1.9.11

Αντανακλάσεις...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως ο Ιούλιος φαίνεται τώρα πολύ μακρινός. Εχει όμως αξία μια αναδρομή σε όσα συνέβησαν τα εικοσιτετράωρα πριν από τη συμφωνία της ΕΕ για το ελληνικό χρέος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο ρόλος των κεντρικών τραπεζιτών.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κεντρική Τράπεζα ήταν στις ... 20 Ιουλίου σε συνεδρίαση, όταν δόθηκε στον Τρισέ ένα χαρτάκι. Το διάβασε, σούφρωσε τα φρύδια και σταμάτησε τη σύσκεψη. Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν επείγουσα συνάντηση στην καγκελαρία. «Εχει νόημα να πάω στο Βερολίνο;», ήταν το ερώτημα που απηύθυνε ο Τρισέ στους τραπεζίτες της ευρωζώνης. Ακολούθησε συζήτηση που κατέληξε σε διά χειρός ψηφοφορία.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ τι έγινε μετά. Ο Τρισέ πέταξε από τη Φρανκφούρτη στο Βερολίνο. Η συμβολή του στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ήταν σημαντική. Και αυτό γιατί το πρόβλημα με το «γύρισμα» μέρους των ελληνικών ομολόγων είναι ότι θα επέφερε επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτό θα εμπόδιζε την ΕΚΤ - ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες - να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες. Τελικώς, βρέθηκε νομικοτεχνική λύση. Το πακέτο της 21ης Ιουλίου προέβλεπε 35 δισ. ευρώ για ρευστότητα προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς και άλλα 20 δισ. ευρώ για κεφαλαιακή ενίσχυση.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ απλώς εικονογραφούν κάτι που ουδείς έχει όρεξη να διαφημίσει. Η κρίση χρέους του Νότου της ευρωζώνης έχει μετατραπεί σε κρίση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τον Αύγουστο κάηκε το πελεκούδι με τις γαλλικές τράπεζες.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Προβόπουλος βρισκόταν την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες. Η παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε σύνοδο ευρωπαίων ηγετών έχει τη σημασία της. Και αντανακλά τον ρόλο της ΕΚΤ στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Ο Προβόπουλος είναι, άλλωστε, το πρόσωπο της επικαιρότητας προτού καλά καλά αρχίσει η νέα σεζόν. Δύο συναντήσεις - μία, σε περιβάλλον διακοπών, στην Καρδαμύλη και μία επίσημη στην Αθήνα - με τον Πρωθυπουργό, αλλά και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΟΥΤΩΣ ή άλλως, οι εξελίξεις στις τράπεζες τρέχουν. Δεν είναι μόνο ο γάμος Alpha και Eurobank με καταριανή κελεμπία, που συνιστά κατάληξη πολύμηνων συνοικεσίων. Είναι και η έλευση της BlackRock. Ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος έρχεται, υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, να κάνει στη χώρα μας ό,τι έχει κάνει ήδη στην Ιρλανδία. Δηλαδή, να βάλει μεγεθυντικό φακό στους ισολογισμούς των τραπεζών. Να δει πόσα δάνεια θα χαθούν. Και να εκτιμήσει πόσο θα απομειωθούν τα κεφάλαιά τους. Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αύξηση κεφαλαίου και, αν δεν βρεθούν επενδυτές, να βάλουν οι μέτοχοι το χέρι στην τσέπη. Διαφορετικά, θα βρεθούν λεφτά από το πακέτο της ΕΕ, αλλά θα πάρει αντίστοιχες μετοχές το κράτος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουμε τέλος εποχής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όπως το ξέραμε.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.