30.9.11

Οι δικαστές, ο Πάγκαλος και η Συμφωνία της Βάρκιζας! ...

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

Να λοιπόν που υπάρχουν και Ελληνες πολίτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και πρέπει και οι ίδιοι να συμβάλουν στο ξεπέρασμά του. Αστειεύομαι; Οχι, καθόλου.

Μπορεί να είναι είδος εν ανεπαρκεία, αλλά...

υπάρχουν και τέτοιοι. Κατέχουν σπουδαία θέση στο δημόσιο βίο και μάλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να τους καλέσει για να τους απονείμει εύφημον μνείαν, αφού προηγουμένως και ο ίδιος ακολουθήσει το παράδειγμά τους, ανακοινώνοντας ότι επιστρέφει τη μισή από την παχυλή αποζημίωσή του.

Οι πολίτες αυτοί, που δέχτηκαν να εισπράξουν λιγότερα από όσα, ενδεχομένως, δικαιούνται, είναι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με μια πρόσφατη απόφαση της ολομέλειάς τους (πρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος, εισηγήτρια Αικατερίνη Χριστοφορίδου) δέχτηκαν ότι ο υπολογισμός του εφάπαξ όλων των δικαστών, με βάση ανώτατο όριο αποδοχών τα 2.055 ευρώ, δεν είναι ούτε αντισυνταγματικός ούτε αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επί της ουσίας οι ανώτατοι δικαστές απέδειξαν ότι έχουν συνείδηση της σημερινής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας. Μπορεί να είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι (έστω ανεξάρτητοι λειτουργοί), αλλά δεν είναι και πολύ εύκολο -όταν αποφασίζεις για τον εαυτό σου- να παραδεχθείς ότι το δημόσιο ταμείο δεν αντέχει να σε πληρώνει, όπως πλήρωνε παλιότερα.

Επειδή παλιότερα έχουμε επικρίνει έντονα την πρακτική των δικαστών να βγάζουν οι ίδιοι αποφάσεις ευνοϊκές για τις αποδοχές τους, με αποτέλεσμα να τους ακολουθούν και οι βουλευτές (πριν από μερικούς μήνες είχαμε την προκλητική διεκδίκηση αναδρομικών εκατομμυρίων ευρώ από συνταξιούχους βουλευτές), είμαστε υποχρεωμένοι να επαινέσουμε την τωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ας συσχετίσουμε τώρα την απόφαση αυτή με άλλα γεγονότα των ημερών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος αποκάλυψε ότι η έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, που πρέπει να πληρώσει, είναι 17.500 ευρώ. Και δεν μπορεί να την πληρώσει, αν δεν πουλήσει ένα από τα πολλά ακίνητα που κατέχει. Πράγματι, τα περισσότερα ακίνητα του αντιπροέδρου προέρχονται από κληρονομιές. Αλλά προκαλεί εντύπωση ότι ένας ευκατάστατος άνθρωπος, όπως ο κ. Πάγκαλος, με τουλάχιστον τρεις δεκαετίες επαγγελματικής και πολιτικής δραστηριότητας, δεν έχει 17.500 ευρώ για να πληρώσει το φόρο (έστω με δόσεις). Τι να πουν οι νεότεροι συνάδελφοί του; Και τι να κάνουν οι λοιποί μισθωτοί και συνταξιούχοι;

Οχι, ο κ. Πάγκαλος δεν κηρύσσει «ανυπακοή». Την κηρύσσει όμως ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, το ΚΚΕ. Λέει να μην πληρώσουμε. Δεν μας λέει αν εκείνο θα πληρώσει για τα ακίνητα που έχει και αν θα αντέξει να του κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα. Μας λέει όμως και κάτι άλλο. Οτι, εκτός από την «ανυπακοή», πρέπει να διώξουμε την τρόικα και το Μνημόνιό της (το ίδιο ψελλίζουν, με άλλα λόγια, στελέχη και άλλων κομμάτων).

Αυτό που ξεχνούν να μας εξηγήσουν είναι ότι, αν διώξουμε την τρόικα και δεν πάρουμε τις δόσεις της, από πού θα εισπράττουν τις πλουσιοπάροχες ετήσιες επιχορηγήσεις τους. Για όσους δεν το ξέρουν, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. παίρνουν επιχορήγηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ το καθένα. Τα τρία μικρότερα κόμματα (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ) από ένα εκατομμύριο ευρώ και το πιο μικρό, των Οικολόγων Πράσινων, περίπου 500 χιλιάδες ευρώ.

Αν διώξουμε την τρόικα, προφανώς πρέπει να ισοσκελίσουμε αμέσως τον προϋπολογισμό. Και τότε; Θα κόψει ο υπουργός Οικονομικών κι άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις ή θα κόψει εντελώς τις επιχορηγήσεις στα κόμματα; Κι αν τις κόψει, πώς θα πληρώνονται οι υπάλληλοι των κομμάτων;

Μήπως θα κάνουν διαδήλωση έξω από το κτήριο του ΚΚΕ στον Περισσό (όπως έκαναν πρόσφατα ορισμένοι απολυμένοι από το ραδιοσταθμό του), ζητώντας από την κ. Παπαρήγα να τους εξηγήσει πώς βιώνουν οι κομμουνιστικές επιχειρήσεις την καπιταλιστική κρίση; Μήπως κάνουν διαδήλωση και οι υπάλληλοι του Συνασπισμού στην πλατεία Κουμουνδούρου, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να τους εξηγήσει γιατί δεν ζητάει να κοπούν, για παράδειγμα, οι βουλευτικές συντάξεις ή να μην παίρνουν οι βουλευτές του πρόσθετη αμοιβή για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, όπως ζήτησαν οι πρώην σύντροφοί τους και νυν βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς;

Προφανώς, τέτοια «πεζά» θέματα δεν απασχολούν τις ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων αριστερών κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η κ. Παπαρήγα αρκείται να λοιδορεί τον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι άμα πάει να διαπραγματευθεί εκείνος με τους δανειστές μας «θα πέσουν τάβλα κάτω η Μέρκελ και ο Σαρκοζί»! Και ο κ. Τσίπρας ανταπαντά ότι η άρνηση του ΚΚΕ να συγκροτήσει μπλοκ συνεργασίας όλης της Αριστεράς είναι... «ιστορικό λάθος αντίστοιχου μεγέθους με τη Συμφωνία της Βάρκιζας, όταν παραδώσανε τα όπλα και χάσαμε (;) την ευκαιρία να δοθεί μια άλλη πορεία της χώρας»!

Τι να νιώσει κανείς; Θλίψη για την ανταλλαγή τέτοιων «αριστερών» επιχειρημάτων; Ή να το δει από την καλή πλευρά, δηλαδή το απόλυτο ξεγύμνωμά τους;

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.