7.9.11
Ισόβια στους εμπόρους ναρκωτικών...
Αποποινικοποιείται η χρήση...
Η αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα αλλά και η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για τους μεγαλεμπόρους εμπόρους ναρκωτικών είναι οι βασικοί άξονες, στους οποίους κινείται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που πέρασε... χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσίασε σήμερα ο υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Κάνοντας στροφή στη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτημένων ατόμων, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει πλέον τους χρήστες ως ασθενείς και όχι ως εγκληματίες, αλλά επιβάλλει τη σκληρότερη τιμωρία για τους εμπόρους. Παράλληλα, εισάγονται διαβαθμίσεις στη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών για αποκλειστική χρήση δεν τιμωρείται. Αντίθετα, με ποινή φυλάκισης έως και τρεις μήνες απειλείται όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης για ατομική του χρήση και με ποινή έξι μηνών, όποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο.
Ηπιότερη ποινική μεταχείριση, που θα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος θα έχουν τα χρήστες για το γνωστό «κέρασμα» (διακίνηση μικροποσότητας ναρκωτικών). Αντίθετα, αυξημένες ποινές από 10 έως 20 χρόνια θα αντιμετωπίζουν υπάλληλοι, φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων, γιατροί, που διακινούν ναρκωτικά αλλά και όταν ο τόπος διακίνησης αφορά π.χ. σχολεία ή όταν οι δράστες είναι υπότροποι.
Μέχρι και ισόβια κάθειρξη θα επιβάλλεται στους εμπόρους ναρκωτικών, που δρουν κατ’ επάγγελμα και δεν θα μπορούν πλέον να επικαλούνται ότι οι ίδιοι είναι χρήστες, ώστε να τυγχάνουν ελαφρύτερης ποινικής αντιμετώπισης.
Ο τρόπος διάγνωσης της εξάρτησης δεν θα επαφίεται πλέον μόνο στην ιατρική γνωμάτευση, που μέχρι σήμερα ήταν διαβλητό αποδεικτικό μέσο και προϊόν συναλλαγής, αλλά θα συνεκτιμώνται και άλλα στοιχεία, όπως βεβαιώσεις του διευθυντή των φυλακών, η συμμετοχή του κατηγορουμένου σε θεραπευτικά προγράμματα κ.λπ.
Το δικαστήριο θα είναι εκείνο που θα αναλαμβάνει τον ρόλο να αποκωδικοποιεί μέσα από την προσωπικότητα του κατηγορουμένου, εάν τα ναρκωτικά αφορούν στην αποκλειστική χρήση του δράστη.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, η χώρας μα έχει τα μικρότερα ποσοστά χρήσης ναρκωτικών, ωστόσο διατηρεί το θλιβερό προνόμιο της «πρωτιάς» στους θανάτους περίπου 300 χρηστών κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή περίπου 4.500 άτομα κρατούνται στις φυλακές κάθε χρόνο, ως χρήστες παράνομων ουσιών.
Παράλληλα, αναμένεται να εισαχθεί και πρόγραμμα απεξάρτησης για κρατουμένους στις φυλακές...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου