4.9.11

Ρώσικη ρουλέτα με τρόικα, εκλογές και έκτη δόση...


Η αναχώρηση της τρόικας σήμανε την αντίστροφη μέτρηση των 10 πιο κρίσιμων ημερών για τη χώρα, με την κυβέρνηση να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και τα εκλογικά σενάρια να επανέρχονται.
Αν κάποιος ζητούσε στην πρόσφατη ορκωμοσία της κυβέρνησης -μετά τον ανασχηματισμό- να... προσδιορίσει ο κάθε υπουργός τους κινδύνους και τις δυσκολίες των επόμενων τριών μηνών, ίσως θα έκανε αυτό που συνέβη με την επιστολή του πρωθυπουργού.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε στις αρχές του Αυγούστου επιστολή στους υπουργούς του, ζητώντας να τον ενημερώσουν γραπτώς για το πώς θα πετύχουν τρεις βασικούς στόχους, μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο Αύγουστος πέρασε, η τρόικα ήρθε και... έφυγε, αφήνοντας πίσω στην κυβέρνηση μια... ρώσικη ρουλέτα. Οι γραπτές απαντήσεις περιέγραφαν κάποια βήματα προόδου - εμφάνιζαν επίσης όμως, πολλά άλλα, απροετοίμαστα και στο... κενό.

Τα σενάρια περί εκλογών επανήλθαν δριμύτερα, εν τω μεταξύ, και παρά τις διαψεύσεις, παρέμειναν στο τραπέζι της πολιτικής επικαιρότητας. Η δυνατή δοκιμασία για την κυβέρνηση και τις εσωτερικές (τουλάχιστον) εξελίξεις ακολούθησε ελάχιστες ώρες μετά.

Το θρίλερ με την τρόικα την Πέμπτη το βράδυ, ανέσυρε στην επιφάνεια την αδυναμία της κυβέρνησης να "συνεννοηθεί" (και) τεχνοκρατικά και τελεσίδικα με τους δανειστές, οι οποίοι υπογράμμισαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιούλη, εν τω μεταξύ, παραμένει χωρίς "σφραγίδα" και τα κράτη-μέλη θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες (με τα εθνικά τους Κοινοβούλια) για το "ναι" στο νέο δάνειο υπέρ της Ελλάδας στα μέσα του Οκτώβρη. Η εξίσωση είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολη και οι απαισιόδοξοι προβλέπουν ότι δεν θα βγει εύκολα.

Καμπανάκια
Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για να μην "καταρρεύσει" η προσπάθεια της χώρας, από τη μία θανατηφόρα σφαίρα με την οποία συνήθως ταυτίζεται ο ρόλος της ρώσικης ρουλέτας;

Είναι αρκετοί οι υπουργοί που αντιμετωπίζουν την προσωρινή "φυγή" της τρόικας ως ευκαιρία για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ακολουθήσουν στην πράξη τη ρητορική που δεν παρεκκλίνει από τη μεταρρυθμιστική κεντρική οδηγία και που φέρνει άμεσα προς επιβεβαίωση "δείγματα γραφής".

Είναι... κοινό μυστικό πια ότι οι ελεγκτές -άλλοι διακριτικά, άλλοι πιο εμφατικά- επιχείρησαν να χτυπήσουν στην κυβέρνηση καμπανάκια για τη χρονο-καθυστέρηση στην υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ την ίδια στιγμή διά του υπουργού Οικονομικών επιχειρείτο η διαπραγμάτευση για τη λήψη της δόσης του Σεπτέμβρη από τον νέο μηχανισμό - δηλαδή με μικρότερο επιτόκιο.

Το μεταμεσονύχτιο θρίλερ πάντως περιέπλεξε την κατάσταση και ενεργοποίησε μηχανισμούς εντάσεων στο κυβερνών κόμμα, καθώς αρκετά στελέχη δήλωναν ανενημέρωτα και προβληματισμένα για τις εξελίξεις.

Το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος (σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό) ανέλαβε να ρίξει με τη συνέντευξή του τους τόνους και να καθησυχάσει τον κόσμο για τα επερχόμενα, σε καμία περίπτωση δεν υποβάθμισε τους παρασκηνιακούς κραδασμούς, όπου η τρόικα έφευγε με τελεσίγραφα και η κυβέρνηση αναζητούσε πολιτικές λύσεις στη δύσκολη εξίσωση.

Το σίγουρο είναι ότι Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα κατά εργαζομένων και συνταξιούχων - δηλαδή οριζόντιες περικοπές ή νέα φορολογικά βάρη. Για τον επίλογο όμως κρατούν τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις των προσεχών 7 ημερών, μέχρι τη ΔΕΘ...

Ταχύτητα
Μέσα στο προσεχές επταήμερο θα κριθεί εν πολλοίς κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ξεφύγει από την κόψη του ξυραφιού. Κορυφαίοι παράγοντες τονίζουν ότι μέχρι τη ΔΕΘ θα έχει "καθαρογραφεί" η "πράξη" για την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και ο Γ. Παπανδρέου θα έχει ξεκαθαρίσει στην ουσία πώς η χώρα -και με ποιες "εγγυήσεις"- θα λάβει την προσεχή δόση από τους δανειστές μας. Η υλοποίηση της Συνόδου Κορυφής του Ιούλη παραμένει το κορυφαίο ζητούμενο, με τον πρωθυπουργό να ηγείται επιχείρησης στην Ε.Ε. για την άμεση υπογραφή του "συμβολαίου"...

Ακόμη και στενοί -εξ απορρήτων- συνεργάτες του ρωτούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και αυτό γιατί το πολυδαίδαλο περιβάλλον στο οποίο συμβαίνουν κάθε ένα λεπτό, εντός και εκτός χώρας, πολλά και διαφορετικά, αναγκάζει και τους καλά γνωρί­ζοντες να αναρωτιούνται. Η αλήθεια είναι -το επαναλαμβάνουν άπαντες- ότι ο πρω­θυπουργός λέει δημοσίως αυτό που πραγματικά πιστεύει. Θεωρεί καταστροφική την επιλογή των πρόωρων εκλογών για τη χώρα, όσο και αν οι εξελίξεις "προκαλούν" νέο κύκλο σεναρίων.

"Δεν υπάρχει τίποτα πιο βλαπτικό για τη χώρα από το να προκαλέσουμε πολιτική αστάθεια ή αβεβαιότητα", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτη­ρίζει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση με ορμή στα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το κράτος, τις συλλογικές συμβάσεις, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, την αγορά κ.ά.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: