3.9.11

Δραματικό τελεσίγραφο για το έλλειμμα


Παρά τη σαφή πρόθεση που επιδεικνύουν και οι δύο πλευρές να εκτονωθεί η ένταση, η τρόικα εξακολουθεί να θέτει την ελληνική κυβέρνηση προ αφόρητων πιέσεων και ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας απορρίπτουν κάθε...

ιδέα αναθεώρησης του στόχου του ελλείμματος


Το κεφάλαιο της πολιτικής διαχείρισης επιχειρεί να αναδείξει η κυβέρνηση ως "γραμμή" στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ζητεί απόλυτα πιστή και άμεση εφαρμογή του "πακέτου" της συμφωνίας.

Το δραματικό "τελεσίγραφο" που έχουν στα χέρια τους το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο δεν αφήνει περιθώρια για την παραμικρή καθυστέρηση, καθώς ζητείται επιτακτικά εφαρμογή του σχεδίου για "ανατροπές" στο Δημόσιο με "όχημα" το Ενιαίο Μισθολόγιο, αποκρατικοποιήσεις "fast track" και συγχωνεύσεις οργανισμών με "δείγματα" γραφής μέσα σε 30 ημέρες.

Παρότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ Βενιζέλος, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους και να υποβαθμίσει το μεταμεσονύκτιο θρίλερ της Πέμπτης (κάτι που έκαναν με εμφατικό τρόπο και οι Βρυξέλλες), στην πραγματικότητα η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα πρωτοφανώς κρίσιμο σταυροδρόμι- αφού λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την εκταμίευση της δόσης του Σεπτέμβρη αναγκάζεται να ομολογήσει ενώπιον της τρόικας (προ της αναχωρήσεως) αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών και να απαντήσει πειστικά στον "συναγερμό" των δανειστών για το έλλειμμα.

Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένουν μέχρι την επιστροφή τους στην Αθήνα (στις 14 του Σεπτέμβρη) να έχουν λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις για τις συμφωνηθείσες αποφάσεις- κάτι που διαμήνυσαν χωρίς περιστροφές στον υπουργό Οικονομικών κατά την προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση στο Σύνταγμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος ανταπάντησε στους ελεγκτές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει νέα σκληρά μέτρα, ωστόσο υπογράμμισε ότι στους κρίσιμους τομείς θα υπάρξει ταχύτατα πρόοδος.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι σε "ανοιχτή γραμμή" με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, που βρισκόταν στο Παρίσι (στη Διάσκεψη Ηγετών για τη Λιβύη), εξέτασαν τα νέα δεδομένα και συνέκλιναν στην άποψη να τεθούν οι "κόκκινες γραμμές" για περαιτέρω μέτρα.

Οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο και την τακτική που θέλει να ακολουθήσει ο κ. Παπανδρέου "διευκρινίζουν" με νόημα ότι πέρα από τις "κόκκινες γραμμές", ο πρωθυπουργός επιδιώκει (και από τη σημερινή ομιλία του στη Συνδιάσκεψη) να πείσει για την αποφασιστικότητά του για μεγάλες τομές και "ρήξεις" - όπου και αν χρειαστεί-, όπως στην Παιδεία, στην Υγεία, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων κ.α.

Με τον κ. Βενιζέλο συμφώνησε ότι θα έπρεπε με τη χθεσινή συνέντευξή του να "καθησυχάσει" το εσωτερικό και να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τα εκλογικά σενάρια που "κυριάρχησαν" με ένταση επί πολλές ώρες χθες.

Αλλωστε, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο κ. Παπανδρέου αλλά και ο υπουργός Οικονομικών δεν υποστηρίζουν μόνο δημοσίως αλλά και στην πράξη το "χαρτί" της μη προσφυγής σε πρόωρες κάλπες, αναδεικνύοντας ότι αυτό που προέχει για την υπέρβαση της κρίσης είναι η πολιτική σταθερότητα.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: