6.9.11
Τακτ...
Του Γιώργου Λακόπουλου
Το λένε πολλοί: το θεμελιώδες λάθος η κυβέρνηση το έκανε όταν ανέλαβε. Προανήγγειλε από τον Οκτώβριο το ύψος του ελλείμματος στο τέλος του χρόνου. Δηλαδή υιοθέτησε μία εκτίμηση. Η οποία θα μπορούσε να... αλλάξει, όπως και άλλαξε. Κατά τους οικονομολόγους, μόνο για έναν λόγο υιοθετείς πρόωρα μια κακή πρόβλεψη: για να πάρεις αμέσως μέτρα. Π.χ. να παγώσεις τους μισθούς. Ή να προχωρήσεις σε διαρθρωτικές αλλαγές. Οταν αναγγέλλεις θορυβωδώς μια δυσμενή δημοσιονομική εξέλιξη, δεν καταθέτεις προϋπολογισμό με... παροχές Από αυτή την άποψη, αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να δηλώνει ότι το προεκλογικό της πρόγραμμα «είναι αδιαπραγμάτευτο», εφάρμοζε το προεκλογικό πρόγραμμα του... Κ. Καραμανλή, τα πράγματα θα εξελίσσονταν αλλιώς. Πώς εξελίχθηκαν το ξέρουμε. Σε έξι μήνες επήλθε ταμειακό αδιέξοδο, τα σπρεντ απογειώθηκαν και η χώρα κατέληξε, με συνοπτικές διαδικασίες, σε διεθνή οικονομικό έλεγχο.
Σήμερα η κυβέρνηση διατυμπανίζει προβλέψεις για την ύφεση του 2011, ενώ δεν έκανε τίποτε για να την περιορίσει. Αντίθετα, αυτή η ρητορική - δίκην αυτοεκπληρούμενης προφητείας - την τροφοδοτεί. Τι θα μπορούσε να κάνει, το εξήγησε προχθές στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Προβόπουλος: «Η ύφεση θα ήταν ηπιότερη αν είχαν προχωρήσει ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις». Δηλαδή το έλλειμμα δεν μειώνεται με τη φορολογία αλλά με μεταρρυθμίσεις που εξασφαλίζουν ανταγωνιστικότητα. Μεταρρυθμίσεις σημαίνουν μικρότερη ύφεση, άρα μεγαλύτερο παρονομαστή του κλάσματος, οπότε και το έλλειμμα περιορίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στα χρόνια της κρίσης ο Προβόπουλος είναι η σώφρων σταθερά του συστήματος. Η τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ και η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι είναι στρατηγικός τους σύμμαχος. Αυτό άλλαξε όταν ο Βενιζέλος εγκαταστάθηκε στο Σύνταγμα. Ο διοικητής της ΤτΕ ήταν παρών στις 21 Ιουλίου στο Eurogroup, μιλάει συχνά με τον υπουργό Οικονομικών και έχει πλέον ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό. Συνδέοντας την ύφεση με τις μεταρρυθμίσεις μεταφέρει την ευθύνη για δημοσιονομικές επιδόσεις εκεί που ανήκει. Οτι το κάνει με τακτ βοηθάει την κυβέρνηση να καταλάβει ότι από την ώρα που πήγε στο ΔΝΤ η οικονομική πολιτική είναι όπως έλεγε η πολωνή πιανίστα Βάντα Λαντούσκα για τη μουσική του Μπαχ: «Μπορείς να παίξεις με τον δικό σου τρόπο, αλλά το θέμα είναι να παίξεις με τον δικό του τρόπο».
TANEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου