Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΣΑ ΦΕΡΝΟΥΝ δύο χρόνια δεν τα φέρνουν δύο δεκαετίες στην ελληνική πολιτική. Τον Αύγουστο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή πήγαινε ως καράβι - φάντασμα σε πρόωρες εκλογές. Και ο... Γιώργος Παπανδρέου ετοιμαζόταν να πει εκείνο το μοιραίο «λεφτά υπάρχουν» στην προεκλογική ΔΕΘ. Τον Αύγουστο του 2011 η ατάκα υπάρχει και ως ring tone για κινητά τηλέφωνα. Υπουργός Οικονομικών είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος που προσπαθεί να κάνει πολιτική του στυλ «φέρτε πίσω τα λεφτά».
Η ΕΚΚΛΗΣΗ αφορά τους καταθέτες εξωτερικού. Αυτοί προσκαλούνται να επαναπατρίσουν χρήμα. Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν - ούτε θα έχουν - πρόβλημα κεφαλαίων. Το πακέτο της 21ης Ιουλίου προβλέπει 35 δισ. για θέματα ρευστότητας κι άλλα 20 για κεφαλαιακή ενίσχυση, αν χρειαστεί. Παρ' όλ' αυτά η αιμορραγία καταθέσεων της τελευταίας διετίας αποτιμάται σε αρκετές δεκάδες δισ. Αυτά έφυγαν για Ελβετία, Βρετανία και, κυρίως, Κύπρο. Το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να δημιουργήσει ατμόσφαιρα επιστροφής τους, σε λογική ότι μετά τη συμφωνία του Ιουλίου η ΕΕ επαναβεβαίωσε την υποστήριξή της στην Αθήνα. Παραλλήλως, καλλιεργείται ένα μικρο-κλίμα φορολογικής τρομοκρατίας με διαρροές για ελέγχους πόθεν έσχες εξ αφορμής εμβασμάτων ή έκδοσης πιστωτικών καρτών από τράπεζες του εξωτερικού. Προς το παρόν χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ καλεί επίσης εφοπλιστές και κεφαλαιούχους εξωτερικού να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα ως επενδυτές. Είχε προηγηθεί μια δημόσια επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που είναι κλίματος Βενιζέλου. Οτι η χώρα χρειάζεται επειγόντως χρήματα είναι δεδομένο. Δεν έγινε ολόκληρη συζήτηση στην έκτακτη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου για το αν θα αναφερθεί ως «νέο σχέδιο Μάρσαλ» η αναπτυξιακή βοήθεια προς την Ελλάδα; Τελικώς, η διατύπωση αυτή δεν μπήκε αυτούσια για να προστατευθεί η ευαισθησία της γερμανικής κοινής γνώμης που έχει κακές αναμνήσεις από το 1945. Η έκκληση Βενιζέλου είναι λοιπόν εύλογη.
ΩΣΤΟΣΟ, το χρήμα δεν κυκλοφορεί χύμα. Θέλει κίνητρα. Δηλαδή αποδόσεις ή επιχειρηματικές ευκαιρίες. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται πάρτι με τα ελληνικά ομόλογα εδώ και μία διετία. Αυτό όμως δεν βοηθά τη χώρα. Χρήμα έχει μπει κι έχει βγει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών τα τελευταία δώδεκα χρόνια, χωρίς όμως σοβαρό αναπτυξιακό αντίκρυσμα. Αυτό προκύπτει αν ξεκινούν επιχειρήσεις που κάνουν τζίρο. Σύμφωνοι. Αλλά γιατί θα γίνει αυτό; Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο νομισματικός κίνδυνος έχει πάψει να υπάρχει - παρά τα όσα λέει ο Τζορτζ Σόρος για έξοδο Ελλάδας και Πορτογαλίας από το ευρώ - η Ελλάδα είναι χώρα χωρίς κατεύθυνση. Απουσιάζει ένα συγκροτημένο οικονομικό σχέδιο για το μέλλον. Και το χρειαζόμαστε επειγόντως. Ελλείψει αυτού, τα κεφάλαια δεν θα 'ρθούν.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ μπορεί να είναι κλίμα - αλλά η οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ευχές. Το αισιόδοξο είναι ότι ο Βενιζέλος το ξέρει.
Aγιογραφίες από τα ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου