19.8.11
Πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στην κατασκευή Mall στο κτήμα Καμπά...
Αναφερόμαστε σε μια έκταση 350 στρεμμάτων, στην οποία βρίσκεται ένα από τα πρώτα εργοστάσια οινοποιίας, κατασκευής 1879, μοναδικό για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Χαρακτηρισμένο διατηρητέο, με περιβάλλοντα χώρο 23,5 στρ. σε άμεση επαφή με άλλα διατηρητέα κτίρια της ...
περιοχής, Βίλα Καμπά, Αρχοντικό Μάτσα, Σιδηροδρομικός Σταθμός, με τα οποία αποτελεί μια ενότητα. Ενταγμένο σε ζώνη προστασίας τοπίου, στο οποίο παραγόταν το ομώνυμο φημισμένο κρασί των Μεσογείων.
Το 1997 η εταιρεία των Μπόμπολα, Καλλιτσάντση αγόρασε ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ, αφού πρώτα φρόντισε μια μέρα πριν, να παρθεί απόφαση αποχαρακτηρισμού της από τον Οργανισμό Αθήνας (ΥΠΕΧΩΔΕ) για δημιουργία σ΄ αυτήν εμπορικού κέντρου. Ο δρόμος ήταν ανοικτός για να πραγματοποιηθούν και τα υπόλοιπα σχέδια που είχαν ήδη συμφωνηθεί από καιρό… Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η χάραξη της Αττικής Οδού, που κάνει μια φαινομενικά ανεξήγητη παράκαμψη μέσα στα χωράφια και τους αγρούς της Κάντζας, η ύπαρξη 6 (ΕΞΙ!!!) λωρίδων εισόδου από την Κάντζα στην Αττική Οδό, σε μια περιοχή 3μιση χιλιάδων κατοίκων, ή η στάση του Προαστιακού ακριβώς δίπλα στο χώρο που σχεδιάζουν να κτίσουν το τερατούργημά τους;
Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά από προσφυγή. Σαν απάντηση στο ΣτΕ και στους κατοίκους, η εταιρεία “Καμπάς Α.Ε.”, εκδικητικά κατέστρεψε 100 χρόνων αμπελώνες με την ανοχή του Δήμου και μετέτρεψε το χώρο σε χωματερή για τις ανάγκες κατασκευής της Αττικής οδού και όχι μόνο. Γι αυτό το λόγο μετονόμασαν την εταιρία από εταιρία ανάπτυξης ακινήτων (REAL ESTATE) σε οικοδομικών υλικών και κηπευτικών προϊόντων. Θα θέλαμε να ξέραμε πόσα κέρδισαν από αυτές τις αλλαγές ονομασίας και τις παράλληλες εργασίες κατασκευής της Αττικής οδού και αν είχαν το δικαίωμα να κάνουν τέτοιες αλλαγές σε εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με πλήθος απελπισμένων μετόχων.
Το 2007 η εταιρεία επανήλθε και ο οργανισμός Αθήνας από πίσω (γιατί άραγε;) με μια νέα πρόταση την δημιουργία ΠΟΑΠΔ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων!!!!!), γιατί στη χώρα μας των εργολάβων και του νεοπλουτισμού παραγωγικές δραστηριότητες είναι μόνο τα MALL.
Ποια ήταν η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής ;
Με καθυστέρηση 6 μηνών, η απόφαση του Δ.Σ τον Οκτώβρη του 2007, απορρίπτει την δημιουργία του τερατώδους εμπορικού κέντρου, επισημαίνει τις διαφωνίες του στην προτεινόμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άλλά δεν αποφασίζει με ποιες ενέργειες η παραπάνω απόφαση θα διεκδικηθεί.
Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό. Ο τότε Δήμαρχος κ. Κωνσταντάς ακόμα νοσταλγεί τη «χαμένη ευκαιρία» του 1998-99. Από την άλλη η αντιπολίτευση, εγκλωβισμένη στις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της, δεν αποσαφήνισε την αντίθεσή της, δεν δραστηριοποίησε τους κατοίκους.
Έτσι οδηγηθήκαμε σε μια σειρά άτυπων συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών, με τον Οργανισμό Αθήνας και την εταιρεία, οι οποίες προετοίμασαν την αλλαγή της θέσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τον Δεκέμβριο του 2008 το Δ. Σ. κατά πλειοψηφία, αποδέχεται την κατασκευή του εμπορικού κέντρου και διεκδικεί περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων. Οι κάτοικοι, οι φορείς, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι οποίοι αντιτίθενται στο έργο, αγνοούνται. Ο Δήμος προχωρά στην αλλαγή της θέσης του χωρίς αυτή να υποστηρίζεται από μελέτη ή σχέδιο, χωρίς να έχει υπάρξει συζήτηση εναλλακτικών προτάσεων ανάπτυξης του Κτήματος Καμπά (π.χ. θεματικό πάρκο), χωρίς καν να έχει αποσαφηνιστεί τι πραγματικά σχεδιάζει να κατασκευάσει η εταιρεία, μετατρέποντας με την απόφασή του την περιοχή μας σε «ανοχύρωτη πόλη».
Οι «βάρβαροι» υπόσχονται έργα που θα πληρωθούν από το ελληνικό δημόσιο και τους κατοίκους !!! όπως : διάνοιξη δρόμων που θα εξυπηρετούν τη λειτουργία του Mall, αποχέτευση η οποία θα συμπεριλάβει και μέρος των κατοικιών της περιοχής κ.α. προκειμένου να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις .
Για άλλη μια φορά μέσα στο κατακαλόκαιρο, εγκρίθηκε από το Α' Τμήμα Διακοπών του ΣτΕ η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων με την οποία χαρακτηρίζεται το κτήμα Καμπά ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων και δίνεται πράσινο φως για την έκδοση του σχετικού διατάγματος από το ΥΠΕΚΑ.
Οι παραπάνω αποφάσεις αναδεικνύουν σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας μας. Η θέληση των κατοίκων για την τύχη του Κτήματος Καμπά, όπως έχει καταγραφεί τα τελευταία 20 χρόνια, δεν μεταβάλλεται με αυξομειούμενες πλειοψηφίες σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου ούτε με κομμένες και ραμμένες αποφάσεις στα μέτρα των επιδιώξεων των συγκεκριμένων προκλητικών μεγαλοεργολάβων (βλέπε Κερατέα).
Είναι όπως παρουσιάζεται «μοιραίο» να γίνει το mall στο κτήμα Καμπά ? Όχι βέβαια !!
Η εταιρεία αγόρασε αγροτική γη. Από τότε χρησιμοποιεί όλες τις διασυνδέσεις της προκειμένου να μεταβάλει την χρήση της από αγροτική σε εμπορικό κέντρο.
Νομιμοποιείται να το διεκδικεί και το ΥΠΕΚΑ να προστρέχει;
Μα στην Παλλήνη, εντάσσεται στο σχέδιο περιοχή με χρήση πολεοδομικού κέντρου, σύμφωνη με τον σχεδιασμό της πόλης και τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, στην οποία είναι ιδιοκτήτες γης πλήθος συμπολιτών μας. Πόσες περιοχές με ίδια χρήση θα χωρέσει η πόλη μας; και σε τι αγοραστικό κοινό απευθύνονται; Η μία δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά της άλλης; το μεγάλο ψάρι δεν θα φάει το μικρό;
Έχει υπερτοπικό χαρακτήρα (με τοπικές επιπτώσεις !) και προωθείται από το ΥΠΕΚΑ;
Μήπως καλύπτει ανάγκες της ευρύτερης περιοχής; Μα σε απόσταση 5 - 10 χιλιομέτρων λειτουργεί το εκπτωτικό χωριό, το εμπορικό κέντρο του αεροδρομίου και άλλα. Αυτά δεν καλύπτουν τις ανάγκες της περιοχής των Μεσογείων; Ποιος είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός από πλευράς ΥΠΕΚΑ; «Κάθε χωριό και εμπορικό κέντρο κάθε γωνιά και mall?»
009
Και αυτά προωθούνται ενώ βιώνουμε την πολυδιάστατη, δομική, παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία απειλεί τη δουλειά, την επιβίωση, τις κοινωνικές κατακτήσεις της πλειοψηφίας των κατοίκων της χώρας μας. Ενώ παγκόσμια αναθεωρούνται μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης θεοποίησης της ελευθερίας της αγοράς, ενώ επανέρχεται η απαίτηση για κρατικό σχεδιασμό, υπάρχει κανείς που ειλικρινά υποστηρίζει ότι η δημιουργία εμπορικών κέντρων είναι λύση σε κατεύθυνση παραγωγικής ανάπτυξης; ή αντίθετα, η οικονομική αντίληψη στην οποία στηρίζεται η λειτουργία τους, ωθεί τον κόσμο σε υπερκατανάλωση και υπερδανεισμό, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, τις οποίες σήμερα βιώνουμε.
Εμείς υποστηρίζουμε, ότι θα πρέπει να αποκλειστεί κάθε σχέδιο για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στη περιοχή Καμπά.
Υπάρχουν ανοιχτά προβλήματα στην πόλη για τη λύση των οποίων οφείλει να ενδιαφερθεί ο Οργανισμός της Αθήνας, το ΥΠΕΚΑ και η Κεντρική εξουσία γενικότερα, αντί να αναλώνεται σε εξυπηρέτηση των ίδιων κάθε φορά συγκεκριμένων συμφερόντων.
Συνηθίζεται, όσοι έχουν διαφορετική άποψη, όπως και εμείς, να χαρακτηρίζονται γραφικοί έως και επικίνδυνοι. Γιατί όπως λένε, η απόρριψη της συγκεκριμένης πρότασης, θα μας οδηγήσει σε άλλη δυσμενέστερη. Οι προηγούμενες όμως απορρίψεις δεν οδήγησαν σε δυσμενέστερες εξελίξεις.
Παραμένει το κτήμα Καμπά ως ένας από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους στην περιοχή μας. Παραμένει σαν ανάσα ζωής, προστασίας απέναντι στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές, αντιστάθμισμα στη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η Αττική.
Παραμένει προς διεκδίκηση από τους κατοίκους με εναλλακτικές προτάσεις για τη χρήση του συμβατές με την ιστορία του και το μέλλον μας.
Η κοινωνία ευαισθητοποιείται, το κέρδος δεν είναι αυτοσκοπός, το περιβάλλον διεκδικείται, το κοινωνικό κόστος υπολογίζεται.
Ας διεκδικήσουμε σήμερα το απόλυτο για να μην κυνηγάμε αύριο το αυτονόητο.
Πρωτοβουλία κατοίκων ενάντια στην κατασκευή Mall στο κτήμα Καμπά.
anatolikiattikinews.blogspot
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου