6.8.11
Φάρμακα καθημερινής υγείας δεν θα καλύπτονται απ' τα Ταμεία...
Φάρμακα για ενήλικες και παιδιά, λαϊκά, φτηνά, καθημερινά, μπαίνουν στη μαύρη -«αρνητική», κατά το υπουργείο Υγείας- λίστα. Αναλγητικά, αντιπυρετικά, αλοιφές, κολλύρια, φάρμακα για την... ακμή, σιρόπια για τον βήχα βγαίνουν εκτός συνταγογράφησης και σταματούν να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Πιτσιρίκια χωρίς το σιρόπι τους»
Σιρόπια που έχουμε όλοι δώσει στα πιτσιρίκια μας για τον βήχα ή κρέμες με τις οποίες τα έχουμε περιποιηθεί μετά τα τσιμπήματα κουνουπιών, κολλύρια που οι ίδιοι την άνοιξη έχουμε ρίξει στα μάτια μας κι άλλα καθημερινά φάρμακα θα πληρώνουμε στο εξής από την τσέπη μας και ακριβότερα.
Αυθαιρέτως, το υπουργείο Υγείας αποφασίζει και διατάζει τους τελευταίους μήνες την εξαίρεση φτηνών αλλά απαραίτητων, για την υγεία του ασθενούς πολίτη, συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Εκδίδοντας κατά το δοκούν λίστες θετικές και αρνητικές, από τις οποίες απουσιάζουν κλινικά κριτήρια αξιολογήσεων και οι απόψεις των συμβουλευτικών του οργάνων: επιστημονικών συλλόγων, ιατρικών συλλόγων και επιστημονικών εταιρειών. Το κόστος των φαρμάκων που βγαίνουν από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μετακυλίεται στον ασθενή πολίτη. Κόστος που στο μεταξύ αυξάνει, αφού βρίσκουν ευκαιρία οι εταιρείες, και άρα επιβαρύνει περισσότερο την τσέπη του πολίτη.
«Ενα πιτσιρίκι θα στερηθεί το σιρόπι του για να γίνει το χατίρι πολυεθνικής να κρατά άλλο ακριβότερο φάρμακο εντός λίστας», λέει στην «Ε» ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές.
«Εξοικονομούν ψίχουλα»
Καθώς απουσιάζουν κλινικά κριτήρια αξιολογήσεων των φαρμάκων, στην πράξη η πολιτεία στερεί απ' τον Ελληνα ασθενή τη δυνατότητα πρόσβασης σε φτηνά αλλά απαραίτητα φάρμακα για την αποκατάσταση της υγείας του. Αυτή η αδικία έχει στόχο εξοικονόμηση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που αντίστοιχη θα μπορούσε να γίνει αν η πολιτεία ήταν τυπική στην ταχύτητα του χρόνου εισόδου γενόσημου φάρμακου στην αγορά. Αυτό δεν θα στερούσε από κανένα φάρμακο, θα το καθιστούσε φτηνότερο με ισοδύναμο αποτέλεσμα και δεν θα στρεφόταν εναντίον της υγείας των πολιτών.
Ας αναλογιστούμε τις καταχρήσεις που κάνουν οι πολυεθνικές στις πατέντες τους σε σχέση με το τι κόστος έχουν τα φάρμακα της αρνητικής λίστας. Η εξοικονόμηση γίνεται με λάθος τρόπο: αντί να μειώσουν τις καταχρηστικές τιμές που δίνει η βιομηχανία, κοιτούν δεξιά και αριστερά να κάνουν εξοικονόμηση.
«Είναι μια ανούσια λίστα που εξοικονομεί ψίχουλα, στερώντας φάρμακα από τον Ελληνα ασθενή, με άγνωστα κριτήρια και όχι κατόπιν συμβουλής των επιστημονικών και ιατρικών εταιρειών», λέει στην «Ε» ο παιδίατρος Χρίστος Νταλούκας.
«Αφαιρούν φάρμακα τα οποία είναι ιδιαιτέρως ακριβά και είναι κυρίως τοπικές κρέμες, όσον αφορά τη δερματολογία, και έτσι εξωθούν ουσιαστικά τη συνταγογράφηση των γιατρών προς ακριβότερα συστηματικώς χορηγούμενα (από του στόματος) φάρμακα. Δεν γνωρίζουμε το βασικό επιχείρημα των αποφάσεων της επιτροπής του υπουργείου. Υποθέτουμε ότι είναι η μείωση του κόστους, πράγμα το οποίο δεν επιτυγχάνεται. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Ρηγόπουλος. Ο ίδιος, όπως ανέφερε στην «Ε», μόλις βγήκε η αρνητική λίστα απέστειλε διαμαρτυρόμενος επιστολή στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στη συνέχεια -εφόσον ενημερώθηκε ότι δεν είναι αυτός αρμόδιος αλλά επιτροπή του υπουργείου- στην εν λόγω επιτροπή.
Βάφτισαν την ακμή ασθένεια λάιφ στάιλ
Η μη δυνατότητα να πάρει απόψεις από τους επιστημονικούς συλλόγους, τους ιατρικούς συλλόγους και τις επιστημονικές εταιρείες «έχει αποτέλεσμα να βγαίνουν λίστες που δεν είναι ωφελείας των ασθενών αλλά είναι λίστες επωφελείας συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών. Εμείς ζητούμε τα συμβουλευτικά όργανα του υπουργείου Υγείας που είναι οι ιατρικοί σύλλογοι και οι επιστημονικές εταιρείες να ενημερώνουν τους υπουργούς Υγείας και ιδιαίτερα όταν δεν είναι γιατροί», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.
Στην «αρνητική» λίστα του υπουργείου Υγείας, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται όλες οι κρέμες για την ακμή, πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται «life style», σύμφωνα με τον Δημ. Ρηγόπουλο. «Αφαιρεί φάρμακα άμεσης προτεραιότητας για μια πάθηση ευρύτατα διαδεδομένη, όπως είναι για παράδειγμα η ακμή, με το επιχείρημα ότι είναι πάθηση "life style", όπως έφτασε στα αυτιά μου. Χωρίς να συμμετέχουμε εμείς, χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που αποτελούν την επιτροπή και πώς κατέληξαν ότι η ακμή είναι "life style" πάθηση, όταν σε όλο τον κόσμο είναι καταγεγραμμένη και αντιμετωπίζεται ως πάθηση».
Πέρα από τις κρέμες για την ακμή, έχουν αφαιρεθεί όλοι οι συνδυασμοί κρεμών αντιβίωσης-κορτιζόνης, χωρίς να απευθυνθούν στον αρμόδιο κλάδο.
Ποια είναι η λογική της λίστας, αναρωτιέται ο παιδίατρος Χρήστος Νταλούκας. «Αφαιρούνται κάποια φάρμακα από την αγορά διότι: Θεωρούνται επικίνδυνα; Εχουν σοβαρές παρενέργειες; Και άρα, δεν πρέπει να τα συνταγογραφούμε; Από τη στιγμή που είναι φάρμακα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν πάρει δηλαδή έγκριση από τον ΕΟΦ αλλά και διεθνείς φορείς, όπως ο FDA, δεν καταλαβαίνω πώς βγαίνουν από τη λίστα των καλυπτόμενων από τα Ταμεία φαρμάκων.
Το υπουργείο
Ερωτώμενος από την «Ε» για τους στόχους της αρνητικής λίστας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος ανέφερε: «Δύο είναι οι στόχοι: η εξοικονόμηση και η απαλοιφή ορισμένων φαρμάκων για τα οποία κρίνεται ότι το θεραπευτικό όφελος δεν είναι τόσο σημαντικό».
Η απάντηση έρχεται από τους γιατρούς: «Ποιος είναι αυτός που έχει το δικαίωμα χωρίς μελέτες, εργασίες, στην Ελλάδα μάλιστα, να κρίνει ότι ένα εγκεκριμένο από διεθνείς και ελληνικούς αρμόδιους φορείς φάρμακο δεν έχει αποτέλεσμα και να συνιστά να μην το γράφουν οι γιατροί; Σε ποια επιστημονικά δεδομένα στηρίχθηκε για να αποφασίσει ότι θα αφαιρέσει τη δυνατότητα από τον άρρωστο να λάβει το φάρμακό του, τη στιγμή που ο γιατρός του το συνταγογραφεί;», επισημαίνει ο Χρ. Νταλούκας και προσθέτει: «Τι θα δώσω για το τσίμπημα κουνουπιού, αν δεν μπορώ να δώσω τη fucicort για παράδειγμα; Τι θα δώσω, αν δεν μπορώ να δώσω το εξαίρετο otrivin που δίνω σε πολλά παιδάκια τον χειμώνα;»
Οσο για τα κριτήρια που ελήφθησαν υπ' όψιν στις αποφάσεις της σχετικής επιτροπής, ο κ. Δημόπουλος μας παρέπεμψε στην πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων του υπουργείου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακευτικής, Ευαγγελία Παπαδημητρίου, η οποία δεν θέλησε να μιλήσει στην «Ε».
Στην επιτροπή αυτή, εκτός από την ίδια, συμμετέχουν εκπρόσωποι φαρμακοποιοί του ΟΓΑ, ΙΚΑ, δύο γιατροί, φαρμακοποιοί από νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ένας φαρμακοποιός από τον ΕΟΦ. Η πρόεδρος, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, εισηγείται, η επιτροπή διορθώνει και το υπουργείο επικυρώνει. Ολο αυτό ερήμην των επιστημονικών και των ιατρικών συλλόγων.
Κανείς δεν έχει αντίρρηση με την εξίσωση «χαμηλότερο κόστος, καλύτερη υγεία», λέει στην «Ε» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφαιρέσει κανείς θεραπευτικές δυνατότητες του γιατρού να κάνει καλά τον ασθενή του. Είναι σαφές ότι αυτές οι λίστες, σε μεγάλο βαθμό, στόχο έχουν μόνο το οικονομικό όφελος, αφαιρώντας τα θεραπευτικά όπλα συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως δερματολογίας, παιδιατρικής». *
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου