7.8.11
Μας ρίχνουν στα «μαύρα βράχια»...
ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΜΙΚΡΩΝ και μεγάλων επιχειρήσεων ξεκινά από τον Σεπτέμβριο. Η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά, καθώς οι ... τράπεζες δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο και κυρίως σε μεγάλους πελάτες για να καλύψουν άμεσες υποχρεώσεις, όπως πληρωμές ΙΚΑ, ΦΠΑ κ.λπ., ώστε να αποφύγουν την κατάρρευση.
Παράλληλα η κατανάλωση συνεχώς περιορίζεται και οι εκπτώσεις δεν φαίνεται να έχουν δώσει στην αγορά την ανάσα που περίμενε. Ο κόσμος, λόγω της μεγάλης εργασιακής και όχι μόνον- αβεβαιότητας, έχει περιορίσει τις δαπάνες, και βάσει των ανεπίσημων εκτιμήσεων του ΣΕΛΠΕ, ο τζίρος στις εκπτώσεις θα παρουσιάσει μεσοσταθμική μείωση 20%.
Αρκετοί επιχειρηματίες ζητούν από τις τράπεζες «κούρεμα» των δανείων που έχουν πάρει, ενώ ακόμη και αυτοί που διαθέτουν ρευστότητα καθυστερούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, περιμένοντας να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ταυτόχρονα οι τράπεζες για να βοηθήσουν τα συμφέροντά τους, αλλά και τους επιχειρηματίες-πελάτες τους, κεφαλαιοποιούν κάθε τρίμηνο τους τόκους, ώστε να εμφανίζονται ενήμερα τα δάνεια.
Πολλές επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές της μισθοδοσίας, ενώ λιανεμπορικές εταιρείες συσσωρεύουν απλήρωτα ενοίκια. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται και νέα έξαρση της ανεργίας, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν να μειώνουν το προσωπικό τους.
Επί δικαίους και αδίκους
Η ύφεση πλήττει ακόμη και τις υγιείς, ισχυρές επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επιχειρηματικός κολοσσός της Coca-Cola 3Ε παρουσίασε στο εξάμηνο καθαρά συγκρίσιμα κέρδη μειωμένα κατά 28%, χωρίς ακόμη να έχει δεχτεί την επίπτωση από την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αναψυκτικά. Η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στο εξάμηνο παρουσίασε μείωση πωλήσεων 18,2% και κερδών κατά 65,7%. Από τις βασικές αιτίες για τη συρρίκνωση της κερδοφορίας είναι η κατάρρευση της ζήτησης τσιμέντου στην εγχώρια αγορά, η οποία από τα ψηλά της διετίας 2006-2007 παρουσιάζει καθίζηση 65%.
Εκτός από τα λουκέτα, όμως, το επόμενο διάστημα θα δούμε και πολλές επιχειρήσεις να αλλάζουν χέρια. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε έγιναν δύο deals. Η Chipita ανέλαβε να χρηματοδοτήσει με 5,4 εκατ. ευρώ -μαζί με τη Eurobank που θα βάλει άλλα 3,6 εκατ., την αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, αποκτώντας έτσι συμμετοχή στην επιχείρηση.
Παράλληλα, ο όμιλος Στασινόπουλου, μέσω των Ελληνικών Καλωδίων, απέκτησε τη βιομηχανία Fulgor, με ιστορία 54 ετών, με τεχνογνωσία και σημαντικό πελατολόγιο, η οποία ήταν ένα βήμα πριν από το λουκέτο και είχε υπαχθεί από τον Δεκέμβριο του 2010 στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
protothema.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου