11.8.11
Λέγε με Βαγγέλη...
Της Πόπης Διαμαντάκου
«Κάνε το καλό και το σύμπαν θα σου το επιστρέψει» είναι από τα δόγματα του γκουρουισμού, που έγινε μόδα ακριβώς την εποχή της διάλυσης των αξιών, εμπνέοντας φυσικά και την ... τηλεόραση
Σε έναν κόσμο σκληρού ανταγωνισμού, όπου το ήθος και η ευγένεια αποτελούν άγνωστες λέξεις, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των ανθρώπων να γίνονται όλο και πιο άγριες και οι κοινωνίες όλο και πιο νοσηρές, ενώ οι θρησκείες με τους αυστηρούς τους κανόνες όλο και πιο αδύναμες, τι απομένει από το να βρεθεί η μαγική συνταγή σωτηρίας; Τέτοιες αναζητούν ή για την ακρίβεια διαφημίζουν αμερικανικές σειρές, που ανασύρουν μεταφυσικούς μύθους περί ανταπόδοσης του καλού, περί αρνητικής ενέργειας και κακοτυχίας που φέρνουν οι κακές πράξεις και άλλα παρόμοια, για να προτείνουν συνταγές θεραπείας του κακού.
Η σειρά, για παράδειγμα, «My name is Earl» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, απέκτησε φανατικό κοινό και που θα την δούμε σε ελληνική διασκευή από το Mega με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον ομώνυμο ρόλο, αποτελεί ένα τέτοιο ακριβώς προϊόν.
Στο επίκεντρο του story το κάρμα, αυτή η μεταφυσική έννοια περί της ανταπόδοσης από το σύμπαν κάθε καλού ή κακού που κάνει κανείς στη ζωή του, την παρούσα ή τις προηγούμενες. Γιατί ο Ερλ, ο κεντρικός ήρωας, που στην ελληνική εκδοχή θά 'χει το όνομα Βαγγέλης, ανήκει στην κατηγορία εκείνων που αδιαφορούν για κάθε κανόνα καλής συμπεριφοράς και ηθικής και διαμορφώνουν γύρω τους ένα περιβάλλον νοσηρών σχέσεων, όπου κυριαρχούν η υποκρισία και οι συμβάσεις χωρίς συναισθηματικό αντίκρυσμα. Ακριβώς το περιβάλλον μιας ξεχαρβαλωμένης μικροαστικής τάξης, που έχει μετατρέψει την άγνοια σε μαγκιά και την έλλειψη σεβασμού για τον εαυτό της σε ωχαδελφισμό.
Μέχρι το «My name is Earl» το περιβάλλον αυτό των «χαλασμένων» Αμερικανών που βούλιαζαν στο junk food, τις μπίρες και την τρας τηλεόραση, είχε τύχει έξοχης τηλεοπτικής διακωμώδησης από σειρές όπως το «Παντρεμένοι με παιδιά». Ο Ερλ είναι ο ήρωας όμως που προσπαθεί να απαλλαγεί από τα μεγάλα του ελαττώματα. Οχι τυχαία. Κερδίζει τον πρώτο λαχνό, αλλά χάνει το λαχείο. Θεωρεί ότι η ατυχία του οφείλεται στα λάθη και το κακό που έχει κάνει σε άλλους. Φτιάχνει μια λίστα με όλους εκείνους στους οποίους θα επιστρέψει για να επανορθώσει και αρχίζει να το κάνει.
Φυσικά, επειδή στις θρησκείες και δη τις τηλεοπτικές η ανταπόδοση του καλού συμβαίνει εδώ και τώρα, ξαναβρίσκει το λαχείο μόλις γίνεται καλός καγαθός. Οχι ότι είναι εύκολο. Στην πορεία του προς τον παράδεισο της καλοσύνης θα συναντά τη φρίκη της υποκρισίας, του βολέματος και των χυδαίων και εγωκεντρικών συμπεριφορών που σφραγίζουν τη χαμηλή ποιότητα ζωής στην πλειοψηφία της ογκώδους μεσαίας αμερικανικής τάξης.
Για παράδειγμα, η πρώτη του γυναίκα, ένα τέρας εγωκεντρισμού, τον εξαπάτησε να την παντρευτεί λέγοντάς του ότι είναι έγκυος. Μόνο που το παιδί δεν ήταν δικό του. Αργότερα τα έφτιαξε με τον κολλητό του, ενώ ακόμη ήταν παντρεμένοι. Με άλλα λόγια, τον δούλευαν και οι δύο. Ολα αυτά, που θυμίζουν την αισθητική και το κλίμα των «Οικογενειακών ιστοριών» του Alpha, έχουν το περιτύλιγμα της κωμωδίας, ενώ αυτό που απογειώνει τη σειρά είναι ο πρωταγωνιστής. Εξ ου και θα κληθεί ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος να δώσει περιεχόμενο και ποιότητα στον ρόλο.
TANEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου