18.8.11
Αυτοματισμοί...
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟ ΕΙΡΩΝΙΚΟ αυτοσχόλιο είναι ίδιον των ευφυών ανθρώπων. Ο μαρξιστής ιστορικός Ερικ Χόμπσμπομ είχε τιτλοφορήσει προ μερικών ετών την αυτοβιογραφία του «Interesting times» - ελληνιστί, «Καιροί με ενδιαφέρον». Γεννημένος στη Βιέννη και ορφανός πριν την... εφηβεία, ο Χόμπσμπομ έζησε τον 20ό αιώνα από την ανάποδη.
ΜΗΝΑΣ με ενδιαφέρον ήταν και ο Αύγουστος. Υποτίθεται ότι φέτος θα καιγόταν η Ελλάδα ή, εν πάση περιπτώσει, η Αθήνα, κρίνοντας από τις ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ για όσα συνέβαιναν στο Σύνταγμα με τους «Αγανακτισμένους» στις αρχές του καλοκαιριού. Αντ' αυτού κάηκε το Λονδίνο, το Μπρίστολ, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και το Μπέρμιγχαμ όπου είχαμε σκηνές βίας, λεηλασίας και αναρχίας. Την ίδια ώρα η Αμερική έχανε το «ΑΑΑ» στην πιστοληπτική της αξιολόγηση. Πολιτικοί, η Fed και αρθρογράφοι έπεσαν πάνω στον οίκο Standard & Poor's που τόλμησε να υποβαθμίσει την υπερδύναμη, σπάζοντας ένα ταμπού. Οι αμερικανικές ελεγκτικές Αρχές περνούν τον S&Ρ και τις μεθόδους του από κόσκινο. Αποτέλεσμα: οι άλλοι εκτιμητικοί οίκοι κώλωσαν. Είναι η ίδια παρέα αναλυτών οι οποίοι δεν είχαν πάρει χαμπάρι τα σάπια τιτλοποιημένα χρεόγραφα που το 2008 παραλίγο να τινάξουν την υφήλιο στον αέρα. Και που έχουν ρημάξει την Ελλαδίτσα και την ευρωζώνη.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ μας κάνουν να επιστρέφουμε από τις διακοπές λίγο σοφότεροι - και σίγουρα πιο προσεκτικοί. Η Μάργκαρετ Θάτσερ απελευθέρωσε από τη δεκαετία του '80 τη βρετανική οικονομία - όπως μας ζητούν να κάνουμε κι εμείς. Ωστόσο, από «αταξική κοινωνία», κατά την υπερήφανη διατύπωση του Τόνι Μπλερ, η Βρετανία έχει γίνει μια «σπασμένη κοινωνία», κατά τη διαπίστωση του νυν πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Με την πρώτη αφορμή, το ποτήρι - μπίρας - ξεχείλισε. Παραλίγο να βγει ο στρατός στον δρόμο για να επανέλθει η ηρεμία. Ολα αυτά πριν καν αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι - τάξεως 80 δισ. στερλινών - περικοπές στο κοινωνικό κράτος που έχουν εξαγγελθεί από πέρσι την άνοιξη.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η Βρετανία έζησε στιγμές κοινωνικού αυτοματισμού. Οι πολίτες καλούνται να αναγνωρίσουν τους ταραξίες από τα πλάνα που τράβηξαν οι κάμερες. Κοντεύουν επίσης να μαζευτούν διακόσιες χιλιάδες υπογραφές εκείνων που ζητούν να σταματήσουν να πληρώνονται κοινωνικά επιδόματα σε όσους συμμετείχαν στα σπασίματα. Σε μια κοινωνία δύο τρίτων, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε έχοντες και μη έχοντες είναι αμφίδρομη. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση - δηλαδή οι Εργατικοί - δεν πήγε να κάνει ταμείο, αλλά στήριξε την προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει τον νόμο και την τάξη. Με άλλα λόγια, το πολιτικό σύστημα λειτούργησε με όρους κατεστημένου.
ΚΑΙΡΟΙ με ενδιαφέρον λοιπόν και σκοτεινά χρώματα. Σ' ένα από τα ωραιότερα σχόλια για τις ταραχές, ένας αρθρογράφος των «Financial Times» θυμήθηκε τη νεανική βία στο «Κουρδιστό πορτοκάλι» των Αντονι Μπέρτζες και Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η κυβέρνηση, πάντως, πήρε το μήνυμα. Ο Κάμερον μιλάει για ταμείο αρωγής. Γιατί; Διότι η αστυνόμευση έχει όρια.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου