8.8.11
Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Τότεναμ...
"Απολύτως απαράδεκτα" χαρακτήρισε τα επεισόδια στο Τότεναμ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, εξέφρασε "αποτροπιασμό για τις σκηνές βίας και καταστροφής". Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής -κυρίως μαύροι και... μέλη ασιατικών κοινοτήτων- απέδωσαν το εκρηκτικό κλίμα στον κοινωνικό αποκλεισμό, την απόγνωση της τοπικής νεολαίας αλλά και στην σκλήρυνση της αστυνομίας.
Ο 29χρονος Μαρκ Ντάνγκαν έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών
"Είμαστε παραμελημένη περιοχή με ιδιαίτερα υψηλή ανεργία", δήλωσε στο Reuters o 49χρονος -πρόσφατα απολυμένος οδοκαθαριστής- Ουζοντίμνα Ουίγκβε. "Πώς είναι δυνατόν να ρίχνεις 1 εκατομμύριο νέους στην ανεργία και να περιμένεις να κάτσουν φρόνιμα;", διερωτήθηκε ένας γείτονάς του.
Μετά τις μεγάλες κοινωνικές ταραχές στο Μπρίξτον και στο Μπέρμιγχαμ το 1985 (στο απόγειο της θατσερικής μεταρρύθμισης), οι σοβαρότερες συγκρούσεις με φυλετικό/κοινωνικό υπόβαθρο σημειώθηκαν το 1995 στο Μπράντφορντ και το 2001 στο Ολνταμ. Ο δικηγόρος Μάικλ Μάνσφιλντ, κορυφαίος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατήγγειλε ως "θατσερικού τύπου" την αστυνομική καταστολή. Ιδίως πέρυσι τον Δεκέμβριο, στη φοιτητική εξέγερση για τα δίδακτρα και στην επίθεση κατά του Καρόλου και της Καμίλα. Ιδιαίτερα βαριές ποινές επέβαλαν και τα δικαστήρια σε 20χρονα και 16χρονα παιδιά (12-16 μήνες χωρίς αναστολή), επειδή πέταξαν δύο ξύλα σε αστυνομικούς και έναν κάδο στη λιμουζίνα του διαδόχου.
ethnos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου