9.8.11

Αμερικανοί πολίτες μηνύουν το Ντόναλντ Ράμσφελντ για βασανιστήρια...


Δύο Αμερικανοί πολίτες, πρώην εργαζόμενοι σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στο Ιράκ μήνυσαν τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ για το ρόλο του στα... βασανιστήρια που υποβλήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ όταν θέλησαν να αποκαλύψουν παράνομες δραστηριότητες του εργοδότη τους.

Ο Ντόναλντ Βάνς και ο Νάθαν Ερθελ δήλωσαν ότι κρατήθηκαν για μήνες σε απομόνωση και υποβλήθηκαν σε σειρά σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων από τις αμερικανικές δυνάμεις. Για τους λόγους αυτούς θεωρούν υπεύθυνο τον Ράμσφελντ τον οποίο και μήνυσαν, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να αποφανθεί ότι η υπόθεση μπορεί να εκδικασθεί καθώς δεν αναγνώρισε ασυλία στον πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου.

Σύμφωνα με το δικαστήριο υπάρχουν επαρκή και βάσιμα στοιχεία που στηρίζουν την υπόθεση ότι ο Ντ. Ράμσφελντ προσωπικά ενέκρινε αυτές τις πρακτικές που αποτελούν παράφορη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των δύο αμερικανών πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση μέσα σε μια εβδομάδα, αμερικανών δικαστών, που δίνουν το "πράσινο" φως για να οδηγηθεί ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ στο δικαστήριο καθώς ακόμη ένας πρώην υπάλληλος σε εταιρεία ασφαλείας στο Ιράκ τον κατηγόρησε για βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε στο Ιράκ.

Οι δύο Αμερικανοί που μήνυσαν τον Ράμσφελντ, εργάζονταν στο Ιράκ για λογαριασμό της εταιρείας Shield Group Security και αντέδρασαν όταν αντιλήφθηκαν πως η επιχείρηση δωροδοκούσε ιρακινούς αξιωματούχους προκειμένου να αποκτήσει επιρροή, όπως επίσης και ότι άλλοι εργαζόμενοι εμπλέκονταν σε παράνομες συναλλαγές, όπως για παράδειγμα διακίνηση λαθραίου οπλισμού.

Οι δύο άνδρες άρχισαν να "τροφοδοτούν" με αυτές τις πληροφορίες αξιωματούχους των ΗΠΑ, όταν τον Απρίλιο του 2006 έγιναν αντιληπτοί και τους αφαιρέθηκε η άδεια να εισέρχονται στην πράσινη ζώνη της Βαγδάτης, το μόνο ασφαλές μέρος στο Ιράκ.

Στη συνέχεια οι στρατιωτικές υπηρεσίες τους συνέλαβαν, κατάσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, τους έβαλαν χειροπέδες τους έκλεισαν τα μάτια και τους οδήγησαν σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη όπου και φυλακίσθηκαν.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το BBC, οδηγήθηκαν στην βάση Cropper κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, όπου κρατούνταν σε πλήρη απομόνωση χωρίς καμία επικοινωνία, με στέρηση ύπνου, φαγητού και νερού. Επίσης τους υπέβαλαν στο βασανιστήριο της έκθεσης σε πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ συχνά τους απειλούσαν ότι θα τους δείρουν. Αφού κρατήθηκαν, ο Βανς για τρεις μήνες και ο Έρτελ για έξι, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς ποτέ να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ωστόσο ακόμη και αν οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο Ράμσφελντ μπορεί να δικασθεί, τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση Ομπάμα δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς ο πρώην αμερικανός υπουργός έχει ασυλία για τις δράσεις του όσο ήταν υπουργός και πως κανένας αμερικανός πολίτης δεν μπορεί να τον μηνύσει για παραβίαση των δικαιωμάτων τους για περιστατικά που συνέβησαν σε εμπόλεμες ζώνες.

Βέβαια το δικαστήριο απέρριψε αυτή την τοποθέτηση εκτιμώντας ότι ο κ. Ράμσφελντ έπαιξε ενεργό ρόλο στα σκληρά και απάνθρωπα βασανιστήρια των αμερικανών πολιτών αφού αυτός τα ενέκρινε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι του Ντόναλντ Ράμσφελντ επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού στρατού, όπως επίσης ότι θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των αμερικανών στρατιωτών και δένει τα χέρια των κυβερνητικών αξιωματούχων που έχουν συνταγματική υποχρέωση να προστατεύουν τις ΗΠΑ.

"Δεν γίνεται να κάνεις πολεμικές επιχειρήσεις ανά την υφήλιο και να έχεις δικαστές να αμφισβητούν τις αποφάσεις των ενόπλων δυνάμεων" προστίθεται στην ανακοίνωση. Είναι βέβαιο ότι οι δικηγόροι θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή του Ράμσφελντ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: