20.8.11

Πηγαίνουν... ανατολικά οι ποδηλατόδρομοι...


Κατά περίπου 6,2 χλμ προς τα ανατολικά θα επεκταθεί το υπάρχον δίκτυο ποδηλατοδρόμων του δήμου Θεσσαλονίκης από το φθινόπωρο. Η επέκταση έρχεται ως απάντηση της δημοτικής αρχής στο αίτημα πολλών Θεσσαλονικέων, οι οποίοι, παρά τα... προβλήματα του ποδηλατοδρόμου των 12 χλμ που δόθηκε στο κοινό της πόλης το 2009, άρχισαν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως βασικό μεταφορικό μέσο για τις μετακινήσεις τους στην πόλη.

Σύμφωνα με πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας της αντιδημαρχίας Αστικού σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, οι οδοί που προτείνονται είναι:

- η λεωφόρος Κων. Καραμανλή, από το ύψος της Βούλγαρη έως την Καυταντζόγλου. Πρόκειται για μήκος 3,1 χλμ, ενώ προτείνεται ποδηλατόδρομος μονής κατεύθυνσης με πλάτος 1,5 μ και στις δύο πλευρές της οδού.

- από την Αρχαιολογικού Μουσείου έως την Κατσιμίδη, όπου προτείνεται να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης στη δεξιά πλευρά της, πλάτους περίπου 2,2 μ. Αντίστοιχα, στην Κατσιμίδη, από την Κωνσταντινουπόλεως έως τη λεωφόρο Κ. Καραμανλή, προτείνεται ποδηλατόδρομος στη δεξιά λωρίδα πλάτους 2,2 μ. Το συνολικό μήκος του συγκεκριμένου άξονα είναι 1,1 χλμ.

- η οδός Μπότσαρη, από τη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου έως τη λεωφόρο Κων. Καραμανλή. Εκεί, προτείνεται ποδηλατόδρομος διπλής κατεύθυνσης στη δεξιά πλευρά της οδού πλάτους 2,2 μ. Το συνολικό μήκος του δικτύου φτάνει το 1,1 χλμ.

- ο άξονας των οδών Βούλγαρη – Μοσχονησίων, από τη Βασ. Ολγας έως τη λεωφόρο Κων. Καραμανλή, όπου προτείνεται ποδηλατόδρομος μονής κατεύθυνσης και στις δύο πλευρές της οδού, πλάτους περίπου 1,5 μ.

Παράλληλα, ως σκέψη της διοίκησης του δήμου είναι και η είσοδος των ποδηλάτων στις λεωφορειολωρίδες, κάτι που γίνεται και σήμερα, αλλά παράνομα.

«Αρκετοί ποδηλάτες χρησιμοποιούν τις λεωφορειολωρίδες καθημερινά, αλλά παράνομα. Θα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει αυτή η πρόταση. Αρχικά, τίθενται ζητήματα ασφαλείας, αλλά και ο ίδιος ο ποδηλάτης δεν πρέπει να έχει πολλά εμπόδια στη διαδρομή του, όπως λεωφορεία και ταξί», τονίζει ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας «Bikerespect», Κώστας Συμελίδης.

Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίζεται θετικός στην πρόθεση του δήμου να επεκτείνει το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων.

«Είμαστε υπέρ κάθε επέκτασης η οποία αγγίζει συνοικίες στις οποίες είναι δύσκολη η κυκλοφορία του ποδηλάτου. Θα θέλαμε να δούμε επέκταση των ποδηλατοδρόμων και προς τη Χαριλάου, την Πυλαία, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές στα ανατολικά» αναφέρει ο κ. Συμελίδης και προσθέτει ότι «θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική παρέμβαση στο κυκλοφοριακό της πόλης, ώστε το δίκτυο να είναι χρηστικό για τους ποδηλάτες».

Ωστόσο, όπως σημειώνει, οι ποδηλάτες χρειάζονται δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, καθώς η χρήση του ποδηλατοδρόμου σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης είναι αδύνατη, εξαιτίας των πολλών αυτοκινήτων.

«Θα προτιμούσαμε οι ποδηλατόδρομοι να μπουν σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Υπάρχει η Κρήτης, η Ολύμπου, η Φίλιππου, η Ερμού οι οποίες είναι οδοί ήπιας κυκλοφορίας και η χρήση του ποδηλάτου θα είναι πιο εύκολη και πιο ασφαλής για τον ποδηλάτη», υπογραμμίζει ο κ. Συμελίδης και συμπληρώνει ότι οι προτάσεις τους είναι στη διάθεση του δήμου για να τις επεξεργαστεί πριν καταλήξει στην οριστική μορφή της επέκτασης προς τα ανατολικά.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της διοίκησης του δήμου θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης και στην Τροχαία, προτού πάρει τον δρόμο της υλοποίησης το φθινόπωρο.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: