15.8.11
Η έλλειψη αποφάσεων στην Ε.Ε. δημιουργεί κινδύνους για την Ελλάδα...
Οι ρευστές εξελίξεις στην ευρωζώνη με τους ηγέτες των κρατών μελών να μην λαμβάνουν άμεσα αποφάσεις προβληματίζουν έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Τα όσα διαδραματίζονται το... τελευταίο διάστημα μόνο αδιάφορα δεν είναι, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από τις αποφάσεις τις οποίες θα λάβει ο γαλλογερμανικός άξονας στην κρίσιμη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Παρίσι μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και της Ανκέλα Μέρκελ.
Η Ελλάδα πιέζει προκειμένου να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην σύνοδο κορυφής της 21ης Απριλίου και οι οποίες έδιναν σημαντικές «ανάσες» στην χώρα μας για την αντιμετώπιση του χρέους. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε. κάτι που μέχρι στιγμής και όσο περνάει ο χρόνος φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολο. Παράλληλα η χώρα μας έχει να περάσει και τις πρώτες «εξετάσεις» της Τρόικας στα τέλη του μήνα
Η επιθεώρηση από την Τρόϊκα
Τις πρώτες της εξετάσεις μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος έχει να δώσει το οικονομικό επιτελείο στους επικεφαλής της Τρόικας, που θα μας επισκεφθούν στα τέλη Αυγούστου. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τα έσοδα και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ακόμα είναι νωρίς, καθώς μόλις πριν από μερικές ημέρες ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο στο οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες διατάξεις για τον εισπρακτικό μηχανισμό.
Το θρίλερ με την 6η δόση
Για άλλη μια φορά φαίνεται πως η χώρα μας θα δυσκολευτεί αρκετά, προκειμένου να πάρει την πολυπόθητη 6η δόση τον Σεπτέμβριο. Εκτός από το γεγονός ότι θα την «πληρώσουμε ακριβά» αφού θα ισχύσουν οι παλιοί όροι του μνημονίου, θα πρέπει να πάρουμε το «πράσινο» φως από την Τρόϊκα. Επίσης δεν αποκλείεται ορισμένες χώρες (π.χ. η Ιταλία) να μην μπορούν να συμβάλουν στο ποσό της δόσης που θα πρέπει να πάρει η χώρα μας.
Ποιες χώρες αντιδρούν για τη νέα δανειακή σύμβαση
Τα όσα αποφασίστηκαν την 21η Ιουλίου στις Βρυξέλλες θα πρέπει να τις εγκρίνουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία κάνει αρκετές χώρες να είναι ιδιαιτέρως συγκρατημένες και επιφυλακτικές για να ανάψουν το «πράσινο» φως, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και εσωτερικά προβλήματα.
Στην Γερμανία από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντιδράσεις, στην Σλοβάκο και την Φιλανδία οι κυβερνήσεις δεν είναι καθόλου ισχυρές. Οι Φιλανδοί μάλιστα συνεχίζουν να ζητούν εγγυήσεις από την χώρα μας. Επιφυλακτικοί είναι και οι Ολλανδοί.
real.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου