24.8.11

Συνεχίζεται η τσουλήθρα -υπερπαραγωγή του (νεόπλουτου) Χρηματιστηρίου.


kourdistoportocali.
Που είναι ο πάτος;
Τρεις μέρες φαίνεται πως θα κρατήσει κι αυτό το θαύμα. Επειτα από ένα έντονα ανοδικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο ενθουσιασμός των επενδυτών αρχίζει να χλομιάζει καθώς μάλιστα τα νέα από την απέναντι ακτή του Ατλαντικού δεν είναι ενθαρρυντικά.

Τα αμερικανικά futures υποχωρούν λόγω ...

επιστροφής των γνωστών ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Διότι τα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας που λέγεται ότι θα ανακοινώσει την Παρασκευή ο Μπεν Μπερνάνκι έχουν πλέον «προεξοφληθεί» από την αγορά.

Επανέρχεται λοιπόν σήμερα το σκηνικό της περασμένης εβδομάδας με τους επενδυτές να εγκαταλείπουν (ευτυχώς ψύχραιμα και συντεταγμένα όπως φαίνεται) τις μετοχές, το ευρώ και άλλες «ρισκαδόρικες» τοποθετήσεις και να επιστρέφουν στα γνωστά καταφύγια: στο δολάριο, στο ελβετικό φράγκο, στο γεν, στα ομόλογα (όχι βεβαίως στα ελληνικά ή στα ιταλικά αλλά στα γερμανικά και στα αμερικανικά) και φυσικά στο χρυσό.

Τα στοιχεία, άλλωστε, που θα ανακοινωθούν σήμερα δύσκολα θα προκαλέσουν ενθουσιασμό στις αγορές. Τουναντίον! Αναμένεται να ανακοινωθεί κάμψη του γερμανικού δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου και πτώση της ζήτησης για ανανέωση του εξοπλισμού των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, η υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τη Moody's κατά μία βαθμίδα δεν βοηθά στη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης για μετοχές και εν γένει για περιουσιακά στοιχεία που ευδοκιμούν σε περιόδους παχέων αγελάδων.

Ο ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε με απώλειες 1,07% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες 1,72%. Λίγο μετά τις 10 το πρωί (ώρα Ελλάδος) τα futures του αμερικανικού Standard & Poor's 500 υποχωρούσαν κατά 1% και λίγο πριν από τις 11 στο Λονδίνο ο FTSE-100 είχε ήδη αποκτήσει αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας κατά 0,11%.
Στο Παρίσι και στη Φραγκφούρτη οι CAC-40 και DAX ενισχύονταν κατά 0,47% και 0,49% αντιστοίχως, όμως η φυγή κεφαλαίων ήταν ήδη ορατή - αποτυπωνόταν άλλωστε στα ταμπλό όλων των ευρωπαϊκών αγορών.

Το ευρώ υποχωρούσε έναντι τόσο του δολαρίου (στα 1,4391 δολάρια) όσο και του γεν. Αίσθηση
προκάλεσε το πρωί η ενίσχυση του γεν κατά 0,2% έναντι του ευρώ και κυρίως έναντι του δολαρίου, παρά το διπλό χτύπημα που (υποτίθεται ότι) δέχθηκε το ιαπωνικό νόμισμα από την υποβάθμιση της ιαπωνικής οικονομίας και από την ανακοίνωση του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Γιοσιχίκο Νόντα ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο 100 δισ. δολαρίων για την στήριξη των ιαπωνικών εξαγωγών - και την εξασθένηση του γεν.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 4 μονάδες βάσης - πρόκειται για τα μοναδικά «χαρτιά» μιας κυβέρνησης που κέρδισαν σε ελκυστικότητα μετά από την υποβάθμιση της χώρας αυτής από έναν οίκο αξιολόγησης! Διότι η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έπειτα από την υποβάθμιση της οικονομίας των ΗΠΑ από την Standard & Poor's στις 5 Αυγούστου.

Οι αγορές πετρελαίου ξαναπήραν την κατιούσα όχι επειδή και με τις ευνοϊκότερες εξελίξεις η αποκατάσταση της λιβυκής παραγωγής θα απαιτήσει την παρέλευση τουλάχιστον ενάμιση έτους, αλλά επειδή η πιθανότητα βύθισης της παγκόσμιας οικονομίας σε μια νέα ύφεση θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της πετρελαϊκής ζήτησης.

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού υποχωρούσε σήμερα το πρωί κατά 69 σεντς στα 84,75 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 40 σεντς στα 108,91 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός, τέλος, ξαναπήρε την ανιούσα. Η τιμή της ουγκιάς ενισχυόταν το πρωί κατά 0,8% και είχε φθάσει στα 1.850,82 δολάρια.


Οι αγορές τώρα


Στις 13:20 ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στις 886,62 μονάδες παρουσιάζοντας πτώση 2,68%. Ο τζίρος διαμορφώνεται σε 28,06 εκατ. ευρώ.

Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου βρίσκεται στα 1,44670 δολάρια ενώ το spread του ελληνικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 1.593,7 μονάδες βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: