30.8.11

Κοριοί...


Του Γιώργου Λακόπουλου

Η υπόθεση θυμίζει ολίγον Αμερική: εισαγγελέας ανοίγει μια σκοτεινή υπόθεση που είχε μπει στο αρχείο και τελικά πλησιάζει την άκρη του νήματος, που οδηγεί στην... Αμερική! Για την ακρίβεια, στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Μιλάμε φυσικά για την υπόθεση των υποκλοπών. Συντάραξε την κοινή γνώμη πριν από εφτά χρόνια όταν παρουσιάστηκε με έναν μάλλον ασυνήθιστο τρόπο από τρεις υπουργούς της ΝΔ. Στη συνέχεια έγινε μέρος της κομματικής αντιπαράθεσης και συσκοτίστηκε. Και στη συνέχεια ξεχάστηκε, αφήνοντας πίσω ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ - ακόμη και υπόνοιες για σύνδεσή της με μια αυτοκτονία!
Τον περασμένο Οκτώβριο ο δραστήριος πρόεδρος - τότε - της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επικαιροποίησε τα ερωτήματα. Από ευσυνειδησία ή ήξερε κάτι περισσότερο. Πρακτικά έβαλε την υπόθεση σε ένα μπουκάλι και το πέταξε στη θάλασσα μιας νέας ανάκρισης. Χωρίς φυσικά να υποψιάζεται ότι θα βγει στην αυλή του υπουργείου που διευθύνει σήμερα. Ο επίμονος - και ευρηματικός όπως προκύπτει - εισαγγελέας Εφετών Δημ. Δασούλας, άρχισε εκ νέου έρευνα. Και έφτασε πολύ πιο κοντά από κάθε άλλον σε κάτι που αρκετοί υποψιάζονταν: αυτοί που έβαλαν κοριούς στα τηλέφωνα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και άλλων ελλήνων αξιωματούχων είχαν σχέση με την αμερικανική πρεσβεία!
Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα είναι πιθανό να βρεθούμε διά της δικαστικής οδού - και άρα χωρίς αμφισβήτηση - μπροστά σε ένα συγκλονιστικό δεδομένο: δυνάμεις που συνδέονται άμεσα με μια ξένη χώρα - φίλη και σύμμαχο κατά τα λοιπά - άκουγαν τα τηλέφωνα του εκλεγμένου πρωθυπουργού της χώρας και άλλων δημοσίων πρόσωπων. Το πρώτο ερώτημα είναι: γιατί; Το δεύτερο: μόνο αυτό έκαναν εις βάρος του Καραμανλή; Και το τρίτο: θα μείνουν χωρίς απάντηση τα δυο προηγούμενα ερωτήματα;
Η αρχική ανάκριση είχε αφήσει αδιευκρίνιστες περιοχές. Αλλά τώρα που αρχίζει να πέφτει φως, το πρώτο εύρημα της έρευνας Δασούλα δεν καταπίνεται. Αυτό που άρχισε ένας υποψιασμένος πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής και συνέχισε ένας συστηματικός δικαστικός λειτουργός, ξετυλίγει ένα κουβάρι. Αν δεν πάει ώς το τέλος μένει έκθετη η ελληνική Πολιτεία. Αν πάει, ε ρε γλέντια! Ελάχιστα γνωρίζουμε γι' αυτήν την υπόθεση. Αλλά όπως είπε ο αμερικανός ηθοποιός Τζος Μπίλινγκς: «Οσα λιγότερα ξέρουμε τόσα περισσότερα υποπτευόμαστε».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: