8.8.11

Μαύρες μέρες για τον βρετανικό Τύπο...


Η μιντιακή αυτοκρατορία του Ρούπερτ Μέρντοκ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης παγιδευμένη στη δίνη ενός σκανδάλου που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα απειλώντας όχι μόνο τον δημοσιογραφικό οργανισμό του αυστραλού μεγιστάνα, αλλά ακόμη και την... ίδια την κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Την ίδια στιγμή ο βρετανικός Τύπος βιώνει την πιο βαθιά κρίση στην ιστορία του, μια κρίση που πλήττει όχι μόνο την αξιοπιστία των βρετανικών μέσων ενημέρωσης αλλά και απειλεί τη βιωσιμότητά τους.

Το σκάνδαλο αποτελεί καίριο πλήγμα στους βρετανικούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς, που μετά βίας είχαν αρχίσει να ξεπερνούν την οικονομική κρίση του 2008. Μια κρίση που είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν η κυκλοφορία και τα διαφημιστικά έσοδα των εφημερίδων, χιλιάδες δημοσιογράφοι να χάσουν τη δουλειά τους, έντυπα να αναστείλουν την κυκλοφορία τους και όμιλοι όπως το ΒΒC να εξαναγκάζονται σε πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου να επιβιώσουν.

Ετσι, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, το ΒΒC αποφάσισε να «βγάλει στο σφυρί» το ιστορικό Κέντρο Τηλεόρασης στο Γουντ Λέιν του Δυτικού Λονδίνου, με την ελπίδα ότι το κτίριο που καταλαμβάνει έκταση 100 στρεμμάτων θα αποφέρει περίπου 300 εκατομμύρια λίρες. Ο βρετανικός ενημερωτικός κολοσσός αναζητεί επειγόντως τα χρήματα αυτά, μετά την απόφαση να παγώσει η τιμή του ανταποδοτικού τέλους για έξι χρόνια, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδά του να μειωθούν στο διάστημα αυτό κατά 16% τουλάχιστον. Οπως προβλέπει το σχέδιο εξορθολογισμού του οργανισμού, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα πρέπει να έχει πωληθεί το 30% της ακίνητης περιουσίας του ΒΒC, στην οποία περιλαμβάνονται το 483 κτίρια σε όλη τη Βρετανία συνολικού εμβαδού 585.000 τετραγωνικών μέτρων. Εν τω μεταξύ την περασμένη Κυριακή και Δευτέρα οι δημοσιογράφοι του οργανισμού απήργησαν διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές θέσεων εργασίας στη Διεθνή Υπηρεσία του ΒΒC. Τα μέλη της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων (ΝUJ) αντιδρούν στις περικοπές 100 θέσεων εργασίας στη Διεθνή Υπηρεσία του ΒΒC (World Service). Επίσης, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Sunday Τimes», το ΒΒC σχεδιάζει δραστικές μειώσεις στο προσωπικό του, αν και ο οργανισμός διέψευσε τις φήμες αυτές.

Η αφερέγγυα κυρία Μπάρμπερ

Μέσα στην ατμόσφαιρα της ανασφάλειας η οποία επικρατεί τους τελευταίους μήνες, ένα ακόμη μίνι σκάνδαλο ήρθε να πλήξει περισσότερο την εικόνα του βρετανικού Τύπου. Μια κριτική της συγγραφέως και βιβλιοκριτικού Λιν Μπάρμπερ για ένα βιβλίο τέχνης, η οποία δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2008 στην εφημερίδα «Daily Τelegraph», θα κοστίσει 65.000 λίρες (περίπου 70.000 ευρώ) στην ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι το κείμενο εμπεριείχε ψευδείς και κακόβουλους ισχυρισμούς. Αναλυτικότερα, στην κριτική της για το βιβλίο «Seven Days in the Αrt World» η Μπάρμπερ υποστήριξε ότι οι αναφορές σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη συγγραφέα Σάρα Θόρντον, δεν ήταν παρά αποκύημα της φαντασίας της Θόρντον. Στο δικαστήριο, η Θόρντον απέδειξε ότι πράγματι είχε πάρει συνέντευξη από την Μπάρμπερ το 2006 και άρα η κριτική έπληττε αδικαιολόγητα το κύρος της, ενώ ο δικαστής έκρινε ότι η Μπάρμπερ γνώριζε πως έγραφε ψευδή στοιχεία στην κριτική της, με αποτέλεσμα να επιδικαστεί στη Θόρντον το ποσό των 65.000 λιρών. Η «Τelegraph» καθυστέρησε δέκα ολόκληρους μήνες μέχρι να δημοσιεύσει μια απολογία προς τη συγγραφέα, διάστημα που σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου αποδυνάμωσε το περιεχόμενο και τη σημασία της.

Υποκλοπές: η μητέρα των σκανδάλων

Την ίδια στιγμή το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει ήδη κοστίσει στον Μέρντοκ μία εφημερίδα- τη «Νews of the World»- και αρκετά εκατομμύρια στερλίνες σε εξώδικους συμβιβασμούς με θύματα υποκλοπών. Ομως οι υποκλοπές δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Η πραγματική διάσταση του σκανδάλου είναι το γεγονός ότι μια οικογένεια- οι Μέρντοκ-, ιδιοκτήτρια ενός μιντιακού κολοσσού με ετήσιο τζίρο δισεκατομμυρίων, λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια σαν μαφιόζικη συμμορία που δεν δίσταζε να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες γαλαζοαίματων και κοινών θνητών, να εξαγοράζει αστυνομικούς και πολιτικούς, να εκφοβίζει τους αντιπάλους της και να καταστρέφει τις υπολήψεις όσων θεωρούσε εχθρούς με μοναδικό σκοπό την αύξηση των κερδών και της επιρροής της. Με δεδομένο ότι στον όμιλο Μέρντοκ ανήκουν μερικές από τις πιο ισχυρές εφημερίδες της Βρετανίας, είναι εμφανές ότι μια κατάρρευση του ομίλου θα έχει τραγικές επιπτώσεις στο σύνολο του βρετανικού Τύπου.

Στο πλαίσιο της μέχρι σήμερα έρευνας έχουν γίνει συνολικά έντεκα συλλήψεις και όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη τη σύλληψη του Στιούαρτ Κάτνερ, πρώην οικονομικού διευθυντή της «Νews of the World», ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε και αποχώρησε από την εφημερίδα το 2009. Σύμφωνα με τις Αρχές ο Κάτνερ «συνελήφθη καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών και είναι ύποπτος για διαφθορά» .

Φυσικά το σκάνδαλο σαν ντόμινο έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα έντυπα του ομίλου Μέρντοκ. Πριν από δύο εβδομάδες ο ηθοποιός Τζουντ Λο προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας «Sun», που επίσης ανήκει στον μεγιστάνα, κατηγορώντας την ότι υπέκλεπτε τα τηλεφωνήματά του. Είναι η πρώτη φορά που η «Sun», η εφημερίδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Βρετανία, εμπλέκεται στην υπόθεση των υποκλοπών. Η σκιά του σκανδάλου φαίνεται να πέφτει και στην εφημερίδα «Sunday Τimes», στόχος της οποίας φέρεται να ήταν ο βρετανός πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με το ΒΒC, έγγραφα και μία τηλεφωνική συνομιλία «δείχνουν» ότι ο Μπράουν αποτελούσε στόχο των «Sunday Τimes», καθώς κάποιος που σχετίζεται με την εφημερίδα προσποιούνταν ότι ήταν ο Μπράουν ή άτομο του περιβάλλοντός του προκειμένου να αποσπά προσωπικές πληροφορίες. Σε ανακοίνωσή του ο όμιλος Νews Ιnternational απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις «αβάσιμες» κατηγορίες, τις οποίες θεωρεί ως «μια κυνική και σκόπιμα κακόβουλη προσπάθεια να εμπλακούν η Sun και οι Sunday Τimes στην υπόθεση». Ομως ποιος δίνει πλέον βάση στις ανακοινώσεις του ομίλου Μέρντοκ;

Η εμπλοκή του FΒΙ

Το σκάνδαλο εξαπλώνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αμέσως μετά την παραίτηση της Μπρουκς στη Βρετανία, στις ΗΠΑ ο Λες Χίντον, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Dow Jones και στενός συνεργάτης του Μέρντοκ, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Το FΒΙ έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί αν δημοσιογράφοι της «Νews of the World» επιχείρησαν να υποκλέψουν τηλεφωνικές συνομιλίες θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σημάνει το τέλος για την αυτοκρατορία τουΜέρντοκ. Οι αποδείξεις για όλα αυτά κρύβονται ίσως στις έξι μεγάλες σακούλες σκουπιδιών που βρίσκονται στην κατοχή της Σκότλαντ Γιαρντ και οι οποίες περιέχουν 11.000 χειρόγραφες σημειώσεις σχετικά με τα θύματα των υποκλοπών. Μια άλλη παράπλευρη απώλεια θα μπορούσε να είναι και η αξιοπιστία και η επιρροή της ναυαρχίδας του Μέρντοκ στις ΗΠΑ, της «Wall Street Journal», που ειδικοί αναλυτές προβλέπουν να ότι δεν θα μείνει αλώβητη από τις επιπτώσεις του σκανδάλου.

«ΕCONOMIST»- «FINANCIAL TIMES»: OΙ ΚΗΡΥΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Μέσα στην κρίση αξιοπιστίας που πλήττει τον βρετανικό Τύπο αναλυτές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αρχίζουν σιγά-σιγά να ψιθυρίζουν για τον εφιαλτικό ρόλο που έχουν παίξει στην παγκόσμια οικονομική κρίση δύο βρετανικά έντυπα: η εφημερίδα «Financial Τimes» και το περιοδικό «Εconomist». Ευαγγελιζόμενα τον άκρατο φιλελευθερισμό τα δύο αυτά έντυπα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση όχι μόνο της πολιτικής που χαράσσεται από τις οικονομικές ελίτ,αλλά και στην εξάπλωση της κρίσης που εδώ και τρία χρόνια πλήττει με αλλεπάλληλα τσουνάμι το παγκόσμιο χωριό.Με ρεπορτάζ και αναλύσεις τα δύο έντυπα διαμορφώνουν το κλίμα στις διαβόητες αγορές στέλνοντας τα spreads στα ύψη,καταδικάζοντας ολόκληρες οικονομίες σε απάνθρωπη ύφεση και ολόκληρες κοινωνίες σε ζοφερή λιτότητα,επιχειρώντας να καθορίσουν και διευρύνοντας συνεχώς τον κύκλο της ανωμαλίας.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: