25.8.11
Τσακ...
TOY ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΕΙΤΕ το διαφορετικά: το νομοσχέδιο της Αννας Διαμαντοπούλου δεν αφορά πραγματικά την ανώτατη παιδεία. Αποτελεί πρόβα τζενεράλε πολιτικής συναίνεσης.
ΟΣΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ με την ψυχολογία των ομάδων ξέρουν ότι, ασχέτως επίσημης ατζέντας, υπάρχει πάντα ένα θέμα κάτω από το τραπέζι. Συχνά ...
μπορεί να είναι αυτό που, παρ' ότι άρρητο και αόρατο, καθοδηγεί τις αντιδράσεις των παικτών ή προκαλεί συγκρούσεις, φωνές και φασαρίες. Ομολογουμένως, οι φωνές της Αννας ακούστηκαν στη Βουλή. Πριν όμως ανοίξουν οι πόρτες της Ολομέλειας, το επιτελείο του Παιδείας, αλλά και οι άνθρωποι του Σαμαρά συνεννοήθηκαν σε ήπιους τόνους, επιζητώντας σημεία επαφής και συμφωνίας. Κάπως έτσι το ψήφισε επί της αρχής η ΝΔ.
ΓΙΑΤΙ; Υπάρχουν τρεις τύποι απαντήσεων. Α) Γιατί τα πανεπιστήμια είναι το μέλλον της χώρας. Β) Γιατί - κι αυτό αφορά ειδικά τη ΝΔ - το «όχι σε όλα» δεν συνιστά πλέον πολιτική. Ο Σαμαράς έπρεπε να βρει κάτι σημαντικό - όχι την απελευθέρωση των φορτηγών! - στο οποίο να πει ναι. Το ήξερε ο ίδιος. Αρα, πρόκειται για τακτικό ελιγμό. Γ) Γιατί υποσυνείδητα όλοι ξέρουν ότι η επόμενη κυβέρνηση έχει πάνω από 50% πιθανότητες να είναι αποτέλεσμα - μεγάλου ή μικρομεσαίου - συνασπισμού. Φθάσαμε εκεί στο τσακ στις 14 Ιουνίου. Είναι γεγονός ότι τα κύρια προβλήματα της χώρας είναι βουνό και κανένα κόμμα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνο του. Το μάθημα το πήρε πρώτο το ΠΑΣΟΚ που κέρδισε με σχεδόν 11 μονάδες, εκλέγοντας 160 βουλευτές πριν από δύο χρόνια και τώρα ψάχνεται.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως, ως γενική δοκιμή συναίνεσης, το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ ιχνογραφεί ένα περίγραμμα των μαχών που θα δοθούν στο μέλλον. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Αριστερά και Δημοκρατική Συμμαχία είναι, για άλλους λόγους ο καθένας, παίκτες με διάθεση συμφωνίας. Το ΚΚΕ και, με πιο επιθετικό τρόπο, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μειοψηφία που επιχειρεί να μπλοκάρει τις εξελίξεις. Ειδικά για την Κουμουνδούρου το τι θα γίνει στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα άπαξ και ψηφιστεί το νομοσχέδιο θα είναι κρίσιμο βαρόμετρο. Το 2006-2007 οι συγκρουσιακές διαθέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή στην Παιδεία - και οι ακρότητες Μαριέττας και Πολύδωρα - έδωσαν αρχηγικό μπόι στον Αλέκο Αλαβάνο. Φοιτητές και καθηγητές είναι ένα κρίσιμο ακροατήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ που ενεπλάκη και στην κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες. Η Κουμουνδούρου είχε, βεβαίως, δύο γραμμές. Οι μεν τούς έβαλαν μέσα και οι δε ήθελαν πάση θυσία ήπια και αναίμακτη λύση της κατάληψης.
ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η περιθωριοποίηση των πολιτικών νεολαιών είναι από τα πιο ενδιαφέροντα - και, κατά σύμπτωση, όχι αμιγώς εκπαιδευτικά - στοιχεία του νομοσχεδίου της Αννας. Είναι προφανές ότι η χρυσή εποχή των φοιτητικών παρατάξεων που ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 τελειώνει τώρα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι - και - πολιτικό εργαστήρι.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου