7.8.11
Σφίγγουν τη θηλιά στο Νετανιάχου οι Ισραηλινοί «Αγανακτισμένοι»...
Περίπου 250.000 Ισραηλινοί πολίτες διαδήλωσαν χθες το βράδυ, αξιώνοντας να μειωθεί το κόστος ζωής και ν’ αποδοθεί κοινωνική δικαιοσύνη. Οι Ισραηλινοί κλιμακώνονουν τις κινητοποιήσεις τους, ασκώντας πίεση στον... πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σχημάτισε σήμερα μια υπουρική ομάδα που θα εξετάσει τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Ο Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα σε συνεδρίαση μία ομάδα υπουργών της κυβέρνησής του και μερικούς από τους ειδικούς σε οικονομικά θέματα, προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματα των χιλιάδων διαδηλωτών για μείωση του κόστους ζωής, οι οποίοι επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους εδώ και τρεις εβδομάδες.
Οι Ισραηλινοί «Αγανακτισμένοι» ξεκίνησαν από μερικές δεκάδες φοιτητές που είχαν στήσει σκηνές και έφθασαν τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως μέλη της μεσαίας τάξης.
Το Ισραήλ προβλέπεται ότι θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) φέτος, εν μέσω οικονομικής στασιμότητας για πολλές δυτικές χώρες, και η ανεργία παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, στο 5,7%. Όμως τα επιχειρηματικά καρτέλ και το εισοδηματικό χάσμα αποτρέπουν κάθε πιθανότητα να επωφεληθούν ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού.
"Ο λαός απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη" έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι μοιάζουν να μην τάσσονται υπέρ κάποιου συγκεκριμένου κόμματος αλλά να αμφισβητούν το δόγμα της ελεύθερης αγοράς που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Η αστυνομία ανέφερε ότι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις πορείες του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από ό,τι στις συγκεντρώσεις των δύο περασμένων εβδομάδων. Οι κινητοποιήσεις τέτοιας κλίμακας στο Ισραήλ, ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τα 7,7 εκατομμύρια, είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως αφορούν ζητήματα πολέμου και ειρήνης.
Για "επανάσταση" έκανε λόγο ένας φοιτητής που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι "δεν είχε γίνει τίποτα σαν κι αυτό εδώ και δεκαετίες".
Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού έχει υποσχεθεί να διαθέσει κρατικές εκτάσεις για αξιοποίηση, να χτίσει κατοικίες χαμηλού κόστους, να βελτιώσει τις δημόσιες συγκοινωνίες, να μειώσει τις τιμές προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά και να αυξήσει τους αριθμούς του νοσηλευτικού προσωπικού, ικανοποιώντας ένα αίτημα των γιατρών που απεργούν. Επίσης, η εθνική ένωση των Ισραηλινών φοιτητών ζητά εκτός αυτών να επεκταθεί η δωρεάν παιδεία και η κυβέρνηση να δίνει μεγαλύτερα επιδόματα για τη στέγασή τους.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μία αναπόφευκτη πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
"Μία νέα χώρα", "Το Ισραήλ είναι στον δρόμο", ήταν ο τίτλος της εφημερίδας Yediot Aharonot, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας.
"Ο Νετανιάχου και οι υπουργοί του δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτήν την κραυγή, επειδή εκφράζει μία δύναμη που απειλεί τη διατήρησή τους στην εξουσία" γράφει ο κορυφαίος αρθρογράφος της εφημερίδας, Ναχούμ Μπαρνέα.
Η εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ έγινε το Σάββατο η σκηνή ενός εκ των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στην ιστορία του.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου