24.8.11

Σαλάτες...


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ χωρίς υπουργικούς καβγάδες είναι σαν χωριάτικη σαλάτα χωρίς φέτα. Ανοστο πιάτο και χωρίς ενδιαφέρον. Με τη Λούκα και την Τίνα εκτός κυβέρνησης και με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να έχει
φυγαδευτεί στο ΥΠΕΚΑ, το κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε στις 16 Ιουνίου δεν φαινόταν κατάλληλο για αψιμαχίες. Ακόμη και το δίδυμο Ρέππα - Ραγκούση κράτησε επιμελώς χαμηλά τους τόνους, έστω κι αν συνάδελφοί τους παρέπεμπαν κατ' ιδίαν στο λαϊκό ρεφρέν «πάρ' ό,τι θέλεις ταξιτζή από μια αγάπη που δεν ζει».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ αυτή, το χθεσινό τηλεοπτικό προνουντσιαμέντο του Χάρη Παμπούκη στη ΝΕΤ αιφνιδίασε κάπως. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης βγήκε και είπε καθαρά και ξάστερα ότι είναι επείγουσα και αναγκαία η ανασύσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ναυτιλία, Λιμενικό και σχετικές διοικητικές υπηρεσίες πρέπει να είναι υπό μία σκέπη - που να έχει θέα θάλασσα. Δηλαδή να βρίσκεται στον Πειραιά.
ΕΠΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Παπανδρέου η ναυτιλία είναι σαν το ψάρι στην ξηρά. Στην κυβέρνηση «Παπανδρέου Ι» το ΥΕΝ καταργήθηκε, προκειμένου να απορροφηθεί από το Οικονομίας. Το Λιμενικό πήγε στην Κατεχάκη. Το ίδιο και η ποντοπόρος ναυτιλία, διότι οι εφοπλιστές δεν ήθελαν τη Λούκα αλλά τον Χρυσοχοΐδη. Στην κυβέρνηση «Παπανδρέου ΙΙ» δημιουργήθηκε με σύσταση και της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Αυτό πήρε τη ναυτιλία και την αλιεία από το Γεωργίας. Δεν πήρε όμως το Λιμενικό που έμεινε στην Κατεχάκη. Στο περιθώριο μάλιστα των υπογραφών που έπεσαν με την Cosco το φθινόπωρο του 2010, επισημάνθηκε μια ζωηρή συζήτηση Διαμαντίδη - Παπουτσή. Στην κυβέρνηση «Παπανδρέου ΙΙΙ» το Θαλασσίων Υποθέσεων καταργήθηκε πριν κλείσει χρόνος και απορροφήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, με αρμόδιο τον αναπληρωτή υπουργό Παμπούκη. Κάπου εδώ ο κύκλος κλείνει, αφού ο Χάρης ζητά δημοσίως ανασύσταση του ΥΕΝ.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ αυτό αποτυπώνει ένα χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης Παπανδρέου. Οι αρμοδιότητες - το χαρτοφυλάκιο Ναυτιλίας δεν είναι η μοναδική περίπτωση - πάνε βόλτα από υπουργείο σε υπουργείο. Τις διεκδικούν, ανάλογα με την αξία τους, υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί που βρίσκονται σε διαρκείς έριδες μεταξύ τους. Στις κατανομές ισχύει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» καθώς αποτυπώνονται κυρίως συσχετισμοί δυνάμεων. Ο Παμπούκης, ας πούμε, βρίσκεται μεταξύ του Χρυσοχοΐδη που θέλει υψηλή εποπτεία επί της ναυτιλίας και του Παπουτσή που δεν δίνει πίσω το Λιμενικό. Οι απόψεις του Χάρη έχουν κατατεθεί εδώ και εβδομάδες στον Πρωθυπουργό, στον οποίο έχει φθάσει αίτημα όχι μόνο των εφοπλιστών αλλά τριάντα φορέων για επανασύσταση του ΥΕΝ. Φυσικά, η δημοσιοποίηση της υπόθεσης από τον Παμπούκη, και μάλιστα στην τηλεόραση, φανερώνει ότι το πράγμα έχει κολλήσει.
ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΣ αυτός να κυβερνάται μια χώρα, που μάλιστα βρίσκεται διαρκώς στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Η απάντηση είναι προφανής και τα σχόλια περιττεύουν....
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: