11.8.11

Οδοιπορικό στον δρόμο των λουκέτων...


Πάνω από 20 μαγαζιά στην οδό Σταδίου έχουν βάλει λουκέτο. Ούτε οι θερινές εκπτώσεις έδωσαν ανάσα στην αγορά. «Υπάρχουν επιχειρηματίες που λένε ότι περιμένουν να τελειώσουν οι εκπτώσεις για να ... κλείσουν τα καταστήματά τους. Από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε περισσότερα λουκέτα», λέει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης. Περίπου ένα στα τέσσερα εμπορικά καταστήματα στο Κέντρο της Αθήνας είναι κλειστό, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ. Το υψηλότερο ποσοστό λουκέτων καταγράφεται στην οδό Σταδίου. Τον Ιούνιο έφτασε το 38% όπως λέει ο κ. Κορκίδης, ενώ τον Μάρτιο ήταν 34%. Πέρυσι τον Αύγουστο στην ίδια περιοχή η αναλογία κλειστών προς ανοιχτούς εμπορικούς χώρους ήταν 25%. Η οικονομική κρίση έχει κλείσει καταστήματα από το ύψος της Πλατείας Συντάγματος και έχει νεκρώσει εμπορικές στοές που βλέπουν στη Σταδίου. Στη Στοά Ορφανίδου έχουν κλείσει δώδεκα μαγαζιά. Και στη Στοά Δραγατσανίου, στο ισόγειο κτιρίου που στεγάζει υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, άλλα τόσα. Στο τζάμι του θυρωρού στο Μέγαρο ΤΣΑΥ το κολάζ από τα ενοικιαστήρια δεν αφήνει ελεύθερη σπιθαμή.
Στην πρώτη μας επίσκεψη στην οδό Σταδίου τον περασμένο Νοέμβριο, ένα Σάββατο τις ώρες τής άλλοτε αγοραστικής αιχμής, η Αννα Ρώσσου σφράγιζε κούτες. Ακόμη ένα λουκέτο. Κι όμως, ήλπιζε σε καλύτερες μέρες το 2008 όταν μετέφερε στη Σταδίου το κατάστημά της. Η δουλειά της πήγαινε καλά στο Χαλάνδρι, αλλά στο Κέντρο περίμενε ότι θα αυξανόταν η πελατεία της. Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες μερεμέτια για να φτιάξει τον χώρο. Ανοιξε το μαγαζί με είδη διακόσμησης τέσσερις ημέρες πριν από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ. «Δεν φτάσαμε ποτέ την κίνηση που είχαμε στο Χαλάνδρι», είπε. «Οι πορείες, τα επεισόδια, η κρίση και η επιφύλαξη των καταναλωτών δεν μας επέτρεψαν να ανασάνουμε». Το αρχικό ενοίκιό της ήταν 4.800 ευρώ για 80 τ.μ. Το μείωσε σε 3.000 ευρώ έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη. Και αυτά όμως αποδείχθηκαν πολλά. Οι προσφορές της προς τους καταναλωτές έφτασαν το 60%. Ακόμα και την ημέρα που θα κατέβαζε ρολά οριστικά, προσπαθούσε να ξεπουλήσει ό,τι είχε περισσέψει. Είχε προειδοποιήσει τους υπαλλήλους της για το λουκέτο έξι μήνες προτού κλείσει το κατάστημα προκειμένου να ψάξουν για άλλη δουλειά. Μέχρι την τελευταία ημέρα λειτουργίας του καταστήματος, όμως, δεν είχαν καταφέρει να βρουν κάτι καινούριο.
Τα υψηλά ενοίκια στη Σταδίου αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αδειάζουν τα εμπορικά καταστήματα εκεί, εκτιμά ο κ. Κορκίδης. Η μέση τιμή ενοικίασης εμπορικού χώρου σε αυτό τον δρόμο φτάνει τα 60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. «Αρκετοί χώροι ανήκουν σε ιδρύματα ή στο Δημόσιο και η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες για μείωση του ενοικίου συχνά είναι χρονοβόρα. Μπορεί να διαρκέσει μέχρι και οκτώ μήνες, διάστημα κρίσιμο όμως για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Σε ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προβλέπεται η δημιουργία εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών για την αναπροσαρμογή των εμπορικών μισθωμάτων. Μέσω αυτού του μηχανισμού, ο συμβιβασμός μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών για τη μείωση του ενοικίου θα επιτυγχάνεται σε λίγες εβδομάδες. Το σχετικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αυτή τη διάταξη κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση στον Ιούλιο.
Παρότι είναι ασύγκριτα κεντρικός δρόμος (λειτουργούν τρεις σταθμοί του Μετρό) η οδός Σταδίου δεν γλίτωσε από την κρίση, η οποία σαφώς επηρεάζει και την Ερμού όπου μετρήσαμε εννέα κλειστά καταστήματα. Σύμφωνα με τους εμπόρους, η λειτουργία του εμπορικού κέντρου Attica συνέβαλε στην κάμψη της αγοράς αποσπώντας την κίνηση από τα μικρότερα καταστήματα. «Σημασία δεν έχει πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, αλλά πόσες βρίσκονται στο έσχατο όριο», λέει ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών που διατηρεί κατάστημα στη Σταδίου. «Αν κλείσει μια πόρτα αυτή την εποχή δεν ανοίγει πάλι εύκολα», προσθέτει. Στη θέση του μαγαζιού της κ. Ρώσσου, τελικά άνοιξε καφετέρια. Ισως μια από τις πιο ασφαλείς επενδύσεις μαζί με τα τυπογραφεία για να καλύπτουν τις ανάγκες των γραφείων της περιοχής, ενώ η κρίση χτυπάει κυρίως τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Πάντως, τα μαγαζιά που ήταν ξενοίκιαστα τον Νοέμβριο παραμένουν κενά και τον Αύγουστο.

ΜΟΝΟ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ. «Νιώθεις τη μοναξιά. Ακόμα και οι περαστικοί λιγόστεψαν», λέει ο φωτογράφος Λάμπρος Κριτσινέλιας, 80 ετών, στο ίδιο κατάστημα στη Στοά Σανταρόζα από το 1965. Πληρώνει ενοίκιο 260 ευρώ για 15 τ.μ. Είναι ένας από τους πρώτους φωτογράφους, όπως λέει, που καθιέρωσε στις πλατείες Κοτζιά και Κλαυθμώνος τις χριστουγεννιάτικες πόζες των παιδιών με τον Αϊ-Βασίλη. Το γραφείο του είναι γεμάτο με φακέλους. Ενα φωτογραφικό αρχείο δεκαετιών. Ο,τι έχει απομείνει από αναμνήσεις, αφού η στοά στην οποία βρίσκεται τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Τα δύο τελευταία χρόνια βλέπει τους γείτονες να τον εγκαταλείπουν. «Κι αν ανοίξει κάτι, σύντομα αποτυχαίνει», λέει.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: