21.8.11
Στο τραπέζι και το ευρωομόλογο για το Βερολίνο;...
Μπορεί επισήμως το Βερολίνο να τάσσεται ενάντια στην προοπτική της έκδοσης ευρωομολόγου, ωστόσο διάφορα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου αφήνουν συχνά - πυκνά να εννοηθεί ότι ... το ενδεχόμενο εξετάζεται από το Βερολίνο. Παρά τις διαψεύσεις της γερμανικής κυβέρνησης, τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν και η πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι παρέπεμψε την έκδοση ευρωομολόγου σε μια μελλοντική συζήτηση, ωστόσο, δεν την απέκλεισε εντελώς...
Υπό αυτό το πρίσμα θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και οι νέες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην κυριακάτικη έκδοση της Die Welt. Ερωτηθείς περί ευρωομολόγου, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι είναι συνώνυμο μιας "μείωσης των πάρα πολύ μεγάλων διαφορών των επιτοκίων για τα διάφορα κράτη - μέλη".
"Το θέμα είναι" συνεχίζει: "Μπορούμε να έχουμε μια νομισματική ένωση, όταν η οικονομική πολιτική και η χρηματοπιστωτική πολιτική είναι τόσο διαφορετικές;". Ζητάει, δε, "μια πιο μεγάλη αμοιβαιότητα".
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το capital.gr, επικαλούμενο προδημοσίευση άρθρου του περιοδικού Der Spiegel, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως η έκδοση ευρωομολόγων θα κοστίσει στη χώρα έως και 2,5 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και το διπλάσιο ποσό το δεύτερο. Το γερμανικό περιοδικό, που δεν επικαλείται συγκεκριμένη πηγή, τονίζει ότι, το δέκατο έτος, τα ευρωομόλογα ενδέχεται να κοστίσουν στη Γερμανία περίπου 20 με 25 δισ. ευρώ σε επιπλέον καταβολές τόκων.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το επιτόκιο των ευρωομολόγων θα είναι κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο των γερμανικών κρατικών ομολόγων.
Επιστρέφοντας στη συνέντευξη Σόιμπλε, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δηλώνει ακόμη ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η δημιουργία θέσης για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών. "Δεν έχω πρόβλημα με την ιδέα ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών. Όμως, ως Γερμανός υπουργός Οικονομικών, λέω το εξής: η αποστολή μας εδώ και τώρα είναι, βάσει των σημερινών συνθηκών, να επιλύσουμε τα προβλήματα το ταχύτερο δυνατό" λέει χαρακτηριστικά.
"Δεν μπορούμε να πάμε τόσο μακριά και τόσο γρήγορα, αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους πληθυσμούς σε καθεμία χώρα και τους βουλευτές που τους εκπροσωπούν" συμπληρώνει.
Κατά τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότειναν στους Ευρωπαίους εταίρους τους "μια πραγματική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ". Ως προς αυτό ο Σόιμπλε δηλώνει ότι η διακυβέρνηση αυτή πρέπει να γίνει κατανοητή ως μια επιτροπή διακυβέρνησης κι όχι ως μια κυβέρνηση με την κυριολεκτική έννοια του όρου.
"Χωρίς μια τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή κυβέρνηση, όπως αυτή που αντιλαμβανόμαστε συνήθως" σημειώνει.
protothema.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου