29.8.11
Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Εβρο, Αιτωλοακαρνανία και Χίο...
Σε ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στον Έβρο, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ελπίζει να τη θέσει υπό έλεγχο εντός της ημέρας, καθώς αναμένεται εξασθένιση των ανέμων.
Στον Έβρο, σύμφωνα με την πυροσβεστική, έχουν καεί... 35.000 στρέμματα, αν και τοπικοί φορείς δηλώνουν ότι η πυρκαγιά μπορεί να έχει κάψει περισσότερα από 70.000 στρέμματα.
Επί τόπου επιχειρούν 132 πυροσβέστες, 67 οχήματα, 80 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο ελικόπτερα, εννέα αεροσκάφη, εκ των οποίων δύο από τη Γαλλία και δύο από την Ισπανία.
Στη Μαλεσιάδα Αιτωλοακαρνανίας, η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 22 πυροσβέστες, δέκα οχήματα, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η πυρκαγιά στα Φυτά Χίου, όπου επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 13 οχήματα, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το βράδυ το πύρινο μέτωπο στο Κυλιόμενο Ζακύνθου. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκονται επίσης φωτιές που ξέσπασαν την Κυριακή στην περιοχή Ραπταίοι Εύβοιας και στην περιοχή Σγουροκεφάλι στο νομό Ηρακλείου Κρήτης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6 το πρωί της Κυριακής καταγράφηκαν 86 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.
Ευρωπαϊκή συνεργασία για τον Έβρο
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την περασμένη Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον Έβρο, αλλά και λόγω του υψηλού αριθμού πυρκαγιών που είχαν εκδηλωθεί εκείνη την ημέρα.
Συγκεκριμένα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ζητήθηκαν τρία ζεύγη αεροσκαφών Canadair. Στο αίτημα ανταποκρίθηκε άμεσα η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες διέθεσαν από δύο αεροσκάφη έκαστη.
Η Ιταλία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο αίτημα καθώς αντιμετώπιζε και η ίδια σοβαρά προβλήματα στο νότιο μέρος της, στη Σικελία και στη Σαρδηνία. Παράλληλα τις ίδιες ώρες η Αλβανία ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο έδαφός της.
«Η μεγάλη φωτιά του Έβρου αποτέλεσε ένα πραγματικό πεδίο εφαρμογής και άσκησης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, που δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τις αντοχές να ενεργεί επιτυχημένα απέναντι στους κινδύνους» επισημαίνει ο γγ Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Θεόδωρος Μπούφης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου