Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες επιθυμεί να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες της ζώνης του ευρώ αναφορικά με την κρίση χρέους που ταλανίζει πλέον και την Ιταλία. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης θα...
επιθυμούσε πριν ανοίξουν οι αγορές το πρωί της Δευτέρας 8 Αυγούστου, οι ηγέτες της ευρωζώνης να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για την αγορά των ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι στο οποίο ανθίσταται σθεναρά η Γερμανία.
Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν πως μετά τη τηλεδιάσκεψη της ομάδας των G20 που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της σχετικά με την κρίση χρέους σύσσωμης της Δύσης, η αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ με τους ηγέτες των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ θα ακολουθήσει την ιδία οδό, αποφεύγοντας να ενημερώσει τα Μέσα Ενημέρωσης για τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, εάν υπήρξαν φυσικά τέτοιες.
Την ίδια στιγμή το Παρίσι και το Βερολίνο δείχνοντας για ακόμη μια φορά πλήρη παρανόηση της διεθνούς οικονομικής κατάστασης πιέζουν τη Ρώμη και τη Μαδρίτη να υιοθετήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Μπαράζ τηλεφωνικών διασκέψεων
Επί δύο ολόκληρης ημέρες οι ηγέτες των ισχυρότερων (;) οικονομιών του πλανήτη έχουν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ τηλεφωνικών επαφών, έπειτα από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Από την ομάδα των G20 και των G7 μέχρι την ΕΚΤ και τις χώρες της ζώνη του ευρώ, όλοι οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη πασχίζουν να προλάβουν τα χειρότερα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, με αφορμή τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι από αύριο ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει ανάλογες συνομιλίες και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στη συνομιλία με τον κ. Ρομπέι, τέθηκε το θέμα της πιθανής παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ότι αφορά τα ιταλικά ομόλογα. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στο πνεύμα της επιστολής που απέστειλε στον πρόεδρο της Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, για τη γρήγορη και ακριβή εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, αλλά και για το πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις σχετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, χωρίς, πάντως, να ανησυχεί σε ότι αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων για τη χώρα
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου