29.8.11

Αιθεροβάμονες...

Toυ Γιώργου Λακόπουλου

Ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος αποσαφήνισε προχθές ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με την τρόικα την αναθεώρηση ορισμένων από τους στόχους του 2011 που δεν δείχνουν εφικτοί. Αυτό αφορά κυρίως το... έλλειμμα του τρέχοντος προϋπολογισμού. Η δέσμευση είναι να περιοριστεί στο 7,4% - από 10,6% του ΑΕΠ που έκλεισε τελικά πέρσι. Καθώς ολοκληρώνεται το οκτάμηνο, όποιος το ακούει απλώς έχει να πει ένα καλύτερο ανέκδοτο.
Η θέση του υπουργού Οικονομικών συνιστά στροφή μετά την κάπως εσπευσμένη δήλωσή του προ ημερών περί του αρνητικού προσήμου στην ανάπτυξη. Εδειχνε να προλειαίνει το έδαφος για να ξαναμπούν στο τραπέζι αυτοί οι στόχοι. Με το δίκιο του. Δεν γίνεται να πετύχεις τρεις μονάδες και βάλε μείωση του ελλείμματος σε έναν χρόνο με ύφεση που θα κινηθεί γύρω στο 5%. Αλλά η κίνηση αυτή - αν επρόκειτο για κίνηση - μάλλον δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Από όσα λέει επισήμως ο υπουργός, προκύπτει ότι δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση στην ατζέντα.
Προφανώς ο Βενιζέλος δεν τρελάθηκε. Απλώς έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα, είδε ότι ο σύντροφος Τόμσεν - που βρίσκεται από χθες και πάλι ανάμεσά μας - δεν θα κάνει δεκτό αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης και το παίρνει πίσω πριν καν το υποβάλει. Ο φόβος - της απόρριψης - φυλάει τα έρημα...
Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, η εκτίμηση του ελληνικού δημοσιονομικού ζητήματος από την πλευρά της τρόικας είναι όπως θα λέγαμε: κάθε πέρσι και καλύτερα. Αν το Μνημόνιο ήταν λάθος συνταγή - όπως οι περισσότεροι αναγνωρίζουν πια - για να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, σε συγκεκριμένο χρόνο στη συγκεκριμένη οικονομία, και αν το Μνημόνιο II ήταν ο διπλασιασμός του λάθους, η αποκήρυξη της ιδέας για επαναδιαπραγμάτευση των φετινών στόχων είναι παραλογισμός.
Αν οι άνθρωποι της τρόικας θεωρούν ότι με τα τρέχοντα δεδομένα στο τέλος του χρόνου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του ελλείμματος, είναι - τουλάχιστον - αιθεροβάμονες. Δεν αναγνωρίζουν οφθαλμοφανή προβλήματα. Αυτό δεν είναι καλό για κάποιους που θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμη. Γιατί όμως έλεγε ο αμερικανός πολιτικός Εντουαρντ Ράμπιν: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά να πιστεύεις πως είναι πρόβλημα να υπάρχουν προβλήματα».
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: