14.8.11

Οι πλούσιοι διασώστες της Ιταλίας...


Την στιγμή που στην Ελλάδα οι επιχειρηματίες βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό στην Ιταλία 24 ιταλοί μεγαλοεπιχειρηματίες βγήκαν μπροστά για να βοηθήσουν τη χώρα τους, «βάζοντας τα ... γυαλιά» στους έλληνες συναδέλφους τους. «Οχι, δεν θα μείνουμε αδρανείς να παρακολουθούμε την Ιταλία να μένει αδέκαρη» υπογράμμισαν σε διακήρυξή τους οι επικεφαλής μερικών από τις ισχυρότερες εταιρείες της Ιταλίας, όπως ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε της Τod΄s, οι Στέφανο Λουτσίνι και Πάολο Σκαρόνι του πετρελαϊκού γίγαντα Εni, ο Φραντσέσκο Μιτσέλι και η Μισέλ Λουτσίνι της Salvatore Ferragamo, ο Μάρκο Τρονκέτι Προβέρα της Ρirelli και ο Κάρλο Πεζέντι της Ιtalcementi. «Αν η Ιταλία χρειάζεται τη βοήθειά μας, εμείς είμαστε εδώ» τονίζουν- προσθέτοντας με νόημα ότι ήδη «περίπου το 50% του δημόσιου χρέους της Ιταλίας βρίσκεται σε ιταλικά χέρια». Γνωρίστε μερικούς από αυτούς!


NΤΙΕΓΚΟ NΤΕΛΑ BΑΛΕ
Ο ανακαινιστής


Ο διάσημος επικεφαλής του ομίλου ειδών πολυτελείας Tod΄s και πρόεδρος της Φιορεντίνα, πριν από λίγους μήνες,ανέλαβε αυτοκλήτως να ανακαινίσει μόνος του το Κολοσσαίο της Ρώμης,βάζοντας από την τσέπη του 25 εκατ.ευρώ- πενήντα φορές περισσότερα απ΄ όσα είναι σε θέση να δαπανήσει ετησίως για τη συντήρηση του συμβόλου της (αγριότητας της αυτοκρατορικής) Ρώμης ο χρεοκοπημένος δήμος της.Το είχε ξανακάνει και παλαιότερα,με την επίσης «αυθόρμητη» και «χωρίς αντάλλαγμα» ανακαίνιση της Σκάλας του Μιλάνου.Χωρίς αντάλλαγμα; Μπορεί να μην έχει υλικά ανταλλάγματα από τις «ευεργεσίες» του ο Ντέλα Βάλε,οι επικριτές του ωστόσο υποστηρίζουν ότι έχει τεράστιο κέρδος σε επικοινωνιακό επίπεδο,παρουσιαζόμενος ως «σωτήρας» του πολιτισμού και της αισθητικής,που επεμβαίνει εκεί που δεν μπορεί να παρέμβει πλέον το φαλιρισμένο κράτος.Το καλύτερο είναι ότι ο «ευεργέτης» Ντέλα Βάλε βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι,διότι ο τελευταίος...φορολογεί υπερβολικά τις μεγάλες ιταλικές επιχειρήσεις!

ΚΑΡΛΟ ΠΕΖΕΝΤΙ
Ο παραδοσιακός

Ο 48χρονος Κάρλο Πεζέντι βρίσκεται στο τιμόνι της τσιμεντοβιομηχανίας Ιtalcementi, που κατέχει ηγετική θέση στην αγορά της γείτονος και είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στην Ευρώπη. Είναι εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας των Πεζέντι από το Μπέργκαμο. Μέλος, μαζί με τις οικογένειες των Ανιέλι και των Πιρέλι, της λεγόμενης «λέσχης» των Gemina, η οποία δημιουργήθηκε ως μια συμμαχία των οικογενειακών βιομηχανικών και χρηματοοικονομικών ομίλων που συνδέονται μεταξύ τους με σταυρό συμμετοχών και συμφωνίες μετόχων. Η οικογένεια Πεζέντι συμμετέχει επίσης στην τράπεζα Μediobanca.

MΑΡΚΟ TΡΟΝΚΕΤΙ ΠΡΟΒΕΡΑ
Ο υπερκομματικός


Το μεγάλο αφεντικό της Ρirelli ανήκε στη γενιά των ιταλών μάνατζερ που έφεραν το αμερικανικό ανταγωνιστικό και επιθετικό στυλ στον κόσμο των ιταλικών επιχειρήσεων.Προέρχεται από μεγάλη ιταλική οικογένεια βιομηχάνων και συνδέεται ποικιλοτρόπως με την οικογένεια Πιρέλι.Το 1978 παντρεύτηκε τη Σεσίλια Πιρέλιένας γάμος που δεν διήρκεσε επί μακρόν, ωστόσο απέφερε αξιόλογα οφέλη σε αυτόν αφού το 1991 ο (τότε) πεθερός του Λεοπόλντο Πιρέλι τον τοποθέτησε γενικό διευθυντή.Ανεξάρτητα από το για ποιο λόγο «πήρε τη δουλειά»,γεγονός είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να κάνει τη βιομηχανία ελαστικών ξανά κερδοφόρα.

Το 2001, μετά την εξαγορά της Telecom Ιtalia, θεωρείται ο «Ανιέλι του μέλλοντος» και καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό της εταιρείας: το χρέος της των 45 δισ.ευρώ.Με μια σειρά από κινήσεις- που περιλάμβαναν πωλήσεις τμημάτων της εταιρείας,τον ερχομό νέων στελεχών και την πιο ενεργό δραστηριοποίηση στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική- η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 1,7 δισ.δολαρίων μέσα σε μία χρονιά.Τελικά το 2007, μετά την «ηχηρή ρήξη» με την κυβέρνηση Πρόντι,ο κ.Προβέρα παραιτείται από τη θέση του προέδρου της Telecom Ιtalia.Ο ίδιος εμφανίζεται ως υπερκομματικός,ενώ ήταν από τους χορηγούς για την ανακαίνιση της Σκάλας του Μιλάνου.

ΠΑΟΛΟ ΣΚΑΡΟΝΙ
Ο αντι-οικολόγος


Για τον ισχυρότερο ίσως επιχειρηματία από τους «24» της διακήρυξης,το αφεντικό της πετρελαϊκής Εni,καλό είναι να θυμόμαστε τις εκτενέστατες δοσοληψίες της εταιρείας του με τονΜοαμάρ Καντάφι και τονΒλαντίμιρ Πούτιν- με τις ευλογίες,φυσικά,της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι- αλλά και την εμπλοκή του στην υπόθεση «Καθαρά Χέρια»,όταν και συνελήφθη ως κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία στο πλαίσιο του σκανδάλου «Τagentopolis».Ο Σκαρόνι καταδικάστηκε σε 16 μήνες φυλακή το 1996, αλλά δεν έκατσε καθόλου στη «στενή» χάρη στις υψηλές διασυνδέσεις του.Ωστόσο σε θέματα οικολογίας είναι...μαύρος όσο δεν πάει- πολέμιος του Πρωτοκόλλου του Κιότο και ορκισμένος εχθρός των «λαϊκιστών περιβαλλοντολόγων»,που δεν επιτρέπουν στην Εni να αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε!
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: