26.7.11
ΙΙF: Το ΔΝΤ και οι ιδιώτες πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα...
Αιχμές προς το ΔΝΤ άφησε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα στο πλαίσιο των επαφών που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.
«Η Ευρώπη , το ΔΝΤ και όλοι μας γνωρίζουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την υποστήριξη του ΔΝΤ» σημείωσε ο... επικεφαλής του Ινστιτούτου αναφερόμενος στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για το ελληνικό χρέος.
Ωστόσο, αρκετές τράπεζες φαίνεται να αντιμετωπίζουν τη διαδικασία με δυσπιστία, ενώ η JPMorgan εκτιμά ότι αρκετοί είναι οι ιδιώτες που δεν θα συμμετάσχουν.
Ο ίδιος πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα δύο χρόνια υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Ο Νταλάρα επέμεινε στην επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής και μετακύλισης ελληνικών ομολόγων καθώς το Ινστιτούτο προσπαθεί να πείσει και άλλες τράπεζες (εκτός αυτών που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή) να στηρίξουν το πρόγραμμα. Και αυτό διότι με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής των κατόχων του 90% του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg επιδιώκεται η συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατέχουν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 37 δισ. ευρώ.
Ήδη η δεύτερη σε μέγεθος πορτογαλική τράπεζα BCP ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει περί της συμμετοχής της έως τα τέλη της εβδομάδας. Ο επικεφαλής της BCP Κάρλος Σάντος Φερέιρα δήλωσε σήμερα ότι πρόθεση της τράπεζας είναι να διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό της τα ελληνικά ομόλογα ύψους 700 εκατ. ευρώ που κατέχει εκ των οποίων τίτλοι ύψους 50 εκατ. λήγουν το 2011.
Ωστόσο άλλες τράπεζες όπως η Citibank τηρούν περισσότερο επιφυλακτική στάση. Ο αναλυτής της Citibank στο Λονδίνο Κίνερ Λακάνι δήλωσε στο Bloomberg ότι θεωρεί «αμφίβολο να επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής κατά 90%» και ότι είναι πολύ πιθανό ορισμένες τράπεζες να μην συμμετάσχουν λόγω της επιδείνωσης που θα προκύψει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής επισημαίνει ότι ο κίνδυνος μη συμμετοχής τραπεζών είναι ορατός αλλά αντιμετωπίσιμος. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια εθελοντική διαδικασία. Προσπαθούμε να παρουσιάσουμε στις τράπεζες τα οφέλη της συμμετοχής» δήλωσε στο Bloomberg ο Χανγκ Τραν.
JPMorgan: Αρκετοί ιδιώτες ίσως δεν θα συμμετάσχουν
Επιφυλάξεις για την επιτυχία του προγράμματος εκφράζει και η επενδυτική τράπεζα JPMorgan.
Όπως εκτιμά, αρκετοί ιδιώτες επενδυτές είναι πιθανό να μην συμμετέχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών κρατικών ομολόγων, επειδή θα μπουν στον πειρασμό να πουλήσουν τα ομόλογά τους σε υψηλότερες τιμές στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης αποδόσεων.
Σε σχόλιό της που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, και φιλοξενεί το Reuters, η αμερικανική τράπεζα εξέφρασε επίσης τις επιφυλάξεις της για τις εκτιμήσεις του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, σύμφωνα με τις οποίες το «κούρεμα» ή οι απώλειες επί του κεφαλαίου θα είναι της τάξης του 21%.
Η τράπεζα τοποθετεί τις απώλειες κοντά στο 34%.
Η JPMorgan υπολογίζει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν ήδη εγγραφεί στο πρόγραμμα ανταλλαγής/μετακύλισης του ελληνικού χρέους αντιπροσωπεύουν 64 δισ. ευρώ ή 43% του συνόλου των ομολόγων που λήγουν έως το 2020, ύψους 150 δισ. ευρώ.
«Ωστόσο πιστεύουμε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής του 90%, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπουν στο πειρασμό να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν ενισχυθεί, ιδιαίτερα στο βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης», ανέφερε η τράπεζα.
Η JPMorgan είπε επίσης ότι σύμφωνα με δικούς της υπολογισμούς, τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν σε λιγότερο από δυο χρόνια είναι ακριβά, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά για πώληση. Τα μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα είναι φθηνά.
Η τράπεζα διαφωνεί επίσης με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το οποίο συνέταξε την πρόταση για την ανταλλαγή/μετακύλιση του χρέους, όσον αφορά το ύψος των απωλειών που θα υποστούν οι πιστωτές.
Το IIF υποθέτει απόδοση 9% για τα 30ετή ελληνικά ομόλογα, που υποδηλώνει κούρεμα 21% σε σχέση με την ονομαστική τιμή.
Η JPMorgan από την άλλη υπολογίζει ότι τα 30ετή ομόλογα θα έχουν απόδοση περίπου 12%, που ισοδυναμεί με κούρεμα 34%.
Οι πιστωτές αναζητούν διακαώς περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με το οποίο τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν θα ανταλλαγούν με νέα 15ετούς και 30ετούς διάρκειας.
Το σχέδιο στοχεύει να διευκολύνει την Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο χρέος της.
Μέχρι στιγμής, τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα έχουν επιβεβαιώσει από την Παρασκευή οι Deutsche Bank DBKGn.D, HSBC HSBA., BNP Paribas BNPP.P, Societe Generale.
BHMA.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου