13.7.11
Εκτακτο Eurogroup για πολιτική λύση στην κρίση του χρέους...
Πολιτική λύση στην κρίση του χρέους με τη χορήγηση νέου δανείου πρός τη χώρα μας για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις πρός τους δανειστές τα προσεχή τρία χρόνια και να εξασφαλιστεί 100% η ρευστότητα του τραπεζικού μας συστήματος επιδιώκει η κυβέρνηση.
Παρ' ότι αυτή τη στιγμή η... Ελλάδα με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ αύριο, καλύπτει όλες τις ανάγκες μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει το ζήτημα των αρχών του νέου τριετούς πακέτου βοήθειας για να κοπάσει η επίθεση των αγορών και να αποκατασταθεί η ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα και την καθημερινή ζωή.
Οι εξελίξεις αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδας καθώς πρόκειται να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogoup) πιθανότατα την Παρασκευή.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αρνητικά σχόλια του διεθνούς τύπου για τις «κακοφωνίες» των ευρωπαίων ηγετών και την αδυναμία των υπουργών να καταλήξουν σε μια άμεση λύση που θα λειτουργήσει πυροσβεστικά στην «φωτιά» που έχει ανάψει στις αγορές του ευρωπαικού Νότου από τους οίκους αξιολόγησης και τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Μέχρι το βράδυ οι Βρυξέλλες θα έχουν αποφασίσει πότε και πού θα συνεδριάσει το Eurogoup καθώς η Γερμανία έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Ωστόσο αυτή τη στιγμή όλα είναι ανοιχτά. Κι όπως περιγράφουν την κατάσταση κορυφαίοι παράγοντες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν δύο αντίθετες απόψεις:
1. Η μία να εγκαταλειφθεί η ιδέα της συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο - πολιτική στην οποία επιμένει μέχρι κι αυτές τις ώρες η Γερμανία - και να δοθεί νέο δάνειο στην Ελλάδα ακόμη και για να επαναγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, και
2. Να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών στο πακέτο με ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με νέα πολυετούς διάρκειας ή απ΄ευθείας «κούρεμα», γεγονός που εκ των προτέρων είναι γνωστό ότι θα χαρακτηρισθεί ως «ελεγχόμενη χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης.
Σ΄αυτή την περίπτωση το «μπαλάκι» περνά στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα η οποία κατέχει σημαντικό ποσό ελληνικών ομολόγων ως «κάλυψη» στη χρηματοδότηση των τραπεζών. Εφ΄όσον η ΕΚΤ εξακολουθήσει να αποδέχεται τους ελληνικούς τίτλους, τότε μπορεί να προχωρήσει αυτό το σενάριο.
Επί της ουσίας όλα είναι ανοιχτά με πιό πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί «πολιτική λύση» στο πρόβλημα και να εγκριθούν οι βασικοί άξονες για τη νέα βοήθεια πρός την Ελλάδα
«Εθνικό σχέδιο»
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος ο οποίος θα συμμετέχει στο Συμβούλιο ενημέρωσε πρίν από λίγο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για τις εξελίξεις και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς έχουμε ένα εθνικό σχέδιο, έχουμε προτεραιότητες, τις έχουμε διατυπώσει, ξέρουμε ποιοι κίνδυνοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται, όχι μόνο μπροστά σε μας αλλά μπροστά σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και νομίζω ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ωφέλιμο αποτέλεσμα μέσα από την κρίση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κρίση λειτουργεί ως προοίμιο μίας λύσης, η οποία πάντα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά».
Ο κ. Τσίπρας κρατώντας χαμηλούς τόνους δήλωσε:
-«Είναι θεσμικό δικαίωμα και υποχρέωσή μας να έχουμε πλήρη και αναλυτική ενημέρωση από την πλευρά του καθ' ύλιν αρμόδιου υπουργού, σε σχέση με τις ραγδαίες εξελίξεις και διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ένα πρόβλημα που εμείς, από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι δεν είναι ελληνικό αλλά είναι ευρωπαϊκό και απαιτείται, μέσα από δύσκολους χειρισμούς, πολιτική λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πιστεύω ότι από την πλευρά του υπουργού θα υπάρξει και αναλυτική ενημέρωση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Διότι, τούτη την ώρα, η πλήρης, έγκυρη ενημέρωση σε ό,τι έχει να κάνει με όλες τις λεπτομέρειες ενός πολύπλοκου ζητήματος, νομίζω ότι αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, με τη σκληρή κριτική μας αλλά και με τις προτάσεις μας να συμβάλουμε ούτως ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό».
Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και τόνισε «χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται να εφαρμόζουμε με συστηματικό τρόπο και πειθαρχία το σχέδιο, χρειάζεται εμπιστοσύνη στους χειρισμούς που κάνουμε ως χώρα. Έχει πολύ μεγάλη σημασία όλα να γίνονται σε κλίμα εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής γιατί ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα πρέπει να κατανοήσει ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στο μεγάλο γήπεδο της Ευρώπης και των διεθνών αγορών, ευτυχώς ή δυστυχώς -και εδώ τώρα ζούμε το δυστυχώς- επηρεάζουν τη ζωή, το εισόδημα, την περιουσία, την προοπτική, το δικαίωμα στην εργασία κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας και επηρεάζουν και το μέλλον των παιδιών μας».
Αναφερόμενη στις εξελίξεις η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε χαρακτηριστικά:
-«Κανείς δε μιλάει για πτώχευση και όλη η προσπάθεια που γίνεται είναι για να μην υπάρξει ακριβώς πτώχευση. Χθες ο Υπουργός Οικονομικών, έκανε μία αναφορά του τί σημαίνει το ''selective default'', δηλαδή ως αξιολόγηση των οίκων αξιολόγησης. Ξέρετε ότι έχει αρχίσει μία πολύ μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη, πλέον από επίσημα χείλη, δεν είμαστε μόνο εμείς που το θέτουμε εδώ και καιρό, ότι επιτέλους πρέπει να υπάρξει ρύθμιση και αντιμετώπιση αυτών των οίκων αξιολόγησης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ευθύνες τα προηγούμενα χρόνια, καθώς απεμπόλησαν μέρος της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας ως προς την άσκηση της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής μέσα σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας το ρόλο αυτών των περίφημων οίκων».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:
-«Η λέξη επιλεκτική χρεοκοπία τρομάζει χωρίς λόγο. Γι' αυτό και χρησιμοποιώ επιμόνως τον αγγλικό όρο selective default. Αυτό δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός, δεν είναι χρεοκοπία. Είναι μια αξιολόγηση κρατικών ομολόγων που κάνουν οι τρεις γνωστοί οίκοι αξιολόγησης. Δεν δημιουργεί αυτό από μόνο του μια πραγματικότητα, ούτε ενεργοποιεί τον περιβόητο μηχανισμό των CDS.
Εάν εμείς είμαστε ψύχραιμοι, συνετοί και έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε, μπορούμε να διαχειριστούμε τα πάντα προς όφελός μας, γιατί όλα αυτά τελικώς οδηγούν σε ένα πιο βιώσιμο χρέος και σε μια ελάφρυνση του βάρους από το χρέος, προκειμένου να ξαναβγούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, να βγούμε από το λούκι αυτό στο οποίο έχουμε μπει και να αποκτήσουμε τη θέση που μας αξίζει στη διεθνή οικονομία. Άρα αυτά όλα γίνονται για να δοθεί μια λύση και μια διέξοδος».
Δυστυχώς η Ευρώπη καθυστέρησε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στην κρίση χρέους που κινδυνεύει να επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης.
Συμπληρώνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν μπορεί να ασκεί μόνο νομισματική πολιτική και να διαχειρίζεται την αγορά της χωρίς να διαθέτει εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων, όπως έχουν όλες οι οικονομικές υπερδυνάμεις».
«Οφείλει να πάρει αποφάσεις που δεν θα αντιμετωπίζουν μόνο έκτακτες κρίσεις, αλλά θα δημιουργούν ένα οικονομικό -και σε βάθος χρόνου πολιτικό- πλαίσιο για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης ανταγωνιστικής στο παγκόσμιο περιβάλλον αλλά και αλληλέγγυας προς όλα τα μέλη της» αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.
Αφού αναφέρεται στις προτάσεις Παπανδρέου για την αντιμετώπιση της κρίσης –έκδοση ευρωομολόγου, ενίσχυση του Ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με την αύξηση των πόρων του και τη διεύρυνση των παρεμβάσεών του, τον φόρο της χρηματοπιστωτικής συναλλαγής, τον έλεγχο των διεθνών οίκων αξιολόγησης- προσθέτει πως η λύση που θα δοθεί για την Ελλάδα « […] θα πρέπει να προστατεύει την ελληνική οικονομία και την κάθε ελληνική οικογένεια, και να μειώνει το βάρος του χρέους».
Και καταλήγει: «Η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στους εταίρους της και είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί με συστηματικό και συνεπή τρόπο στις υποχρεώσεις αυτές.
Έτσι ενισχύεται η διεθνής αξιοπιστία και η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Έτσι η Ελλάδα μπορεί να μετέχει με ισχυρά επιχειρήματα και προτάσεις στην ευρύτερη διαπραγμάτευση για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτή είναι η επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».
ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου