22.7.11
Dallara: Σε "selective default" η Ελλάδα, αλλά για λίγο ...
Η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά για λίγο, εκτιμά ο Charles Dallara, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF), σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Ο γενικός διευθυντής του IIF, τόνισε επίσης ότι ο... οργανισμός ξόδεψε πολύ χρόνο μελετώντας τους κινδύνους που σχετίζονται με την τοποθέτηση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης.
«Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεδομένου του εύρους του προγράμματος και της συνολικής βελτίωσης του outlook για την Ελλάδα, ότι η ‘επιλεκτική χρεοκοπία’ είναι μία προσωρινή κατάσταση για την Ελλάδα που θα περάσει πολύ γρήγορα», υπογράμμισε.
Ο Dallara εκτιμά ότι η συμφωνία θα δώσει τέλος «στην αβεβαιότητα για το μέλλον που εμπόδιζε την δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να αναπτυχθεί».
Είπε επίσης ότι ο συνδυασμός των αποφάσεων για τα δάνεια προς την Ελλάδα και η «αρκετά γενναιόδωρη» συμμετοχή των ιδιωτών «θα δώσει ανάσα στην Ελλάδα και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να εστιάσει σε αυτά που πρέπει να γίνουν στη χώρα».
ISDA: Η συμφωνία για Ελλάδα δεν ενεργοποιεί τα CDS
Η συμφωνία για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας δεν ενεργοποιεί τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS), διότι είναι «ρητά εθελοντική» ανακοίνωσε σήμερα η International Swaps & Derivatives Association (ISDA), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Επίσης, όπως αναφέρει η ISDA στην ίδια ανακοίνωση, από τη στιγμή που σε αυτό το στάδιο πρόκειται απλώς για μία πρόταση, δεν υπάρχει λόγος ώστε να εγείρει κάποιος ζήτημα σύγκλισης της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης, «αν και αυτό δεν αποτρέπει κάποιον από το να το επιχειρήσει».
Σύμφωνα με τους κανόνες της ISDA, πιστωτικό γεγονός μπορεί να προκύψει μετά από ονομαστική μείωση (σ.σ. του χρέους) ή του επιτοκίου, χρονική μετάθεση των πληρωμών, μετά από αλλαγή στην ιεράρχηση των υποχρεώσεων ή αλλαγή του νομίσματος στο οποίο αυτές αποτιμώνται, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο, οποιαδήποτε από αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να προκύψει ως αποτέλεσμα επιδείνωσης της αξιοπιστίας (σ.σ. του δανειστή), να εφαρμόζεται σε σημαντικό αριθμό επενδυτών και να είναι δεσμευτική για όλους τους πιστωτές, συνθήκες που θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά.
capital.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου