23.7.11
"Κερκόπορτα" του ηλεκτρονικού εγκλήματος τα chat rooms...
Εκδήλωση στο Ρέθυμνο για προστασία από τους κινδύνους που κρύβει το ίντερνετ...
Το παραδοσιακό έγκλημα έχει μεταλλαχτεί και ηλεκτρονικά. Όλα σχεδόν τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα έχουν μεταφερθεί και στο διαδίκτυο. Απάτες, κλοπές, συκοφαντικές δυσφημήσεις, αλλά και τέλεση εγκλημάτων των οποίων η αφετηρία βρίσκεται σε ...
κάποια ηλεκτρονική πύλη, όπως: βιασμοί, δολοφονίες, παιδοφιλία, παιδεραστία. Η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι.
Αυτή η ομάδα μάλιστα, είναι και κείνη που σερφάρει περισσότερες ώρες καθημερινά. Τα chat rooms αποτελούν την κερκόπορτα του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Γι’ αυτό και η είσοδος μικρών παιδιών σε αυτά είναι απαγορευτική.
Αυτή τη στιγμή το 93% των εφήβων είναι στο διαδίκτυο. Δηλαδή το target group 13-18 ετών. Όλα αυτά τα νέα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν και όρια στην πλοήγησή τους. Κάποιος όμως οφείλει να τα ενημερώσει. Και αν και οι γονείς τους έχουν άγνοια κινδύνου είναι δύσκολο να τα προστατεύσει κάποιος τρίτος.
Αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο με πρωτοβουλία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τον προϊστάμενό της, αστυνομικό διευθυντή Μανώλη Σφακιανάκη.
«Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτήν την τεχνολογική δυνατότητα, η οποία είναι άκρως αναγκαία για την επικοινωνία, για την ενημέρωση, για τη μόρφωση, για τη διασκέδαση στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον. Κανείς, όμως, δυστυχώς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία αναπτύσσονται παραβατικές δράσεις λιγότερο ή περισσότερο επικίνδυνες και οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης. Ακριβώς για αυτό το λόγο και επειδή αντιλαμβανόμαστε και ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ρόλο μας, όχι μόνο ως ενός κατασταλτικού μηχανισμού τήρησης και επιβολής της νομιμότητας αλλά και ενός μηχανισμού που ανοίγει διαύλους ουσιαστικής επικοινωνίας με την πολιτεία στην κατεύθυνση της ενημέρωσης, της πρόληψης, της ανάπτυξης φιλικών προς την κοινωνία δράσεων, πήραμε αυτή την πρωτοβουλία» δήλωσε ο κ. Όθωνας.
Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Κρήτης, Μανώλης Παραβολιδάκης, αναφερόμενος στη σημασία της ημερίδας, επεσήμανε: «Το διαδίκτυο σήμερα είναι ένα μέσο ενημέρωσης, επικοινωνίας, ψυχαγωγίας, παράλληλα, όμως, αποτελεί και ένα χώρο με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες, ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι νεαρά άτομα και παιδιά μικρής ηλικίας. Για αυτό το λόγο θεωρούμε σημαντικό ότι την ημερίδα παρακολούθησε τόσος κόσμος, ειδικά αφού η παρουσίαση της έγινε από εξειδικευμένο προσωπικό».
Η ενημέρωση των χρηστών για το πως μπορούν να είναι ασφαλείς κατά την πλοήγησή τους στο ίντερνετ είναι μια απόλυτα αναγκαία παράμετρος, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη.
«Η Ομάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λέει ναι στο διαδίκτυο και επιθυμεί να συμβουλεύσει τους χρήστες πως θα είναι ασφαλείς. Πρέπει να γνωρίζουν τον ασφαλή δρόμο για να κάνουν μια σωστή-ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Αυτός είναι ο στόχος μας με τις ημερίδες που κάνουμε και στο Ρέθυμνο και στην υπόλοιπη Ελλάδα: η ασφαλής διείσδυση του κοινού στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στο ίντερνετ που σήμερα είναι μονόδρομος.
Το διαδίκτυο είναι ότι καλύτερο. Δεν μπορούμε σήμερα να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αλλά το βασικό είναι πως θα κάνουμε ασφαλή πλοήγηση. Δεν λέμε μην το χρησιμοποιείτε, μην μπαίνετε στο ίντερνετ. Έχει οφέλη το ίντερνετ, παρέχει γρήγορη ενημέρωση, γνώσεις, επικοινωνία ανθρώπων από τη μια πλευρά του πλανήτη στην άλλη. Αρκεί να ξέρει κάποιος πως μπορεί να είναι ασφαλής.
Αποδείχτηκε ότι η πρωτοβουλία του υφυπουργού ήταν μια σωστή σκέψη γιατί από την ανταπόκριση που υπάρχει μέχρι σήμερα διαπιστώθηκε ότι ο κόσμος θέλει να μάθει, θέλει να ενημερωθεί, θέλει να τον συμβουλεύσουν τι πρέπει να κάνει, ώστε να σερφάρει με ασφάλεια και πολύ περισσότερο να μάθει πως μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά του από το διαδίκτυο» είπε
Ρεθεμνιώτικα Νέα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου