20.7.11
«Ακτήμονες» λόγω κτηματολογίου οι κάτοικοι του Λάγιου...
Τα κτηματά τους "ανήκουν" στο ελληνικό Δημόσιο κατά 51% και το υπόλοιπο 49% σε απόγονους ελλήνων μπέηδων...
Στο προσκήνιο το ιδιοκτησιακό και της ευρύτερης Μάνης
Στο ΠΣ Πελοποννήσου εισήχθη, κατόπιν πρότασης της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντίας Τζανετέα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού Λάγιο Δ. Ευρώτα, οι οποίοι με την εφαρμογή του κτηματολογίου, πριν από λίγα χρόνια, έμειναν σχεδόν όλοι ακτήμονες, χάνοντας τις περιουσίες τους από το Δημόσιο.
Οι ...
περιουσίες των κατοίκων, αν και τις καλλιεργούν με δενδρώδεις καλλιέργειες περισσότερο από δύο αιώνες και τις έχουν αγοράσει νόμιμα με συμβόλαια από το 19ο αιώνα, θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο κατά 51% και το υπόλοιπο 49% σε περίπου πενήντα ανθρώπους, απόγονους ελλήνων μπέηδων. Οι τελευταίοι δεν έχουν σχέση με το χωριό και μάλιστα Νομοθετική ρύθμιση για ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο εδώ και δύο αιώνες και αφήνει χωρίς περιουσίες τους κατοίκους ενός χωριού της Λακωνίας, ζητά με ομόφωνη απόφασή του από το υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσουδεν έχουν υποβάλει δήλωση συνιδιοκτησίας, δεδομένου ότι η περιοχή αυτή αποτελεί τμήμα του δασοκτήματος «Λάγιο-Τρίνησα» και με την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο.
Σημειώνεται, ότι και τα σπίτια του χωριού θεωρούντο ιδιοκτησία του Δημοσίου και εξαιρέθηκαν από την δήμευση το 2003 με το νόμο 3127. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά ανάλογη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του χωριού και εδράζεται στην Τουρκοκρατία, κάνοντας ομόφωνα αποδεκτή την εισήγηση της κ. Τζανετέα για οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης δήλωσε από την πλευρά του, ότι το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει με την κουλτούρα του έλληνα, προσθέτοντας ότι το δασικό κτηματολόγιο πρέπει να διευθετηθεί και ιδίως στη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα, με αφορμή το θέμα των περιουσιών στο Λάγιο, ανακοίνωσε ότι θα ανακινηθεί και το ζήτημα της ιδιοκτησίας στη Μάνη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει, αλλά και των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.
Εισακούστηκε απ’ ότι φαίνεται η φωνή του Συλλόγου «Ευνομία» της Αδούλωτης Μάνης, ο οποίος με πληθώρα ανακοινώσεών του κατά το παρελθόν είχε πρώτος σημάνει συναγερμό για την προβληματική κατάσταση που εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης και για το μαρτύριο των μανιατών που, όπως ανέφεραν, οφείλεται στον ανιστόρητο ισχυρισμό του Δημοσίου ότι οι Τούρκοι πάτησαν τη Μάνη και ότι αυτή υπήρξε οθωμανική περιουσία, την οποία έρχεται να την καταλάβει ως διάδοχο καθεστώς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο Σύλλογος είχε κάνει πολλάκις λόγο για πρωτοφανή παραχάραξη της ελληνικής ιστορίας, ένα έργο, όπως χαρακτηριστικά σημείωναν, του ίδιου του ελληνικού Δημοσίου, στοχοποιώντας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θέλει να κερδίσει ιδιωτικές εκτάσεις. «Μας ζητούν να προσκομίσουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας, όταν γνωρίζουν ότι η ιδιοκτησία στη Μάνη είναι δια λόγου», είχε αναφέρει παλιότερα η «Ευνομία», ενώ από την όλη κατάσταση οργισμένοι εμφανίζονται συνολικά οι μανιάτες, καθώς «η ελληνική πολιτεία επισήμως και εγγράφως φέρνει στη Μάνη, ως συνιδιοκτήτες των κτημάτων μας ή και ως μάρτυρες υπεράσπισης των συμφερόντων του Δημοσίου… τους Οθωμανούς».
Και άλλα λακωνικά θέματα στο ΠΣ
Μετά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα των δασικών δρόμων του Πάρνωνα, τονίζοντας ότι στόχος είναι η υλοποίηση του δρόμου για τη μονή των Αγίων Αναργύρων, που προσφέρει και υπηρεσίες για ανάγκες δασοπυρόσβεσης. «Ο Πάρνωνας αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρον τοπίο ενώ είναι ακόμα νέος σε αναγνωρισιμότητα», δήλωσε ο κ. Τατούλης, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό απαιτεί βελτιώσεις στον οδικό του άξονα και εντός του και προς αυτόν. Ενημέρωσε δε, το Σώμα, ότι κατόπιν ενεργειών της περιφέρειας έχουν διασωθεί δύο προγράμματα δασικής προστασίας και ανάδειξης στον Ταΰγετο στη Μεσσηνία, προσφέροντας δυναμική σε νέα σχετικά προγράμματα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον του ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Απιδιά Δ. Ευρώτα, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι πρόκειται για σπουδαίο έργο, όπως άλλωστε το είχε χαρακτηρίσει και ο σπουδαίος καθηγητής Αναστάσιος Ορλάνδος, το οποίο τόνισε ότι είχε τεθεί κατά τη διαβούλευση με το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά παρουσιάζει δύο βασικά προβλήματα• Το υψηλό κόστος, αλλά και το γεγονός ότι για το σκοπό αυτό είναι αδύνατη η επισκευή του ναού με αυτεπιστασία από την υπηρεσία. Δήλωσε, ωστόσο, ότι θα τεθεί σύντομα υπό προτεραιότητα, καθώς αποτελεί μνημείο με ιδιαιτερότητες.
Αναφορικά δε, με το θέμα του αεροδρομίου Σπάρτης, ο κ. Τατούλης ενημέρωσε το συμβούλιο, ότι το 2004 η κυβέρνηση είχε την πρόθεση να το λειτουργήσει, αλλά αφενός είχε πολλά τεχνικά προβλήματα και αφετέρου δεν έγινε τίποτα για μερική έστω χρήση. Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι δε γίνεται λόγος παρά μόνο για τη δημιουργία νέου αεροδρομίου, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.
http://www.lakonikos.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου