21.7.11
Τι προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας για την Ελλάδα...
Η έκτακτη σύνοδος των κρατών-μελών της ευρωζώνης άρχισε στις Βρυξέλλες εν μέσω ενός κλίματος «συγκρατημένης αισιοδοξίας» από πλευράς Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για το δεύτερο σχέδιο «βοήθειας» στην Ελλάδα.
Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν- μετά από πρόσκληση του κ. Παπανδρέου - και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, με την ιδιότητα του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Ο κ. Προβόπουλος βρισκόταν στη Φρανκφούρτη όπου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η παρουσία τους στις Βρυξέλλες κρίνεται αναγκαία, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, στην περίπτωση που η λύση οδηγήσει στην επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας.
Πάντως, τόσο ο κ. Προβόπουλος, όσο και ο κ. Ράπανος δεν προβλέπεται να παρακολουθήσουν τις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών και αργότερα των Ευρωπαίων ηγετών.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, Baudouin Prot και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Charles Dallara θα συμμετάσχουν και αυτοί στη Σύνοδο των Βρυξελλών. Οι τραπεζίτες θα συζητήσουν ένα μενού επιλογών για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Η εξεύρεση λύσης για την ελληνική κρίση χρέους είναι ζήτημα ανάγκης και οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις από τους αρχηγούς των κρατών.
Επιμήκυνση των δανείων κατά τουλάχιστον 15 έτη
Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει κατά 7,5 έως 15 χρόνια «το ελάχιστο» τη διάρκεια των δανείων της σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και να μειώσει το επιτόκιο που τους ζητεί από 4,5% σε 3,5%, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της τελικής διακήρυξης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
Η προβλεπόμενη επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων αυτών είναι «από 15 χρόνια το ελάχιστο και μπορεί να φτάσει έως και τα 30 χρόνια», δήλωσε άλλος διπλωμάτης.
Δεν πρόκειται για έκπληξη, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα μέτρα αυτά είχαν ήδη αποφασιστεί κατ' αρχήν στις 11 Ιουλίου από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά απέμενε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες.
Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα περιλαμβάνει, εκτός από την ελάφρυνση αυτών των όρων, νέα δάνεια από την πλευρά της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 71 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αλλά και μια συμβολή των ιδιωτών πιστωτών της χώρας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικά ταμεία.
Τρεις επιλογές προτείνονται στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας της συνόδου κορυφής: μια επαναγορά των ομολόγων τους, μια ανταλλαγή των τίτλων τους έναντι ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, που θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 30 χρόνια, ή ένα roll-over αυτών των τίτλων, δηλαδή επαναγορά από τις τράπεζες των ελληνικών ομολόγων που ήδη διαθέτουν κατά τη λήξη τους.
Δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους από επενδυτές
Στο προσχέδιο συμφωνίας της σημερινής συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προβλέπεται να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η άνευ προηγουμένου δυνατότητα της επαναγοράς του δημόσιου χρέους από τους επενδυτές στις αγορές, σύμφωνα με διπλωμάτες, σε ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα.
«Οι Γάλλοι εξασφάλισαν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός θα λάβει την άδεια στο μέλλον να αγοράζει δημόσιο χρέος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων», εκεί όπου οι επενδυτές ανταλλάσσουν τους τίτλους δημόσιου χρέους μετά την πρώτη έκδοσή τους, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η συμφωνία βαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε άλλη πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» στη σημερινή έκδοσή της.
Η πρόταση αυτή προέκυψε από τη συμβιβαστική λύση που επετεύχθη αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ στο Βερολίνο όταν ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις διάρκειας επτά ωρών ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.
Πρόκειται για μια διεκδίκηση εδώ και καιρό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία είναι σήμερα η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο για να ανακουφίσει τις τράπεζες της ευρωζώνης και η οποία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι δεν έχει τα μέσα για να συνεχίσει αιωνίως στο δρόμο αυτό.
Η ιδέα είναι ότι το Ταμείο στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα μπορεί στο μέλλον να αγοράζει απευθείας ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από επενδυτές στη λεγόμενη «δευτερογενή» αγορά. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ανακουφιστούν ιδιαιτέρως οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν τίτλους που έχει υποτιμηθεί η αξία τους.
Το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ιδιαίτερα για την Ελλάδα, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σήμερα, το Ταμείο αυτό μπορεί να αγοράζει δημόσιο χρέος μόνον από την λεγόμενη «πρωτογενή» αγορά, δηλαδή απευθείας από τα κράτη κατά την έκδοση των ομολόγων τους.
Σε ένα επόμενο στάδιο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί για παράδειγμα να προτείνει στους επενδυτές την ανταλλαγή τίτλων που έχουν επαναγοραστεί κατ' αυτόν τον τρόπο με ομόλογα που είναι πολύ πιο σταθερά, τα οποία θα εκδίδει ο ίδιος με την εγγύηση όλων των χωρών της ευρωζώνης και επομένως την υψηλότερη δυνατή αξιολόγηση (ΑΑΑ), σύμφωνα με διπλωμάτη.
Η Γερμανία αντιτίθετο για καιρό σε αυτήν την επιλογή, καθώς απέρριπτε την ιδέα να μοιράζονται κατ' αυτόν τον τρόπο την ευθύνη ενός εθνικού δημόσιου χρέους όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο χαλάρωσε τη θέση της στο θέμα αυτό με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη από το Παρίσι του σχεδίου του για τη φορολόγηση των τραπεζών ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα.
Αυτό συνιστά ένα πρώτο βήμα προς τα ευρωομόλογα, μια αμφιλεγόμενη αρχή, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης θα «μοιράζονται» ένα μέρος του δημόσιου χρέους τους, πραγματοποιώντας από κοινού εκδόσεις ομολόγων, και ως εκ τούτου θα μοιράζονται τους κινδύνους, με τις πιο ισχυρές χώρες να προστατεύουν τις πιο εύθραυστες.
«Οι λύσεις που εξετάζονται δεν απέχουν πολύ από αυτό», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στα ευρωομόλογα.
Αντανακλώντας την ίδια άποψη, ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ, έκανε λόγο για την ύπαρξη «καλών προτάσεων στο τραπέζι για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ενσωμάτωσης».
«Υπάρχουν τρεις επιλογές στο τραπέζι για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, επενδυτικά ταμεία) για τη βοήθεια στην Ελλάδα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ευρωπαϊκή πηγή.
Πρόκειται για μια επαναγορά μέρος του ελληνικού χρέους, μια ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κυκλοφορούν με άλλα μακρύτερης διάρκειας και τέλος ενός roll-over των ιδίων αυτών ομολόγων, δηλαδή μιας επαναγοράς των ομολόγων κατά τη λήξη τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το σύστημα αυτό «α λα καρτ» θα υποβληθεί στις τράπεζες, πολλές από τις οποίες απέστειλαν εκπροσώπους τους στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Γαλλο-γερμανική συμφωνία
Οι κυβερνήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ και του προέδρου Σαρκοζί διαφωνούσαν έντονα για την έκταση της συμμετοχής των τραπεζών -που αναμένεται να ανέλθει τελικά σε περίπου 30 δισ. ευρώ- στο δεύτερο πακέτο σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, που αναμένεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 100 δισ. ευρώ.
«Αναμένω ότι θα μπορέσουμε να εγκρίνουμε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αυτό θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα», είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Πρόσθεσε ότι η συνάντηση της ευρωζώνης αφορά «σε άλλο ένα σημαντικό βήμα για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους σε ορισμένες χώρες».
«Θεωρώ πως είναι χρήσιμο το γεγονός ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι μπόρεσαν να συγκλίνουν όσον αφορά τις απόψεις τους, αυτό καθιστά ασφαλώς την διαδικασία λήψης αποφάσεων ευκολότερη», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σαρκοζί και Μέρκελ είχαν επτάωρη συνάντηση αργά χθες, Τετάρτη, στο Βερολίνο στην οποία συμμετείχε -σε ένα μέρος της- και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τα συμφωνηθέντα.
«Έχω την εντύπωση ότι δε θα υπάρξει συμφωνία για την επιβολή φόρου στις τράπεζες», είπε ο Γιούνκερ, αναφερόμενος σε μια από τις επιλογές που φέρονταν να εξετάζονταν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα» επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Από το Λονδίνο, ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, η οποία δε συμμετέχει στην ευρωζώνη, Βινς Κέιμπλ δήλωσε ότι η Ελλάδα «ξεκάθαρα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της» και ότι οι χώρες της ευρωζώνης στη σημερινή τους σύνοδο πρέπει να το αποδεχθούν. «Είναι σαφές ότι έχει χρεοκοπήσει», υποστήριξε. «Αυτό είναι σαφές εδώ και κάποιο καιρό και οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να αγνοήσουν το πρόβλημα. Πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ένα μέρος του χρέους πρέπει να παραγραφεί», πρόσθεσε.
Μέρκελ: «Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να ελαφρυνθεί»
Αναλυτικότερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι αισιοδοξεί για τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί σήμερα στη Σύνοδο των κρατών-μελών της Ευρωζώνης το δεύτερο σχέδιο σταθεροποίησης της Ελλάδας, που θα επιτρέψει την ελάφρυνση του μεγέθους του χρέους της χώρας.
«Έχουμε σήμερα μια Σύνοδο της Ευρωζώνης, στην οποία πρόκειται να γίνει πραγματικότητα ένα συμπληρωματικό πακέτο για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους σε συγκεκριμένες χώρες», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη Σύνοδο.
«Νομίζω ότι μπορούμε να αποφασίσουμε για ένα νέο πρόγραμμα (βοήθειας) για την Ελλάδα», το οποίο «θα αντιμετωπίζει τη ρίζα των προβλημάτων».
«Αυτό σημαίνει ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να βελτιωθεί και ότι η ανταγωνιστικότητα, πάνω απ' όλα, πρέπει να αυξηθεί» στην Ελλάδα, πρόσθεσε.
Πηγή: Kathimerini.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου