28.7.11
«Κρυφό» διαμέρισμα στη Ρώμη «απειλεί» τον Τρεμόντι...
Δεν τίθεται θέμα παραίτησης αναφέρει ο αρχηγός της Λέγκας του Βορρά...
Αντιμέτωπος με ερωτήματα και ισχυρή πίεση από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης βρίσκεται ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι μετά την αποκάλυψη ότι κατέβαλε 1.000 ευρώ εβδομαδιαίως σε μετρητά για ένα διαμέρισμα στη Ρώμη, το οποίο ανήκει σε...
πρώην στενό συνεργάτη του που βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά. Στις αγορές έκαναν την εμφάνισή τους την Πέμπτη φήμες για παραίτηση του Τρεμόντι και εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού στη δημοπρασία ομολόγων στην Ιταλία.
Ο «υπερυπουργός» Οικονομικών -αντιπαθής σε πολλούς συναδέλφους του και στον ίδιο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά θεωρούμενος ταυτόχρονα ως εγγυητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ιταλίας- σιωπά για την υπόθεση.
Τις φήμες περί παραίτησης απέκρουσε ο Ουμπέρτο Μπόσι -αρχηγός της Λέγκας του Βορρά, κυβερνητικού εταίρου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν κινδυνεύει η θέση του Τζούλιο Τρεμόντι. «Είναι μία μπανανόφλουδα. Τίποτα σοβαρό» είπε ο Μπόσι.
Πάντως, ο «τσάρος» της ιταλικής Οικονομίας δεν βρίσκεται και στην καλύτερη θέση.
Ο Τρεμόντι -ο οποίος έχει διακηρύξει ότι θα πατάξει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που πλήττει την προσπάθεια μείωσης του τεράστιου δημόσιου χρέους- πλήρωνε 1.000 ευρώ σε μετρητά την εβδομάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 για το διαμέρισμα, όπως κατέθεσε ο ιδιοκτήτης και πρώην συνεργάτης του Μάρκο Μιλανέζε στους εισαγγελείς της Νάπολη.
Οι πληρωμές σε μετρητά για μεγάλες συναλλαγές -περιλαμβανομένων ιατρικών εξόδων, ενοικίων, ορισμένες φορές ακόμη και αγοράς κατοικιών- είναι συνήθης πρακτική στην Ιταλία ως μέσο για να αποφευχθεί η δήλωση εισοδήματος που θα φορολογηθεί.
«Πόσοι Ιταλοί μπορούν να πουν ότι δεν έχουν υποκύψει στον πειρασμό, ίσως για μικρά ή ασήμαντα αντικείμενα; Ποιος μπορεί να ρίξει τον πρώτο λίθο χωρίς να κατηγορηθεί για υποκρισία;» γράφει σε πρωτοσέλιδη ανάλυση η ιταλική Corriere della Sera υπό τον τίτλο «Αυτά που δεν είπε ο Τρεμόντι».
«Όμως, η κατηγορία είναι πολύ πιο σοβαρή εάν βαρύνει ανθρώπους που έχουν τη συνταγματική υποχρέωση να απαιτήσουν δημοσιονομική ορθότητα, να θέσουν τους κανόνες και να τιμωρήσουν εκείνους που δεν τους τηρούν» συνεχίζει η Corriere.
Ο Τζούλιο Τρεμόντι δεν εμπλέκεται ευθέως στις κατηγορίες που στρέφονται κατά του Μάρκο Μιλανέζε και έχει αποχωρήσει από το επίμαχο διαμέρισμα. Ωστόσο ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, τον καλεί να δώσει άμεσα εξηγήσεις.
Ο «υπερυπουργός» Οικονομικών βρίσκεται εδώ και καιρό στα «μαχαίρια» με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όμως το κύρος του ως εγγυητής της δημοσιονομικής πειθαρχίας έχει συμβάλει στη θωράκιση της ιταλικής οικονομίας από τα χειρότερα, σημειώνει σχετικά το Reuters.
Ο Μάρκο Μιλανέζε, μέλος του Κοινοβουλίου και ένας εκ των πιο στενών συνεργατών του Τρεμόντι στο παρελθόν, αρνείται την εμπλοκή του σε ένα σκάνδαλο που διαρκώς «ανοίγει» και αφορά σε παράνομες αναθέσεις δημοσίων έργων, και καταγγελίες για εντυπωσιακά δώρα από πολυτελή γιοτ έως ακριβά ρολόγια.
Η Εισαγγελία της Νάπολης ζητά την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του, ώστε να συλληφθεί και να ανακριθεί. Ζητά επίσης πρόσβαση στο αρχείο των τηλεφωνικών κλήσεων και στις θυρίδες που διατηρεί.
Αν και τα πολιτικά σκάνδαλα με «δόσεις» δωροδοκίας και διαφθοράς δεν είναι κάτι καινούριο στην Ιταλία, η κοινή γνώμη στρέφεται όλο και περισσότερο ενάντια στην πολιτική ελίτ που θεωρεί εντελώς αποστασιοποιημένη από την καθημερινή μάχη που δίνουν οι Ιταλοί.
«Ένα μεγάλο ερώτημα. Αυτά τα 1.000 ευρώ την εβδομάδα πληρώνονταν κάτω από το ταμείο; Υπάρχει απόδειξη;» διερωτάται η εφημερίδα Libero, πάντα πιστή στον Μπερλουσκόνι και σταθερά εχθρική προς τον Τζούλιο Τρεμόντι.
Οι επιπτώσεις της υπόθεσης μπορεί να έχουν ευρύτερες συνέπειες δεδομένης της περίεργης θέσης του Τρεμόντι στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αν και τον αντιπαθούν ανοιχτά πολλοί συνάδελφοι για τους συχνά αυταρχικούς τρόπους του και την επιμονή του σε σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, ταυτόχρονα η παρουσία του θεωρείται κρίσιμη για τη διατήρηση της αξιοπιστίας της Ιταλίας στις αγορές.
Τον περασμένο μήνα μία συνέντευξη του Μπερλουσκόνι κατά την οποία διατύπωνε επικριτικά σχόλια για τον Τρεμόντι πυροδότησε φήμες για πιθανή ρήξη στην κυβέρνηση, γεγονός που συνέβαλε σε μαζική πώληση κρατικών ομολόγων και τραπεζικών μετοχών από τους επενδυτές.
Και την Πέμπτη καταγράφηκε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού στη δημοπρασία τριετών και δεκαετών ομολόγων στην Ιταλία. Η Ρώμη άντλησε 7,97 δισ. ευρώ από την πώληση με τη μέση απόδοση για τα δεκαετή ομόλογα να ενισχύεται κατά 5,77%, το υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2010.
ΒΗΜΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου