8.7.11
Σύμβαση εργασίας στα ΕΛΠΕ με διετές πάγωμα μισθών και κατάργηση επιδομάτων...
Σε συμφωνία για την υπογραφή τριετούς σύμβασης εργασίας στα ΕΛΠΕ κάτεληξαν διοίκηση και εργαζόμενοι, στην οποία προβλέπονται μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς το 2011 και το 2012 και αυξήσεις το 2013 με την προϋπόθεση η κερδοφορία να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης...
ένα «δοκιμαστικό» έτος, με μειωμένες αποδοχές, για τους νεοπροσληφθέντες και πάγωμα ή κατάργηση ορισμένων επιδομάτων.
Όπως αναφέρει το Reuters, που επικαλείται γνώση του κειμένου της συμφωνίας, η σύμβαση προβλέπει μηδενικές γενικές αυξήσεις για το 2011 και το 2012 και αύξηση 2,5%΄το 2013 εφόσον τα βασικά κέρδη EBITDA της επιχείρησης ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Πέρυσι τα κέρδη ήταν 501 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι 39 και 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα δεν θα αποζημιώνονται ως υπερωρία, ενώ σειρά επιδομάτων και παροχών, όπως το χρονοεπίδομα, εξαήμερη εκδρομή, επιδότηση κυλικείου παγώνουν ή καταργούνται. Οι νεοπροσληφθέντες της εταιρίας θα υποβάλλονται σε δοκιμαστική περίοδο ενός έτους και θα αμείβονται με το 60% των κανονικών παροχών.
Στις διαπραγματεύσεις, που οδήγησαν και σε αλλεπάληλες απεργίες, η πλευρά των εργαζομένων είχε ζητήσει αυξήσεις στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού ενώ η διοίκηση ζητούσε σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα.
To Δημόσιο σκοπεύει να πωλήσει τον επόμενο χρόνο το ποσοστό του, ύψους 35,5%, στα ΕΛΠΕ, και ανέφεραν αναλυτές στο Reuters, οι αλλαγές αναμένεται να κάνουν ελκυστικότερη την επιχειρήση σε επενδυτές.
Διαπραγματεύσεις και... στο βάθος αποκρατικοποίηση
Η κυβέρνηση πιέζει τις επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο κατέχει σημαντικό ποσοστό να περικόψουν το κόστος μισθοδοσίας τους, σε εναρμόνιση με το γενικότερο κλίμα λιτότητας στην ελληνική οικονομία, προετοιμάζοντας το έδαφος για ιδiωτικοποιήση πολλών εξ αυτών.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι απολαβές στις ΔΕΚΟ είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, την στιγμή που οι πραγματικές, μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας συρρικνώθηκαν κατά 9,3% πέρυσι και αναμένεται να μειωθούν κατά 5% ακόμα φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σε ανάλογες κινήσεις στοχεύει και η διοίκηση του ΟΤΕ, που κάλεσε την Πέμπτη τους εργαζομένους του σε διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας με στόχο περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ συνολικά την επόμενη τετραετία. Για περικοπή του μισθολογικού κόστους πιέζει κυρίως η Deutsche Telekom.
«Η μείωση είναι απαραίτητη προκειμένου ο ΟΤΕ... να γίνει ανταγωνιστικός και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του» είχε αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού.
Υπενθυμίζεται πως οι προτάσεις της διοίκησης συμπεριλαμβάνουν την άρση της μονιμότητας των υπαλλήλων που προσλήφθηκαν πριν το 2005 και αποτελούν το 75% του συνόλου του προσωπικού του ΟΤΕ και μηδενικές αυξήσεις, με πάγωμα της ετήσιας ωρίμανσης στο 2,2%.
Απαντώντας στην διοίκηση της εταιρίας με ανακοίνωσή της, η ΟΜΕ-ΟΤΕ δεν αρνήθηκε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά σημείωσε πως δεν πρόκειται «να υποκύψει σε μια άνευ όρων παράδοση στο όνομα του ανταγωνισμού και της πάση θυσία συνεχιζόμενης κερδοφορίας, μόνο μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους και τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου