31.7.11

Η ΤΑΧΙ-κή πάλη του κ. Ραγκούση...


Αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα βρίσκεται ο κ. Ι. Ραγκούσης ενάμιση μήνα μετά τον ανασχηματισμό και την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η διαμάχη με θέμα τους όρους της απελευθέρωσης της αγοράς των ταξί ξεκίνησε ως ... πόλεμος διαρροών και αιχμών μεταξύ του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του προκατόχου του στο υπουργείο κ. Δ. Ρέππα, κατέληξε όμως στην εκδήλωση ενός μετώπου κυβερνητικών βουλευτών κατά του κ. Ραγκούση, με αποτέλεσμα ο υπουργός να ακούει ως και παροτρύνσεις περί παραιτήσεώς του από ραδιοφώνου- κάτι που ως πριν από λίγο καιρό θα εθεωρείτο αδιανόητο.

Mε αφορμή την κρίση που δημιουργήθηκε, την απεργία διαρκείας των ιδιοκτητών ταξί και το μέτωπο που άνοιξε εν μέσω τουριστικής περιόδου, πολλοί βουλευτές στράφηκαν κατά του υπουργού Υποδομών, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκε ομαδικά πυρά για τους χειρισμούς του κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Μεταφορών.

Ως προς την ουσία του ζητήματος ελάχιστα αναφέρθηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση. Ο μεν κ. Ραγκούσης δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του σχετικά με το εναλλακτικό σχέδιο που θα προτείνει αφότου αρνήθηκε να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα που είχε προετοιμάσει ο κ. Ρέππας· οι δε διαμαρτυρόμενοι βουλευτές ελάχιστα είχαν να προτείνουν σχετικά με τους όρους της απελευθέρωσης, ακόμη λιγότερα είχαν να πουν για τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί και αποδύθηκαν εν πολλοίς σε προσωπικές επιθέσεις κατά του υπουργού Μεταφορών με κύριο θέμα τους πολιτικούς χειρισμούς του στην υπόθεση.

Αποτέλεσμα της πολύωρης συζήτησης ήταν εν τέλει να διατηρηθεί η σύγχυση, οι υψηλοί τόνοι και οι αλληλοκατηγορίες όμως που εκτοξεύθηκαν κατέδειξαν, σύμφωνα με την ερμηνεία και κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠαΣοΚ, ότι μια μεγάλη ομάδα βουλευτών έχει προσωπικά ζητήματα και ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν με τον κ. Ραγκούση.

Κριτική για χειρισμούς, όχι για την ουσία

Χαρακτηριστικά σε αυτή την κατεύθυνση ήταν τα εις βάρος του σχόλια, μεταξύ των οποίων και αυτό του κ. Λ. Γρηγοράκου, ο οποίος από τη συχνότητα του Βήμα FΜ είπε ότι ο κ. Ραγκούσης θα έπρεπε να παραιτηθεί. Λίγη ώρα αργότερα ακούστηκαν και άλλα, όπως: «Αν δεν είχε γίνει ανασχηματισμός, το προεδρικό διάταγμα Ρέππα θα είχε προχωρήσει κανονικά» ( Ευ.Αργύρης ) ή ότι οι χειρισμοί ήταν «άτυποι, άκαιροι, άσκοποι και ατυχείς» και «δεν ήσουν προετοιμασμένος» ( Θεοδώρα Τζάκρη , πρώην υφυπουργός επί των ημερών του κ. Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι σχέσεις τους δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές). Η πλέον ενδεικτική κόντρα που κατέδειξε τον προσωπικό χαρακτήρα των αντιπαραθέσεων ήταν αυτή με την κυρία Τόνια Αντωνίου, η οποία κατηγόρησε τον κ. Ραγκούση για «φθηνό συνδικαλισμό κατά των βουλευτών ».

Παλαιοί ανοιχτοί λογαριασμοί

Κομματικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Ραγκούσης, με γνωστή τη δυσφορία του λόγω της μετακίνησής του στον πρόσφατο ανασχηματισμό, έδρασε παρορμητικά στο θέμα των ταξί θέλοντας να παίξει ένα πολιτικό χαρτί, χωρίς όμως να έχει εκτιμήσει σωστά τις αντιδράσεις και τις επιπτώσεις. Του καταλογίζουν σπασμωδικούς χειρισμούς και πάντως θεωρούν σημαντικότερο λάθος του ότι δεν κατέθεσε εγκαίρως τη δική του πρόταση αφότου δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα που είχε καταρτιστεί από τον κ. Ρέππα. Οι ίδιες πηγές δεν αρνούνται πάντως ότι οι αντιδρώντες στις αποφάσεις του κ. Ραγκούση έχουν πολλά να καταμαρτυρήσουν στον υπουργό από την εποχή ακόμη της εσωκομματικής διαμάχης και επισημαίνουν ότι πολλοί από τους βουλευτές ήταν στην απέναντι πλευρά όταν ο κ. Ραγκούσης βρισκόταν στον πολύ στενό πυρήνα του κ. Γ. Παπανδρέου από το 2007 και έπειτα. Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης επέλεξε να αναδείξει ότι η επιλογή του βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με τη μεταρρυθμιστική φιλοσοφία της κυβέρνησης. Στις συνεδριάσεις και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τόνιζε ότι δεν επρόκειτο να υποχωρήσει και ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε το απολύτως λανθασμένο πολιτικό μήνυμα, ενώ στην κριτική των βουλευτών αντέτεινε ότι δεν μπορεί σήμερα να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο από τη στιγμή που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει τον νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, ενώ υπαινίχθηκε και ότι υπάρχει διάθεση υποταγής «στον φόβο του μικροπολιτικού κόστους καιστα επί μέρους συμφέροντα συντεχνιών». Παράλληλα απάντησε στις επιθέσεις των βουλευτών ζητώντας τους να καταθέσουν και εκείνοι προτάσεις.

Ισες αποστάσεις από το Μαξίμου

Ενδεικτική της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν πάντως η στάση που τήρησε το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου δεν επικοινώνησε με τον υπουργό παρά μόνο κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ οι παρεμβάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου τηρούσαν ίσες αποστάσεις μεταξύ υπουργού και διαμαρτυρόμενων βουλευτών και επιχειρούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον στην κομματική σχέση του αρχισυνδικαλιστή των οδηγών ταξί κ. Θ.Λυμπερόπουλου με τη ΝΔ. Εφτασε δε ο κ. Ηλ. Μόσιαλος σε άτυπες συζητήσεις να απαντά σε ερωτήσεις για το αν η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό λέγοντας ότι προφανώς αυτό συμβαίνει, ενώ ο ίδιος ο κ. Ραγκούσης εξέφραζε την ικανοποίησή του από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε από το βήμα της ΚΟ υπέρ της απελευθέρωσης του επαγγέλματος κατόπιν διαλόγου.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.