7.7.11
Στο εξωτερικό στρέφονται οι περισσότεροι Ελληνες επιστήμονες...
Ολοένα και περισσότεροι Ελληνες επιστήμονες αναζητούν στο εξωτερικό την τύχη τους. Άλλοι πάλι, που ζουν στο εξωτερικό, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν για να συμμετάσχουν σε συνέδρια στην Ελλάδα.
Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι περιορίζει και τις ...
δυνατότητες του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού να συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια ακόμα και όταν αυτά διοργανώνονται στη χώρα μας. Αρκετοί ακύρωσαν για το λόγο αυτό τη συμμετοχή τους σε διεθνές συνέδριο μαθηματικών που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) στο Κολυμπάρι Χανίων.
Οι κ.κ. Παναγιώτης Παρδαλός και Χριστόδουλος Φλούδας, που διδάσκουν στα πανεπιστήμια της Φλώριντα και του Πρίνστον των ΗΠΑ αντίστοιχα, και οι οποίοι είχαν την οργανωτική ευθύνη του συνεδρίου στην ΟΑΚ, είπαν χθες χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους: «Έχουμε πολύ κόσμο από Κίνα, Αυστραλία, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, όμως, παρότι έχουμε καλούς Έλληνες μαθηματικούς, διαπιστώσαμε ότι λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν έχουν λεφτά ούτε για να ταξιδέψουν προκειμένου να συμμετέχουν σε συνέδρια!».
«Δυστυχώς -συνέχισαν- όλοι οι Έλληνες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο συνέδριο λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης με συνέπεια όλοι οι καθηγητές που συμμετέχουν να είναι ξένοι». Και πρόσθεσαν: «Στο συνέδριο αυτό υπάρχουν περίπου 50 ομιλητές. Από αυτούς υπάρχουν μόνο 4 Έλληνες αλλά και οι 4 εργάζονται εκτός Ελλάδας. Δεν είναι παράξενο να μαζεύουμε κόσμο από παντού και να μην έχουν ελληνικές συμμετοχές;».
Οι ίδιοι στάθηκαν ακόμα στο μεταναστευτικό ρεύμα νέων επιστημόνων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό το οποίο έχει ενταθεί. «Δίχως επιχορηγήσεις δεν γίνεται επιστήμη», τόνισαν και συμπλήρωσαν: «Αυτό που βλέπουμε τελευταία είναι ότι πολλοί Έλληνες επιστήμονες αναζητούν το μέλλον τους στο εξωτερικό. Αν δεν αλλάξει κάτι η Ελλάδα θα χάσει πολύ κόσμο. Παρότι υπάρχουν εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες στην Ελλάδα δεν υπάρχει σταθερό πρόγραμμα επιδοτήσεων από την κυβέρνηση για ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια. Φανταστείτε ότι μόνο στις ΗΠΑ είναι πάνω από 6.000 Έλληνες καθηγητές. Γιατί οι Έλληνες που φεύγουν έξω πάνε τόσο καλά στη δουλειά τους; Το σύστημα είναι που ευθύνεται, γιατί σίγουρα δεν αλλάζει το μυαλό των ανθρώπων».
Οι δύο πανεπιστημιακοί μετέφεραν την προσωπική τους εμπειρία και υπογράμμισαν ότι το τελευταίο διάστημα δέχονται πολλά αιτήματα από Έλληνες φοιτητές ή νέους επιστήμονες προκειμένου οι τελευταίοι να έρθουν στις ΗΠΑ και να δουλέψουν.
Γ. ΛΥΒ.
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου