5.7.11

Ησυχία, οι ΔΟΥ κοιμούνται...


Διακόσιες πενήντα έξι (256) υποθέσεις διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οικονομικούς υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα από το 2004 έως σήμερα, σύμφωνα με τις... ετήσιες εκθέσεις του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο αριθμός αυτός ισούται κατά μέσον όρο με μία παραπομπή ανά εβδομάδα για μία ολόκληρη πενταετία. Από τα στοιχεία των συγκεκριμένων εκθέσεων προκύπτει ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα η ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο από ενέργειες ή παραλείψεις των υπαλλήλων φαίνεται να ξεπερνά τα 57 εκατομμύρια ευρώ - ποσό για το οποίο εκδόθηκαν καταλογιστικές αποφάσεις εις βάρος των υπαιτίων.
Στέλεχος του πρώην κυβερνητικού σχήματος του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ότι από τον Ιανουάριο του 2009 έως και τον Απρίλιο του 2010 προτάθηκαν περίπου 250 παραπομπές για πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών. Από αυτές, ο αρμόδιος υπουργός υπέγραψε να προχωρήσουν οι 80, υποστηρίζει το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος. «Και από αυτές τις 80, μέσα σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε μηνών εξετάστηκε μόνο μία», λέει.
Την ίδια περίοδο άρχισε έρευνα για 200 εφοριακούς που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις. Αρκετούς μήνες μετά οι έλεγχοι είναι ακόμα υπό εξέλιξη. «Κάποιοι από αυτούς λένε ότι χώρισαν και δεν ήθελαν να υποβάλουν μόνοι τους δήλωση, κάποιοι άλλοι ότι ήταν παντρεμένοι με ελεύθερους επαγγελματίες. Στην τελευταία περίπτωση, όσο περισσότερο καθυστερείς να υποβάλεις τη δήλωση τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις να μην πληρώσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας προκαταβολή για το επόμενο έτος», αναφέρει άνθρωπος που έχει εικόνα της έρευνας.

ΣΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ. Ενδεικτική των ρυθμών αντιμετώπισης της διαφθοράς των οικονομικών υπαλλήλων του Δημοσίου είναι η υπόθεση της ΔΟΥ Κρεστένων. Ηταν το 2004, όταν η Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης πραγματοποίησε προκαταρκτική έρευνα και Ενορκη Διοικητική Εξέταση στην Εφορία, η οποία βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πύργου. Από την έρευνα προέκυψε ότι «εφοριακοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι υπέβαλαν στη ΔΟΥ δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με πλαστά, εικονικά και ανύπαρκτα δικαιολογητικά, με βάση τα οποία εισέπρατταν επιστροφές φόρων εισοδήματος ή πλήρωναν πολύ λιγότερους φόρους».
Ακόμα ότι «υποβάλλονταν αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ αγροτών και ειδικού φόρου κατανάλωσης με μη νόμιμα φορολογικά στοιχεία και οι επιστροφές του ΦΠΑ γίνονταν αναρμοδίως από άλλη ΔΟΥ» και ότι «παραλαμβάνονται αναρμοδίως δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος εφοριακών υπαλλήλων και διαβιβάζονταν στο Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών χωρίς προηγούμενο έλεγχο των δικαιολογητικών». Οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης υποθέσεις υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων από εφοριακούς υπαλλήλους όπου η εκκαθάριση των φόρων γινόταν χωρίς να ελεγχθεί η αρχική δήλωση καθώς και άλλα παραπτώματα. Δύο χρόνια μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος, η υπηρεσία Οικονομικής Επιθεώρησης συνέχιζε να διενεργεί ελέγχους για την περιουσιακή κατάσταση των εμπλεκομένων. «Τα ποσά που προέκυψαν για το έτος 2006 από μη εμφανείς πόρους και για τα οποία η υπηρεσία μας έχει κάνει πρόταση για καταλογισμό, ανέρχονται στα περίπου 3.000.000 ευρώ. Οι έλεγχοι συνεχίζονται», αναφέρεται στα πεπραγμένα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2007. Και για τα επόμενα δυόμισι χρόνια οι έρευνες συνέχιζαν να… συνεχίζονται.
Στις 5 Οκτωβρίου του 2009 ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής με έγγραφό του ζητά από την πταισματοδίκη Πατρών ενημέρωση αναφορικά με την άσκηση τυχόν ποινικής δίωξης εις βάρος των εμπλεκομένων στην υπόθεση της ΔΟΥ Κρεστένων. Στην απάντηση που έλαβε ενάμιση μήνα μετά ο εισαγγελέας πρωτοδικών τον ενημερώνει ότι «δεν έχει ασκηθεί ακόμα ποινική δίωξη».

ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2010, με έγγραφό της προς τη ΔΟΥ Πύργου, η Οικονομική Επιθεώρηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καταλογίζει σε έναν από τους εμπλεκόμενους (πρώην) υπαλλήλους στην υπόθεση των Κρεστένων το ποσό των 2.006.005,11 ευρώ επειδή «στο χρονικό διάστημα 1998-2001 αποδείχθηκε ότι απέκτησε αδικαιολόγητο περιουσιακό όφελος, ισόποσο του καταλογιζομένου». Και η επιθεωρήτρια ζητά από την προϊσταμένη της ΔΟΥ Πύργου «ως αρμόδια φορολογική αρχή να βεβαιώσετε το καταλογιζόμενο ποσό εις βάρος του ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ και να λάβετε μέτρα διασφάλισης του Δημοσίου με ενδεχόμενη δέσμευση του ΑΦΜ του». Ενάμιση μήνα μετά ο κ. Ρακιντζής ζητά με επιστολή του ενημέρωση για τις ενέργειες της ΔΟΥ Πύργου και τα αποτελέσματα αυτών για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. Στα τέλη του ίδιου μήνα η Εφορία απαντά πως το ποσό βεβαιώθηκε και ότι ενημερώθηκε το δικαστικό τμήμα της Εφορίας για την ενδεχόμενη δέσμευση του ΑΦΜ του υπαλλήλου.
Τον Ιούνιο του 2010 με νέα επιστολή ο κ. Ρακιντζής ζητά να ενημερωθεί για την είσπραξη του ποσού - αν έχει γίνει μέχρι τότε κάποια καταβολή έναντι. Τρεις ημέρες μετά αποστέλλει υπηρεσιακό έγγραφο και στην πταισματοδίκη Πατρών, με το οποίο ξαναθέτει το ερώτημα αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος των εμπλεκόμενων υπαλλήλων της ΔΟΥ Κρεστένων.

ΚΑΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ. Τελικά, στις 12 Ιουλίου 2010 έρχεται η απάντηση από το δικαστικό τμήμα της ΔΟΥ Πύργου για τον πρώην υπάλληλο, στον οποίο έχουν καταλογιστεί τα περίπου 2.000.000 ευρώ: «Σας γνωρίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταβάλει κανένα ποσόν». Επιπλέον αναφέρεται ότι συντάχθηκε έγγραφο με τη σύμφωνη γνώμη του ειρηνοδίκη Πύργου για τη λήψη μέτρων πριν τα χρέη καταστούν ληξιπρόθεσμα. «Σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης σας γνωρίζουμε ότι η προθεσμία των 4 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του χρέους των 2.006.005,11 συμπληρώνεται στις 30-08-2010 οπότε και θα ασκηθεί άμεσα από την υπηρεσία μας», αναφερόταν στην απάντηση προς τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί πριν από έξι ολόκληρα χρόνια.
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: