13.7.11
Μας κυβερνούν παιδάκια...
Την ώρα που ο πανικός που επικράτησε στις αγορές από την κλιμάκωση των κερδοσκοπικών επιθέσεων στην Ιταλία, προκαλούσε Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ξένος Τύπος ασκούσε δριμύ κατηγορώ στους ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρουν Τα... Νέα, κάνουν σκληρή κριτική κατηγορώντας τους για εφησυχασμό, ανευθυνότητα και ολιγοψυχία μπροστά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Le Monde: «Μας κυβερνούν παιδάκια, δεν υπάρχουν ηγέτες»
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι κρίσιμη, απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και χρειάζονται ηγέτες με όλη τη σημασία της λέξης, επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Αυτά τα παιδάκια που μας κυβερνούν».
«Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου να καταλήξουν σε συμφωνία. Εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κρίση με την οποία το ενιαίο νόμισμα βαρύνει το ευρωπαϊκό χρέος.
Στην Ουάσινγκτον, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε για ακόμη μία φορά να προειδοποιήσει τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό έως τις αρχές Αυγούστου, υπάρχει ο κίνδυνος το αμερικανικό Δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών» αναφέρει η γαλλιή εφημερίδα τονίζοντας ότι τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
«Το καταλάβαμε: η κατάσταση απαιτεί ενήλικους και ενήλικοι δεν υπάρχουν ούτε στην Ουάσινγκτον ούτε στις Βρυξέλλες» αναφέρει η Le Monde, η οποία σχολιάζει χαρακτηριστικά τις «λογομαχίες» περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα γράφοντας «μα, κύριοι υπουργοί, είναι σαν να ασχολείστε με ένα συνάχι ενώ ελλοχεύει ο καρκίνος»!
Fin. Times: «Η ιστορία δε θα συγχωρήσει όσους έβλεπαν τη Ρώμη να καίγεται»
Σκληρή κριτική στους Ευρωπαίους ηγέτες ασκεί όμως και άλλη μία κορυφαία εφημερίδα.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης είχε στηριχθεί στην ανάγκη για θωράκιση των μικρότερων περιφερειακών χωρών για να αποφευχθεί μια μετάδοση στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες. «Οι εξελίξεις όμως έχουν φέρει τα πάνω κάτω στο σχέδιο αυτό καθώς οι αγορές σε κατάσταση πανικού δε βλέπουν την ανάγκη να κάνουν στάση στην Ισπανία αλλά επιτίθενται απευθείας στην Ιταλία, την 3η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης με το 2ο μεγαλύτερο κρατικό χρέος» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σημειώνοντας ότι οι αγορές είναι ήδη «εκνευρισμένες» από τις συζητήσεις που δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος, η βρετανική εφημερίδα καταλογίζει εφησυχασμό στους ευρωπαίους ηγέτες «που θεωρούν ότι η κρίση μπορεί να περιμένει για μετά τις διακοπές».
Παράλληλα, επικρίνοντας, κυρίως, το Βερολίνο, σημειώνει ότι η ιστορία δε θα είναι ευγενική με όσους κοιτούσαν τις εξελίξεις άπραγοι: «Πρέπει να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις που υπάρχουν ακόμη στο Βερολίνο. Η Ιστορία δε θα είναι ευγενική με αυτούς που απλώς ήταν θεατές όταν η Ρώμη καιγόταν» καταλήγουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.
star.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου