3.7.11
Φόβος έκρηξης της ανεργίας στη Μαγνησία ...
Ο φόβος της έκρηξης της ανεργίας είναι διάχυτος στο Ν. Μαγνησίας και ο κίνδυνος να ξαναζήσει η πόλη μέρες αποβιομηχάνισης της δεκαετίας του 1960 και του 1990 είναι ορατός. Μια σειρά από μεγάλες βιομηχανίες του Ν. Μαγνησίας βρίσκονται στο κόκκινο από την... μείωση της παραγωγής τους, της έλλειψης ρευστότητας και του αβέβαιου μέλλοντος που αντικρίζουν.
Βιομηχανικοί κύκλοι ανέφεραν στη «Μαγνησία» ότι αν η ύφεση στην οικονομία συνεχιστεί και το 2012, τότε είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν κλυδωνισμοί, ιδίως στις βιομηχανίες που παράγουν υλικά για την κατασκευή, οι οποίες είναι πλέον επίφοβες να κλείσουν ή να αναστείλουν για ένα χρονικό διάστημα την δραστηριότητα του, είτε να βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να προβούν σε απολύσεις, κάτι πολύ δυσάρεστο για την εργοδοτική πλευρά, αλλά και τους εργαζόμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός 15νθημέρου θα έχει στα χέρια του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας έρευνα που «τρέχει» αυτές τις ημέρες στις επιχειρήσεις και από τα στοιχειά που ήδη έχουν συγκεντρωθεί φαίνεται ότι αρκετές βιομηχανίες έχουν μείωση κερδών και άλλες αρνητικά αποτελέσματα στους οργανισμούς τους.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ε. του Συνδέσμου Βιομηχάνων κ. Απόστολος Παπαδούλης επεσήμανε τον κίνδυνο έκρηξης της ανεργίας το επόμενο χρονικό διάστημα, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5, ενώ τόνισε με ιδιαίτερη βαρύτητα ότι η περιοχή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει να παραμείνουν τα εργοστάσια στο Βόλο και αν επιθυμεί την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο κ. Παπαδούλης δήλωσε στο Ράδιο Ένα και τη «Μαγνησία» ότι οι φορείς της περιοχής πρέπει να κατανοήσουν τα προβλήματα που υπάρχουν και να γίνουν ισχυρός μοχλός πίεσης προς την Αθήνα, ώστε να παρθούν εκείνα τα μέτρα αναζωογόνησης του κατασκευαστικού τομέα.
Παράλληλα δήλωσε ότι η πόλη θα πρέπει να μην είναι εχθρική σε επενδύσεις, αλλά να επιδείξει ενδιαφέρον για την αύξηση του πλούτου μέσω της ανάπτυξης του λιμανιού και δημιουργίας μαρίνας η οποία μπορεί να αποφέρει πολλαπλασιαστικά κέρδη στην οικονομία της π όλης.
Τον κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον επεσήμανε και ο Πρόεδρος του ΕΚ Βόλου κ. Θαν. Παπαδημόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες έχουν συμφωνήσει Εργατικό Κέντρο Βόλου και Δήμος Βόλου μαζί με βουλευτές και φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν το θέμα της αύξηση της ανεργίας και της «θωράκισης» των θέσεων εργασίας, αλλά και της δημιουργίας νέων.
Ο Πρόεδρος του ΕΚΒ, τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να «τρέξουμε» όλοι ώστε να υλοποιήσουμε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα δώσουν 1.400 θέσεις εργασίας σε συμπολίτες για πέντε μήνες.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης, τόνισε ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Βόλου και όλους τους φορείς ώστε να υπάρξει μια σύσκεψη που θα θέσει τις προτεραιότητες που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη.
Παράλληλα, όπως είπε, είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ανάπτυξης κ. Ξινίδη και τις επόμενες ημέρες θα προκληθεί σύσκεψη ώστε να αξιοποιηθούν όλα εκείνα τα «εργαλεία» που υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο για την στήριξη της ντόπιας βιομηχανίας.
Την μισή παραγωγή
Οι μεγάλες βιομηχανίες του Νομού Μαγνησίας, ΑΓΕΤ- Χαλυβουργία Ελλάδας του κ. Μάνεση και η Σοβέλ του κ. Στασινόπουλου, πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση και έχουν μειώσει την παραγωγή τους στο 50% καθότι τα έργα που γίνονται στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και οι εξαγωγές τους σε μικρό ποσοστό, λόγω του σκληρού ανταγωνισμού.
Χθες μάλιστα η Ομοσπονδία Εργατών Τεχνιτών και Υπαλλήλων Τσιμέντων Ελλάδος κατήγγειλε ότι σε έργα που κατασκευάζονται στη Λάρισα και μάλιστα στην 1η Στρατιά, χρησιμοποιείται Τούρκικο τσιμέντο σε βάρος της εγχώριας παραγωγής. Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «Με το διάβημα – καταγγελία χαρακτηρίζεται άτυχη και κατακριτέα η συγκεκριμένη επιλογή, σε μία, μάλιστα, ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική περίοδο, που οι τοπικές επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη και ζητείται η άμεση αναθεώρησή της.
Η Ομοσπονδία εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της, εάν και κατά πόσο τηρούνται οι προβλεπόμενες, για την εισαγωγή τσιμέντου στη χώρα μας Ελληνικής και Κοινοτικές Νομοθετικές προϋποθέσεις και για άλλη μια φορά αξιώνει την εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες της πολιτείας».
Διακόσιοι εργαζόμενοι έφυγαν από την ΑΓΕΤ
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ κ. Βάϊος Κουκλουμπέρης, τόνισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια 200 εργαζόμενοι έφυγαν από το εργοστάσιο με οικειοθελή αποχώρηση και η παραγωγή σήμερα είναι στο 50%. Το εργοστάσιο του Βόλου, σύμφωνα με την πολιτική της εταιρίας, προμηθεύει την Ελληνική αγορά – μέσω των πρατηρίων της- τσίμέντο, ενώ το εργοστάσιο στο Μηλάκι Ευβοίας μείωσε και αυτό την παραγωγή του, διότι χάθηκε και η αγορά της Λιβύης που ανέρχονταν σε 555.000 τόνους ετησίως.
Ο κ. Κουκλουμπέρης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κατανόηση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας ώστε την επόμενη ημέρα της κρίσης να βρεθούν όλοι μαζί.
magnesianews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου