24.7.11
Επέτειος της Δημοκρατίας με φόντο την απόφαση των Βρυξελλών...
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το μήνυμα Κάρολου Παπούλια στην επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, που πραγματοποιείται λίγα μόλις 24ωρα μετά τη νέα απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την Παρασκευή την ανάγκη να ... «βάλουμε όλη πλάτη» και αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην ανάγκη για εθνική συστράτευση ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Ο κ. Παπούλιας αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα στον πολιτικό κόσμο της χώρας και τους πολίτες καθώς ήδη από προχθές ξεκαθάρισε ότι «οι δάφνες μαραίνονται γρήγορα» και πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στην ελληνική οικονομία.
Στα αξιοσημείωτα της 37ης επετείου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας περιλαμβάνεται η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραστεί και σε επιστολή του τονίζει ότι η Δημοκρατία «υποφέρει εξαιτίας της πλήρους και άνευ όρων παράδοσης της χώρας μας από την κυβέρνηση, στο ΔΝΤ».
«Όσο ο λαός μας, που μήνες τώρα στέλνει ηχηρό μήνυμα από όλες τις πλατείες των πόλεων, φιμώνεται και παραμένει στο περιθώριο, αυτή η εορτή ούτε νόημα θα έχει, ούτε περιεχόμενο» σημειώνει στην επιστολή του προς τον κ. Παπούλια ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εύχεται «να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που η συνείδησή μας μας υπαγορεύει μια τέτοια απόφαση» και ελπίζει «η δημοκρατία να μην είναι το πρώτο θύμα της ζοφερής αυτής κρίσης που βιώνει η χώρα και ο λαός μας».
Γ. Παπανδρέου: Η ιστορία έχει δείξει ότι ενωμένοι κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο
Ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του για την επέτειο αναφέρεται στην οικονομική κρίση. «Η διεθνής οικονομική κρίση σε συνδυασμό με δικές μας χρόνιες αδυναμίες και παθογένειες καθώς και επιζήμιες πολιτικές και πρακτικές των προηγούμενων ετών, έφεραν τη χώρα μας αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή που έζησε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες, την απειλή της χρεοκοπίας» σημειώνει.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι: «Βήμα βήμα ανακτούμε και πάλι την αξιοπιστία μας, την ισχύ μας και την αυτονομία μας, για να απαλλαγούμε από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά προχωράμε. Η ιστορία έχει δείξει πως όταν στεκόμαστε ενωμένοι, ξεπερνώντας διαφορές και διαφωνίες, και συστρατευόμαστε στον κοινό σκοπό, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο και καμία θυσία δεν πάει χαμένη».
Α. Σαμαράς: Δεσμευόμαστε για μια Νέα Μεταπολίτευση
Στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάνει λόγο για «νέα μεταπολίτευση». Όπως σημειώνει ο κ. Σαμαράς: «Δεσμευόμαστε για μια Νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στη σημερινή πολιτική αναξιοπιστία, την καταθλιπτική πραγματικότητα και την κοινωνική απόγνωση. Εργαζόμαστε για μια νέα πολιτική που εγγυάται δυναμική Επανεκκίνηση παντού. Στην Οικονομία και το Κράτος. Στην Εξωτερική Πολιτική, τη Δημόσια Ασφάλεια, την Παιδεία, την Υγεία. Αλλά και στο Δημόσιο Βίο, που υποχρεούται να αποκτήσει αποτελεσματικότητα, συνέπεια και -πάνω απ’ όλα- μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη.
Στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι η πίστη στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Είναι ο κοινός αγώνας των ανθρώπων αυτού του Τόπου, για την αναγέννηση της χαμένης Ελπίδας».
ΚΚΕ: Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά
«Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 είναι ταξική και υποκριτική» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με αφορμη τη συμπλήρωση 37 ετών από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας.
«Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, ενώ ο αντικομμουνισμός οξύνεται. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, δε γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία» τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
ΣΥΝ: Καταργείται το κοινωνικό κράτος
Από την πλευρά της, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ συνδέει τη φετινή επέτειο με την -λόγω μνημονίου και μεσοπρόθεσμου προγράμματος- «ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την εκτίναξη της ανεργίας».
Κωστής Αϊβαλιώτης: Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι «η μεγάλη ελπίδα, η μεγάλη προσδοκία και το μεγάλο όραμα της μεταπολίτευσης, μετά από 37 χρόνια, μετετράπη - από λάθη, ολιγωρίες, παραλήψεις και παραπτώματα - σε παρωδία».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΑΟΣ: «οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, οι πολιτικές ηγεσίες αγκυλωμένες σε κομματικές παρωπίδες και η χώρα διατελεί εν πτωχεύσει. Όσοι είχαμε βγεί στους δρόμους με αναμμένα κεριά για να υποδεχτούμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ύστερα από ένα μήνα τον Ανδρέα Παπανδρέου προφανώς δεν μαντεύαμε την δραματική εξέλιξη για τη Δημοκρατία, το Έθνος και την κοινωνία. Ήρθε η ώρα λοιπόν για μια Νέα Μεταπολίτευση που θα διορθώσει τα συσσωρευμένα λάθη αυτών των 37 ετών».
Ντόρα Μπακογιάννη: Η δημοκρατία παρακμάζει όταν υπηρετεί τον λαϊκισμό
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για δύο διδάγματα από τον φετινό εορτασμό. Όπως είπε: «Πρώτον, ότι, όπως η τυραννία καταρρέει επειδή αγνοεί τον λαό, έτσι και η δημοκρατία παρακμάζει όταν υπηρετεί τον λαϊκισμό και ενισχύει τον κρατισμό. Δεύτερον, ότι την (σωτήρια) εξωτερική αρωγή, που συνοδεύεται αναπόφευκτα όμως και από εξάρτηση, πάντοτε, από το Ναυαρίνο μέχρι το Μνημόνιο, την κατέστησαν αναγκαία τα δικά μας λάθη και οι εσωτερικές μας έριδες».
Δεν μετέχουν στην εκδήλωση για τον εορτασμό 41 αντιστασιακοί
Στο μεταξύ την απόφασή τους να μην μετέχουν στη δεξίωση του προέδρου της Δημοκρατίας για τη 37η επέτειο από την πτώση της δικτατορίας δημοσιοποίησαν 41 αντιστασιακοί της περιόδου 1967-1974, αρνούμενοι όπως σημειώνουν, «να προσφέρουμε νομιμοποίηση στην οικονομική δικτατορία που εξυφαίνεται σε βάρος του λαού» .
Σε κείμενό τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στις «αντισυνταγματικές και πολιτικά επικίνδυνες μεθοδεύσεις που μετατοπίζουν την έδρα της πολιτικής νομιμότητας από το Κοινοβούλιο στις «αγορές»» και επισημαίνουν ότι «αρνούμαστε τη μετάλλαξη της χώρας μας σ' αυτό που εμείς ονομάζουμε «ασήμαντη» δημοκρατία».
Και καταλήγουν: «Η δημοκρατική συνείδηση και το αίσθημα δικαίου μάς απαγορεύουν να συμμετάσχουμε σε μια εκδήλωση κενή περιεχομένου, επίφαση δημοκρατικής ευαισθησίας, ανούσια παράσταση δήθεν πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικής ομοψυχίας, όπως, δυστυχώς, καταλήγει να είναι, το δυσοίωνο τούτο έτος 2011, η προεδρική δεξίωση της 24ης Ιουλίου «για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».
Το κείμενο υπογράφουν οι: Ιωσήφ Αναστασίου, Γιάννης Βασιλειάδης, Πέτρος Βλάσσης, Μπάμπης Γεωργούλας, Μαργαρίτα Γιαραλή, Κωστής Γιούργος, Μίμης Δαρειώτης, Βασίλης Δεμουρτζίδης, Μπούλη Θεοφυλακτοπούλου, Παναγιώτης Καϊσίδης, Τάσος Καζλάρης, Θανάσης Καλαφάτης, Μαρία Καλλέργη, Παύλος Κλαυδιανός, Μπάμπης Κοβάνης, Γρηγόρης Κοκοζίδης, Δημήτρης Κωσταράκος, Βασίλης Κωτούλας, Αντώνης Μαργαρίτης, Δημήτρης Μαστροδήμος, Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μπανιάς, Μάγδα Πίττακα, Χρήστος Ρεκλείτης, Γιώργος Σαγιάς, Σπύρος Σακέττας, Γιάννης Σταματάκης, Νικηφόρος Σταματάκης, Ελλη Στεφανίδου, Γιάννης Στρατής, Νίκος Συρμαλένιος, Περικλής Τερζής, Πόπη Τζεμπελίκου, Νίκος Τσαγκρής, Κλέαρχος Τσαουσίδης, Ελένη Φατούρου-Δούμα, Νίκος Χρυσανθόπουλος.
real.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου