23.7.11
Γαία Ντυνάν μιχθήτω...
Της Nτανι Βεργου
Με νύχια και με δόντια και νομικά τερτίπια το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καταργήσει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν». Πετάει στα σκουπίδια τη... γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και εφευρίσκει τρόπους να ελιχθεί ανάμεσα σε Σύνταγμα και νόμους προκειμένου να μπορέσει το ίδρυμα να έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας, όπως διαφαίνεται από τις δύο προτάσεις τροπολογιών που διένειμε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, είναι η τροποποίηση της ιδρυτικής πράξης του ιδρύματος και του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η ιδρυτική πράξη του ιδρύματος, ώστε το «Ερρίκος Ντυνάν» να μπορεί:
- Να «πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση και εκμεταλλεύεται εν γένει τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του νοσηλευτικού του ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας».
- Να «συστήσει ανώνυμη εταιρεία στην οποία μέτοχοι θα είναι επιχειρηματίες και το ίδιο το ίδρυμα "Ερρίκος Ντυνάν"». Με τον τρόπο αυτό «ο κοινωφελής σκοπός της παροχής ιατρικής περίθαλψης θα επιδιώκεται μέσω της συμμετοχής του ιδρύματος στην εν λόγω ανώνυμη εταιρεία και κατά συνέπεια το ίδρυμα θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα».
Με το πρώτο το «Ερρίκος Ντυνάν» θα μπορέσει μελλοντικά να φιλοξενήσει στους χώρους του νομίμως πλέον και άλλες «Γαίες», ενώ με το δεύτερο θα έχει τη δυνατότητα να μοιράσει μερίδιά του σε επιχειρηματίες. Σε κάθε περίπτωση ιδιώτες θα μπορούν να κανονίζουν τιμές παρεχόμενων υπηρεσιών, αμοιβές προσωπικού κ.ο.κ.
Φοροαπαλλαγές
Στη δεύτερη τροπολογία -αυτή της «suis generis Α.Ε.»- που συνέταξαν οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργού κατόπιν εντολής του αναφέρεται ότι: «στη νέα μορφή -επιχειρηματικού ιδρύματος με ευρεία έννοια- είναι ευνόητο ότι όσο μικρότερη είναι η εκπροσώπηση του ιδρύματος στη διοίκηση της ανώνυμης εταιρείας τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αποφασιστική εξουσία των επιχειρηματιών στη λειτουργία του νοσοκομείου, αυτό είναι όμως θέμα συμφωνίας. Αντίστροφα, το ίδρυμα που τώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα θα μπορέσει να ορθοποδήσει χάρη στα κεφάλαια των επιχειρηματιών μετόχων. Οι τελευταίοι έχουν κάθε λόγο να προβούν σε αυτή την επένδυση, διότι εφόσον εξακολουθεί να επιδιώκεται κοινωφελής σκοπός, το ίδρυμα θα έχει τις φορολογικές απαλλαγές των κοινωφελών ιδρυμάτων».
Αφορμή για να βάλει ο Ανδρέας Λοβέρδος τους νομικούς του συμβούλους να φανούν αντάξιοι των πολυσέλιδων βιογραφικών τους, η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία έκρινε «μη σύννομη» τη σύμπραξη Ιατρικού Κέντρου («Γαία») - «Ερρίκος Ντυνάν». Την ίδια ώρα που ο συνταγματολόγος υπουργός έδινε με υπουργική απόφαση διορία τριάντα ημερών ώστε να κλείσει η μαιευτική κλινική «Γαία» που λειτουργούσε εντός του νοσοκομείου, καλούσε τα νομικά μυαλά του υπουργείου του να βρουν τρόπο όχι μόνο να παραμείνει η «Γαία» αλλά να μπουν και άλλοι επιχειρηματίες, αυτή τη φορά όχι μόνο στο επί της Λ. Μεσογείων 107 κτήριο του «Ερρίκος Ντυνάν» αλλά στο ίδιο το Ιδρυμα. «Θα καταθέσω την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή τροπολογία σε σχέδιο νόμου σε εξέλιξη άλλου υπουργείου και θα κάνω συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Αν δεν βρεθεί πρόθυμο υπουργείο θα έχουμε πρόβλημα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος την περασμένη Τετάρτη στη συνάντηση που είχε με τους εργαζομένους του «Ντυνάν».
Εργαζόμενοι στον αέρα
Οι τελευταίοι, στο όνομα των οποίων ισχυρίζεται ότι λειτουργεί ο υπουργός Υγείας, καθόλου δεν εξασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας τους αφού στους ιδιώτες επιχειρηματίες που θα μπουν στο «Ντυνάν» παραχωρούνται δικαιώματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και το προσωπικό του.
«Βλέπουμε ότι το "Ντυνάν" θα χωριστεί σε τεμάχια και θα δοθεί σε επιχειρηματίες - εργοδότες. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δοθεί καμία θέση εργασίας. Με την πρώτη λύση που προτείνει θα κάνει εκμίσθωση των ορόφων του νοσοκομείου σε ιδιώτες που θα μπορούν να έχουν το δικό τους προσωπικό και το προσωπικό του "Ντυνάν" θα χαρακτηριστεί πλεονάζον. Με τη δεύτερη η ιδιόρρυθμη Α.Ε. που θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά θα βγάζει και λεφτά, πάλι δίνει δικαιώματα σε επιχειρηματίες να κινηθούν όπως θέλουν όσον αφορά το προσωπικό», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γεώργιος Υφαντής.
Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη «σύμπραξη» «Ντυνάν» - «Γαίας» αναφέρει πάντως: «Το πλαίσιο της εν λόγω συμπράξεως είναι επισφαλές και αβέβαιο, οι δε όροι των ανωτέρω ιδιωτικών συμφωνητικών (29-7-2009 και 11-11-2009) χαρακτηρίζονται από ασάφεια και ρευστότητα, ενόψει και του γεγονότος ότι η τροποποίησή τους εναπόκειται στην ελεύθερη βούληση των συμβαλλομένων χωρίς να υφίσταται θεσμική υποχρέωση προς γνωστοποίησή τους και πολύ περισσότερο έγκρισή τους από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες».
Το «Ερρίκος Ντυνάν» με τη «σύμπραξη», όπως το ίδιο ονομάζει το «συμφωνητικό», σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με τη «Γαία», παραχώρησε στην «αυτόνομη και ανεξάρτητη μαιευτική - γυναικολογική κλινική» τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού, καθορισμού του τιμοκαταλόγου για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, χώρους δυνάμει μισθωτικής συμβάσεως κ.ο.κ. «Η "σύμπραξη" με την οποία συμφωνήθηκε η παραχώρηση, έναντι ανταλλάγματος, τμήματος του ακινήτου του ιδρύματος, προς άσκηση επιχειρηματικής και εξ ορισμού κερδοσκοπικής δραστηριότητας από ανώνυμη εταιρεία, θίγει κατά το μέρος τούτο τον μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα, χωρίς τούτο να ανατρέπεται από το γεγονός ότι με ασαφείς και αβέβαιους ως προς την εφαρμογή τους όρους, η εταιρεία "δεσμεύεται" να παρέχει δωρεάν νοσηλεία σε "αναξιοπαθούντες" ή σε "απόρους" που υποδεικνύονται από την κοινωνική υπηρεσία του ιδρύματος και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εγκρίνονται από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ιδρύματος».
Ενδιαφέρον έχει να διαβάσει κανείς τα περί όρων περιορισμού της αυτοτέλειας του ιδρύματος στη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να καταλάβει τι μεταξύ άλλων πρέπει να υπερβεί ο συνταγματολόγος Ανδρέας Λοβέρδος. Το ΝΣΚ έκρινε ότι:
Η γνωμοδότηση
- «Ο όρος σύμφωνα με τον οποίο η εταιρεία προσλαμβάνει και μισθοδοτεί το αναγκαίο για τη στελέχωση της "ανεξάρτητης κλινικής" της προσωπικό αντίκειται σε άρθρα του καταστατικού του ιδρύματος, που προβλέπουν ότι το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του προσλαμβάνεται ύστερα από εισήγηση του προέδρου του ή του γενικού του διευθυντή κατά περίπτωση και απολύεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο καθορίζει την αμοιβή του και τα εν γένει δικαιώματα και καθήκοντά του».
- «Ο όρος κατά τον οποίο η εταιρεία καθορίζει η ίδια τιμοκατάλογο για τις προσφερόμενες από την "κλινική" της υπηρεσίες, αντίκειται σε άρθρο του καταστατικού του ιδρύματος που προβλέπει ότι το ύψος του ημερήσιου νοσηλίου καθορίζεται με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου».
- «Ο όρος σύμφωνα με τον οποίο παραχωρούνται στην εταιρεία χώροι, δυνάμει μισθωτικής συμβάσεως, προκειμένου να "εγκαταστήσει" σ' αυτούς "μαιευτική - γυναικολογική κλινική" αντίκειται σε άρθρα του καταστατικού από τα οποία προκύπτει ότι το επί της Λ. Μεσογείων 107 ακίνητο δωρήθηκε από τον ΕΕΣ για τη στέγαση σ' αυτό νοσηλευτικού ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι για τη μίσθωση ορισμένων από τους χώρους του για την "εγκατάσταση" σ' αυτό "ανεξάρτητης ιδιωτικής κλινικής", περαιτέρω δε ότι το ίδρυμα δύναται μεν να παραχωρεί με αντάλλαγμα τη χρήση ορισμένων χώρων του, μόνον όμως για την άσκηση δραστηριοτήτων αναγκαίων για την εξυπηρέτηση του προσωπικού του, των επισκεπτών και των νοσηλευομένων (κυλικεία, ανθοπωλεία κ.λπ.) και όχι για την παροχή υπηρεσιών υγείας».
- «Ο όρος κατά τον οποίο η εταιρεία ασκεί ανεξάρτητη πολιτική, καθόσον αφορά τις συμβάσεις με δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θίγει την αυτονομία του ιδρύματος, ενώ ο όρος, κατά τον οποίο σε περίπτωση συμμετοχής της ΓΑΙΑ Α.Ε. κατά πλειοψηφία σε άλλη εταιρεία, η νέα αυτή εταιρεία υπεισέρχεται αυτοδικαίως στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της, δεσμεύει υπερμέτρως το ίδρυμα».
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου