19.7.11
Χάος και οργή για τα κίτρινα μπλόκα...
Ρεπορτάζ: Κώστας Ντελέζος
Με απεργία διαρκείας που θα αρχίσει αύριο το πρωί αμέσως μετά τη λήξη της 48ωρης κινητοποίησης, η οποία είναι σε εξέλιξη, απειλούν τώρα οι περίπου 30.000 ιδιοκτήτες ταξί όλης της χώρας, αν το υπουργείο Μεταφορών επιμείνει στο σχέδιό του για πλήρη απελευθέρωση του κλάδου.
Τα χθεσινά, ξαφνικά και πολύωρα μπλόκα στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στο λιμάνι του Πειραιά προκάλεσαν...
τεράστια αναστάτωση και οργή σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες, αλλά και απελπισία στους εμπόρους και τους επιχειρηματίες στον τομέα του τουρισμού. Λίγες ημέρες μετά τις μάχες στο Κέντρο της Αθήνας, τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου μιλούσαν και πάλι για χάος στην Ελλάδα, που αυτή τη φορά είχαν προκαλέσει οι ιδιοκτήτες των ταξί.
Τον χθεσινό εξάωρο αποκλεισμό του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», του λιμανιού του Πειραιά και κεντρικών δρόμων της Αθήνας και άλλων πόλεων, αναμένεται να διαδεχθεί σήμερα νέα μηχανοκίνητη πορεία των απεργών ιδιοκτητών ταξί στο Κέντρο της Αθήνας. Η κατάληξη της πορείας τους που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 το πρωί από την οδό Μάρνη (γραφεία Συνδικάτου), δεν ανακοινώθηκε. Στην περιφέρεια, οι ιδιοκτήτες ταξί προχώρησαν σε συγκεντρώσεις, αποκλεισμούς δρόμων, άνοιξαν μπάρες σε σταθμούς διοδίων και απέκλεισαν τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Στην Πάτρα, μάλιστα, οι ιδιοκτήτες ταξί απέκλεισαν ξενοδοχείο στο Ρίο, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου. Το αποτέλεσμα ήταν να επέμβουν τα ΜΑΤ που τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Η Συνδιάσκεψη ματαιώθηκε. Και στο Ηράκλειο της Κρήτης σημειώθηκαν επεισόδια και μάλιστα ιδιοκτήτες ταξί έβαλαν φωτιά σε όχημα μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.
Πάντως, οι χθεσινοί αποκλεισμοί-μπλόκα που έπληξαν κυρίως τουριστικούς «στόχους» προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των υπουργών Μεταφορών Γ. Ραγκούση και Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνου, καθώς και των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προκλήθηκαν 25λεπτες καθυστερήσεις κατά μέσο όρο, σε 38 δρομολόγια, λόγω καθυστέρησης των πληρωμάτων.
«Κανείς δεν κερδίζει από τέτοιου είδους κινητοποιήσεις», ήταν το μήνυμα του κ. Γερουλάνου προς τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, υπογραμμίζοντας ότι αυτές κάνουν κακό και στους ίδιους. «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τουρισμό και πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε για να μην αμαυρωθεί η προσπάθεια που γίνεται», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.
Η σημερινή ημέρα θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί, καθώς οι εκπρόσωποι του κλάδου επιδιώκουν συνάντηση με τον κ. Ραγκούση. Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα της αγοράς των ταξί, καθώς αυτό είναι πλέον γεγονός από τις 2 Ιουλίου. Μάλιστα, χθες επισήμανε ότι «η 48ωρη απεργία των ιδιοκτητών ταξί στερείται κάθε ουσιαστικής αιτιολογίας» και πως «οι μορφές κινητοποιήσεων που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες των ταξί είναι όχι μόνο από κάθε άποψη απαράδεκτες, αλλά και δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα».
Είναι γνωστό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ότι ο διάλογος για τους κανόνες απελευθέρωσης του επαγγέλματος που σύμφωνα με τον Νόμο 3919 έχει συντελεστεί από τις 2 Ιουλίου, έχει αρχίσει με την προ δεκαημέρου επίσημη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
«Μετά τον αιφνιδιασμό, ο εμπαιγμός. Μετά τον εμπαιγμό, ο αφανισμός. Αυτή είναι η τακτική του κ. Ραγκούση. Λυπούμαστε, αλλά διαφωνούμε. Αφού παρήλθε μια βδομάδα από την κατάθεση των απόψεων και προτάσεων του κλάδου, ο κ. Ραγκούσης δεν τοποθετείται επί της ουσίας των προβλημάτων του κλάδου, αλλά δηλώνει ότι θα γίνει διάλογος», λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος. Σε άλλες δηλώσεις του μάλιστα προσέθετε: «Είμαστε στρατός που δεν νικιέται».
«Οι όψιμες εξαγγελίες για άνοιγμα του επαγγέλματος είναι γενικές και αόριστες και θα οδηγήσουν στη δημιουργία ολιγοπωλίων και καρτέλ, ενώ αντίστοιχο μοντέλο δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη», δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) Κώστας Δήμος.
Εισαγγελέας. Σε κατασχέσεις των οχημάτων ιδιοκτητών ταξί που κλείνουν τους δρόμους προσανατολίζονται οι εισαγγελικές αρχές προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία.
Με αφορμή όσα συνέβησαν χθες το πρωί από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί και τις εικόνες χάους που προβάλλονταν, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή να σχηματίζονται δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας όταν διαπιστώνονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών.
Ο ΣΕΤΕ. Νέα αρνητική εικόνα για τη χώρα και τον τουρισμό δημιουργεί η κινητοποίηση των ιδιοκτητών ταξί, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
«Οι δυσκολίες ή και ο αποκλεισμός στην πρόσβαση στα αεροδρόμια και τα λιμάνια δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ελπίδα της χώρας μας για να βγει από την κρίση», τονίζει ο ΣΕΤΕ και καλεί την κυβέρνηση και τους ενδιαφερόμενους κλάδους να προσέλθουν με ψυχραιμία σε διάλογο και να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Σημειώνεται ότι με παρόμοιες ανακοινώσεις τους, τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) όσο και ο φορέας των τουριστικών πρακτόρων (Hatta) καταδίκασαν τον αποκλεισμό της πρόσβασης στα αεροδρόμια και τα λιμάνια ζητώντας, με τη σειρά τους, την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Επίσης η Αλεξάνδρα Πάλλη, γενική γραμματέας του ΕΒΕΑ, τόνισε: «Οι μορφές αντίδρασης που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες ταξί αυτοϋπονομεύουν ακόμα και τα συμφέροντα του κλάδου τους».
NEA
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου