25.7.11

Λούκα Κατσέλη: Καθυστερήσαμε...

Η πρώην υπουργός ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και η πολιτική συζήτηση με την Λούκα Κατσέλη είναι γεμάτη «κόκκινες γραμμές».

- Πιστεύετε ότι η σχέση σας με την τρόικα σάς οδήγησε εκτός κυβέρνησης αφού ήσασταν το μοναδικό μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που...

έφερνε συνεχείς αντιρρήσεις στις απαιτήσεις των εμπειρογνωμόνων;

«Οι συζητήσεις μου με την τρόικα ήταν πάντοτε ουσιαστικές και συνεργάστηκα με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Στις διαπραγματεύσεις έθετα, όπου χρειαζόταν, και "κόκκινες γραμμές".

Αυτό έκανα, για παράδειγμα, στην περίπτωση της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες ενισχύουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την επίτευξη εργασιακής ειρήνης και τον υγιή ανταγωνισμό.

Παρά την αντίθετη άποψη όλων των κοινωνικών εταίρων η τρόικα επέμενε στην κατάργησή της. Τελικά καταφέραμε να μην καταργηθεί. Ελπίζω η κυβέρνηση να τηρήσει την ίδια στάση αν τεθεί από την τρόικα και πάλι θέμα».

- Πολλοί θεωρούν πιθανό να αποφασιστούν πρόσθετα έκτακτα μέτρα (επιπλέον εκείνων του Μεσοπρόθεσμου) για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011. Υπάρχει για εσάς προσωπικά «κόκκινη γραμμή» στα περιοριστικά μέτρα;

«Πρόσθετα μέτρα που θα πλήττουν τις ευάλωτες ομάδες και όσους ως σήμερα έχουν πληρώσει βαριά το τίμημα της προσαρμογής δεν πρέπει να επιβληθούν. Η όποια προσαρμογή χρειαστεί με επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένη σε όσους ως σήμερα δεν συμμετείχαν ισότιμα, με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα, σε αυτή την προσπάθεια».

- Ολα καθορίζονται από το μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο. Δεν είναι αστείο να ισχυρίζονται τα κόμματα ότι «υπάρχει άλλη πολιτική»;

«Τόσο το μνημόνιο όσο και το Μεσοπρόθεσμο συγκροτούν ένα πλαίσιο δεσμεύσεων που πρέπει να υλοποιηθούν. Αν δεν είχε ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο δεν θα είχαμε φτάσει στις αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης.

Μέσα όμως στον στενό κορσέ του Μεσοπρόθεσμου υπάρχουν περιθώρια προσαρμογών. Το ΠαΣοΚ μπορεί και πρέπει να προτάξει τις επιλογές εκείνες που ενισχύουν τα προοδευτικά χαρακτηριστικά του».

- Εκανε αρκετά η κυβέρνηση για να προτάξει τα «προοδευτικά χαρακτηριστικά» της;

«Καθυστερήσαμε. Καθυστέρησαν π.χ. η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η ανασύνταξη των φορολογικών μηχανισμών. Αντίθετα κάναμε περαίωση.

Θα ήθελα να δω μια σοβαρή μελέτη που να δείχνει τι κερδίζει το κράτος από την περαίωση σε σχέση με το τι χάνει από εκείνους που δεν πληρώνουν εν αναμονή της επόμενης περαίωσης».

- Πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση έχει χαθεί στη μετάφραση του Μεσοπρόθεσμου.Τι λέτε εσείς;

«Δεν υπάρχει πρόβλημα μετάφρασης αλλά δυσκολίες στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και την εφαρμογή. Τη στιγμή, π.χ., που βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη διαπραγμάτευση, που επισκέπτεται την Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και που βρισκόμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου, είναι λάθος να προκαλούμε απεργία των ταξί.

Δεν έπρεπε να γίνει. Απαιτείται μια προσεκτική πολιτική διαχείρισης ως προς την προετοιμασία, τον τρόπο και τον χρόνο προώθησης των μεταρρυθμίσεων».

- Απέτυχε το μνημόνιο;

«Οχι. Η ύφεση ήταν αναμενόμενη λόγω της απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής. Τα αποτελέσματα τους πρώτους μήνες του 2011 ήταν χειρότερα και λόγω της συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Θα είχαμε βέβαια πάει καλύτερα αν αντιμετωπίζαμε τη γραφειοκρατία που κρατάει την οικονομία δεμένη σαν τον Γκιούλιβερ με μικρές κλωστές. Επίσης έχει διαρραγεί το δίχτυ κοινωνικής συνοχής και ο κόσμος το αισθάνεται. Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές δράσεις».

- Θα βοηθούσε τον τόπο μια κυβέρνηση συνεργασίας;

«Λέω "όχι" σε μια κυβέρνηση συνεργασίας γιατί θα θολώσει τα νερά και θα ακυρώσει τη συνεισφορά της αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική. Δεν πρέπει να συγχέουμε την προσπάθεια για επίτευξη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης με τα οικουμενικά σχήματα. Σε μια δημοκρατία χρειάζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση».

- Είστε ευχαριστημένη από τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη και τους δανειστές που επιτελεί η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια;

«Οι αποφάσεις αυτής της εβδομάδας μιλούν από μόνες τους. Επειδή όμως τα ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά θα ήθελα να υπάρξει ένα ισχυρό ελληνικό επιτελείο με τα καλύτερα μυαλά που να εκπονήσει και να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Ελλάδα του 2020 στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη».

- Υπάρχει ΠαΣοΚ μετά το μνημόνιο;

«Το ΠαΣοΚ ως κόμμα οφείλει να κρατήσει τον προοδευτικό του χαρακτήρα. Το κόμμα οφείλει να αναδείξει τις πολιτικές επιλογές προς μια προοδευτική κατεύθυνση, δεδομένης της νέας δημοσιονομικής κατάστασης που θα επικρατήσει τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Θα συμβάλω ώστε το ΠαΣοΚ να αναδείξει τις επιλογές που διαφοροποιούν ένα προοδευτικό κίνημα στην Ευρώπη. Υπάρχουν επιλογές. Το κόμμα οφείλει να τις αναδείξει, να θέσει τις κόκκινες γραμμές και να κινητοποιεί τον κόσμο».

- Οι «κόκκινες γραμμές» για τις αποκρατικοποιήσεις καταργήθηκαν.Η τρόικα θα πουλήσει τα πάντα, είτε το θέλουμεείτε όχι.Διαφωνείτε;

«Καμία τρόικα δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να πουλήσει εκείνη όσα ανήκουν στους έλληνες φορολογουμένους. Κανείς Ευρωπαίος δεν θα δεχτεί να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις που να μην έχουν τα εχέγγυα της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας».

- Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν όπως στη Ρωσία του Γέλτσιν...

«Διαφωνώ. Αν η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων γίνει όχημα για τον πλουτισμό κάποιων αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη χώρα. Πιστεύω ότι το νέο Ταμείο θα επιβάλει διαδικασίες που θα διαφυλάξουν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Και θέλω να πιστεύω ότι θα εμπλακεί και η ελληνική Βουλή».

- Ως τώρα η μοναδική ιδιωτικοποίηση που ολοκληρώθηκε είναι αυτή που θέλατε να αναστρέψετε και να ακυρώσετε όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ!

«Ηταν εξαρχής μια λανθασμένη ιδιωτικοποίηση. Το πιστεύω ακράδαντα. Οι τηλεπικοινωνίες είναι αναπτυξιακό εργαλείο εθνικής και στρατηγικής σημασίας. Τελικά δεν έχει σημασία ποιο ποσοστό έχεις ως κράτος. Το θέμα είναι πώς ασκείς τον έλεγχο».

- Πώς κρίνετε τις αποφάσεις της Συνόδου;

«Αποτελούν εχέγγυο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης στη βάση τριών βασικών αρχών: πρώτον, απομείωση του χρέους ώστε να εξυπηρετηθεί μακροχρόνια με τοκοχρεολύσια συμβατά με τις αντοχές της οικονομίας μας, δεύτερον, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ώστε να μπορέσει να βγει σύντομα στις διεθνείς αγορές, και τρίτον, διασφάλιση της ρευστότητας της οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, ανεξάρτητα του τι θα κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης.

Η αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και ασφάλειας θα απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη, την αύξηση των επενδύσεων και τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».

- Υποστηρίζετε «κούρεμα» του χρέους;

«Υποστηρίζω τη συντεταγμένη απομείωση του χρέους με μείγμα μέτρων όπως αποφασίστηκε αυτή την εβδομάδα. Μέσα στην ΟΝΕ δεν έχουμε περιθώρια στάσης πληρωμών και θα ήταν πολιτικά ολέθριο να κερδίσουν οι κερδοσκόποι με αποδοχή της απαίτησης πληρωμών ασφαλίστρων κινδύνου».

- Αποκλείετε ακόμη και ελληνικές τράπεζες να έχουν αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έναντι της επιλεκτικής χρεοκοπίας;

«Δεν το αποκλείω. Πολλοί χρηματοπιστωτικοί οίκοι στοιχημάτιζαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας ή άλλων κρατών της ευρωζώνης. Χρειάζεται ένα νέο παγκόσμιο σύστημα εποπτείας με διαφάνεια ως προς τις τοποθετήσεις κάθε οίκου σε ομόλογα, ασφάλιστρα κινδύνου και άλλα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα».

Πηγή: To Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: