22.7.11
Σπόντες...
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ο πολιτικός εγκέφαλος στην κυβέρνηση Παπανδρέου που σκέφτηκε τις Εξεταστικές Επιτροπές; Ηταν μια από τις φαεινές ιδέες αμέσως μετά τις εκλογές του 2009. Οπως και το open gov. Η αναζήτηση στελεχών του δημόσιου τομέα στο ...Διαδίκτυο ταλαιπώρησε τη χώρα καθώς κρίσιμοι οργανισμοί - όπως το ΙΚΑ - έμειναν ακέφαλοι επί μήνες. Τελικά οι περισσότερες θέσεις πήγαν σε γνωστά ονόματα. Αντίστοιχα, οι Εξεταστικές τσουρούφλισαν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ.
ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας για την υπόθεση Siemens. Είναι αμφίβολο αν την πρόταση για τον Γιώργο Αλογοσκούφη και τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη ψήφισαν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης που την υπέγραψαν! Η σύνδεση του πρώην υπουργού Οικονομίας με την ιστορία αυτή ήταν εξαρχής προβληματική. Το πιθανότερο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε να του ξεπληρώσει την απογραφή του 2004 που αναθεώρησε τα δημοσιονομικά στοιχεία της διακυβέρνησης Σημίτη. Αλλά ακόμη και ο πολιτικός ρεβανσισμός δεν μπορεί να γίνεται από σπόντα.
ΤΟ ΠΩΣ ο Αλογοσκούφης δεν παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο - σύμφωνα με τον νόμο Καστανίδη - έχει ενδιαφέρον παραπολιτικό αλλά και πολιτικό. Σε ό,τι αφορά το παραπολιτικό σκέλος, ο ίδιος ο Αλογοσκούφης δεν έκανε τηλεφωνήματα για να ζητήσει υποστήριξη. Δέχθηκε όμως κλήσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Μία απευθείας και μάλιστα από πρόσωπο που είχε υπογράψει την πρόταση παραπομπής και τον διαβεβαίωνε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ! Και μία από τρίτο πρόσωπο που εμμέσως του διαμήνυσε ότι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν. Κομματική πειθαρχία σε ψηφοφορίες όπως η χθεσινή δεν μπαίνει. Αυτό όμως είναι ακόμη χειρότερο: σημαίνει ότι έπασχε, στα μάτια των βουλευτών της πλειοψηφίας, η πολιτική συλλογιστική της παραπομπής.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ, Η περιπέτεια μιας πιθανής παραπομπής επανένωσε ψυχικά τον Αλογοσκούφη με την παράταξή του. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας δεν επανεξελέγη βουλευτής στην Α' Αθηνών στις τελευταίες εκλογές. Φαίνεται ότι κινητοποιήθηκε για λογαριασμό του ο Κώστας Καραμανλής. Η σχέση τους δεν ήταν η ίδια μετά τον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2009 που έβγαλε τον τότε Τσάρο από το υπουργείο της οδού Νίκης. Συν τω χρόνω είχαν ξαναρχίσει να βλέπονται και να μιλάνε. Αλλά η ενεργοποίηση του Κώστα θέτει τα πράγματα σε άλλη βάση. Σημαντική ήταν και η απόφαση της Συγγρού να μην κάτσει η Ν.Δ. στην ψηφοφορία. Ο Αλογοσκούφης δεν μπορεί να έχει παράπονα από τον Αντώνη Σαμαρά.
Η ΗΤΤΑ και η αλλαγή ηγεσίας ράγισαν το γαλάζιο βάζο της Ν.Δ. Η άτεχνη μεθοδολογία του ΠΑΣΟΚ στις Εξεταστικές, αλλά και η αλλαγή κλίματος στις δημοσκοπήσεις, μπορεί να μην αρκούν για επανασυγκόλληση. Ζημιά όμως δεν κάνουν. Τη ίδια ώρα το κυβερνών κόμμα ψάχνει οφέλη στην όλη διαδικασία - αλλά δεν τα βρίσκει. Ακόμη χειρότερα: φαίνεται πως η κοινοβουλευτική αυτή άσκηση και η συνεχής ατμόσφαιρα καταγγελίας ερέθισαν την κοινωνία απέναντι στους πολιτικούς. Μήπως οι «Αγανακτισμένοι» ήταν τελικά παιδιά της οικονομικής κρίσης και των Εξεταστικών;
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου