5.7.11
Ο Γιούνκερ και ο ...Λόρδος Βύρωνας: ένα φραστικό ατόπημα του κ. Βενιζέλου...
Tου Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει, προφανώς, σοβαρούς λόγους όταν σπεύδει να αποκαλέσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ "μεγάλο φιλέλληνα", ένα μόλις 24ωρο μετά τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup ότι "θα περιοριστεί δραστικά η κυριαρχία των Ελλήνων"΄.
Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η εξομοίωση του Γιούνκερ με τον ...Λόρδο Βύρωνα υπαγορεύεται από άλλη αποστροφή των χθεσινών δηλώσεων του υπ. Οικονομικών: ότι η Ελλάδα θα (πρέπει να...) επιστρέψει στις αγορές μέχρι το 2014.
Ο κ. Βενιζέλος υποθέτει -και ως υπουργός Οικονομικών κάτι περισσότερο απ΄ όλους εμάς θα γνωρίζει- ότι η πολυπόθητη επιστροφή στις αγορές περνάει μόνο μέσα από την "ομπρέλα προστασίας" της νέας δανειακής σύμβασης (Μνημόνιο 2) που θα εξασφαλίσει, μέχρι τότε, τον δανεισμό της χώρας.
Διερωτώμαι, όμως: μήπως η αναφορά στον "φιλελληνισμό" του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ισοδυναμεί με μία υπερβολική επίδειξη δουλικότητας; Και, μάλιστα, σε λάθος timing;
Ο κ. Βενιζέλος είναι και ευφυής, και εύστροφος, και οξυδερκής. Αν και ορισμένες φορές σπεύδει περισσότερο ταχέως απ΄ ότι πρέπει.
Όταν,λοιπόν, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εξοργίστηκε ή, έστω, ενοχλήθηκε από τη δήλωση Γιούνκερ ότι -περίπου- θα γίνουμε προτεκτοράτο για να μην χρεοκοπήσουμε, γιατί ο υπ. Οικονομικών επιμένει να παρουσιάζει την τρόϊκα ως "Ιερό λόχο" που αγωνίζεται να αποτινάξει η Ελλάδα τον ζυγό της Moody's και της Fitch;
Η λέξη "φιλέλληνας" είναι βαριά και έχει βαθύτατες ρίζες στην ελληνική ιστορία. Είναι, όμως, και έννοια βεβαρημένη, με τραυματικά κατάλοιπα στο εθνικό υποσυνείδητο.
Οι ξένες δυνάμεις που έρχονται να σώσουν τη χώρα αλλά, πάντοτε την εγκαταλείπουν, ο Μόσκοβος, οι ...Σκόμπιδες, οι Γλυξβούργοι και, πρόσφατα, ο αμερικανικός παράγοντας, είναι άλλες εκδοχές του "φιλελληνισμού" που πρόβαλλαν για τους "συμμάχους" ή τους "εταίρους" άλλες ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος.
Κατανοώ την ανάγκη του υπουργού Οικονομικών να εμφανίσει την ελληνική οικονομία (και την κυβέρνηση) ως "συνεπή μαθητή" των μαθημάτων Οικονομίας που παραδίδει η τρόϊκα.
Ας μην υπερβάλλει, όμως, με ανιστόρητες διατυπώσεις. Δεν του ζήτησε κανείς να παίξει τον Παπαφλέσσα. Ας αποφύγει, όμως, άλλους ρόλους που καταχωρήθηκαν στο εθνικό πάνελ των λησμονημένων...
anatropi2020.blogspot
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου