21.7.11
Θρίλερ κορυφής μέχρι το παρά 5'...
Αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μέχρι το παρά 5' εξελίσσεται θρίλερ διαπραγματεύσεων για να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης.
Υστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι το... παρά πέντε, υπό τις αφόρητες πιέσεις των αγορών, αλλά και της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, για "πειστικές και ...
αποτελεσματικές απαντήσεις", συνέρχονται σήμερα οι ηγέτες της Ευρωζώνης προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και να αντιμετωπίσουν "στη ρίζα του" τον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης. Στην κρισιμότερη για την τύχη του ευρώ Σύνοδο Κορυφής θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Η διαλλακτικότερη στάση που επιδεικνύει λίγο πριν από τη Σύνοδο η Γερμανία, μετά την τακτική του "κρύου και ζεστού" των τελευταίων ημερών, έστειλε ελπιδοφόρα μηνύματα για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης. Καθοριστικής σημασίας για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων ήταν η χθεσινή συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ στο Βερολίνο, με τις δύο πλευρές να καλλιεργούν κλίμα γεφύρωσης των διαφορών σχετικά με το αγκάθι της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη νέα ευρωπαϊκή αρωγή προς την Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό ότι η προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης μετατέθηκε για σήμερα το πρωί. Προφανώς εν αναμονή των αποτελεσμάτων της συνάντησης Μέρκελ- Σαρκοζί. Αποτέλεσμα ήταν επίσης να ανακοινωθεί ότι η έναρξη της Συνόδου Κορυφής θα καθυστερήσει κατά μία ώρα σήμερα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους εμπειρογνώμονες να επεξεργαστούν λεπτομερώς τις "οδηγίες" Βερολίνου και Παρισιού.
Πάντως, σε έντονα δραματικούς τόνους παρενέβη χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κατάσταση της Ευρωζώνης είναι "πολύ σοβαρή και απαιτείται λύση". Ο Ζ. Μπαρόζο προειδοποίησε μάλιστα ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Συνόδου θα έχει "αρνητικές επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν".
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ με την Κρ. Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην κρισιμότερη για την τύχη του ευρώ Σύνοδο Κορυφής
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ με την Κρ. Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην κρισιμότερη για την τύχη του ευρώ Σύνοδο Κορυφής
Με σαφές μήνυμα προσωπικά προς την κυρία Μέρκελ, ο πρόεδρος της Επιτροπής κάλεσε τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να αποδείξουν "την αξία της ευρωπαϊκής υπευθυνότητας", υπογραμμίζοντας ότι "το ελάχιστο" στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι να υπάρξουν σαφή μέτρα για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας.
"Ας μην έχουμε αυταπάτες, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή", διαμήνυσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.
Θρίλερ κορυφής μέχρι το παρά 5'
Πάντως, θεωρεί δυνατή την επίτευξη συμφωνίας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς τα συστατικά της λύσης είναι γνωστά. Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, υπογράμμισε, είναι η "παροχή διασφαλίσεων σχετικά με τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας". Η απόφαση θα πρέπει, επίσης, να ενισχύσει τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και να κατοχυρώσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Οπως προσέθεσε, αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διεύρυνσης της εμβέλειας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) και της ενίσχυσης των χαρακτηριστικών ευελιξίας του μηχανισμού προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη στην Ελλάδα.
"Στην εξεύρεση μόνιμης λύσης για την κρίση στην Ελλάδα καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η Γαλλία και η Γερμανία", προσέθεσε. "Καλή τη πίστει από όλες τις πλευρές, θα μπορέσουμε αύριο να δώσουμε μια λύση στα προβλήματα της Ελλάδας", κατέληξε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
"ΚΛΕΙΔΙ" Η ΕΚΤ
Στις σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή, το ζητούμενο είναι η αναζήτηση χρυσής τομής στη συνδυασμένη λύση για εμπλοκή των ιδιωτών και αυξημένο ρόλο-εγγυητή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Σε κάθε περίπτωση, κλειδί για την εξεύρεση συμφωνίας παραμένει η στάση της ΕΚΤ, που επιμένει στην άποψη ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση που θα προκαλέσει επιλεκτική χρεοκοπία ή πιστωτικό γεγονός.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Στο τραπέζι η επαναγορά και η ανταλλαγή ομολόγων
Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η λύση της επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα με δάνεια από τον Μηχανισμό Στήριξης. Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο αυτή η λύση μπορεί να ερμηνευθεί ως πιστωτικό γεγονός. Χθες επανήλθε και η ιδέα ο ίδιος ο Μηχανισμός ν' αγοράζει κρατικά ομόλογα, εφόσον υπήρξε εκτίμηση ότι η αλλαγή του καταστατικού που απαιτείται για την προώθηση αυτής της λύσης είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση όμως της επίδειξης κατάλληλης πολιτικής βούλησης σε ανώτατο επίπεδο από τους ηγέτες.
Συζήτηση γίνεται και επί της πρότασης για ανταλλαγή ομολόγων που λήγουν το 2020, αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ, με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας με μειωμένο επιτόκιο. Η λύση αυτή μπορεί να καλυφθεί μέσα από μεγαλύτερη ευελιξία και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων, όπως ζήτησε χθες ο κ. Μπαρόζο, και αφορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όλο και περισσότερες χώρες υποστηρίζουν τη λύση της επιβολής πανευρωπαϊκού τραπεζικού φόρου, με δεδομένη την περιορισμένη προθυμία των τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων για "εθελοντική συμμετοχή". Αντιδράσεις όμως διατυπώνονται από τις ίδιες τις τράπεζες που δεν συναινούν σε αυτή τη φόρμουλα και απειλούν μάλιστα με προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Βρυξέλλες, Βαγγέλης Δεμίρης
ΕΘΝΟΣ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου