20.7.11

Η Κύπρος συμπληρώνει σήμερα 37 χρόνια διχοτόμησης...


Συμπληρώνονται σήμερα 37 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον τουρκικό στρατό.

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παραμένει διχοτομημένη και ... χιλιάδες πολίτες της ζουν εκτοπισμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού συνεχίζονται χωρίς πρόοδο, λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας.

Στα κατεχόμενα βρίσκεται από χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με δηλώσεις του δίνει ρεσιτάλ αδιαλλαξίας, για να παραστεί σήμερα σε παρέλαση του τουρκικού στρατού στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.

Στις 5.30 το πρωί, ώρα που το 1974 ξεκίνησε η τουρκική εισβολή, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου ήχησαν οι σειρήνες. Ο κυπριακός Ελληνισμός τιμά τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή, καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου του εδάφους της Κύπρου και διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού.

Το πρωί, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στη συνέχεια, στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης ο αρχιεπίσκοπος τέλεσε το μνημόσυνο όλων των πεσόντων και ανέπεμψε δέηση για την απελευθέρωση της Κύπρου και τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Μεταξύ άλλων, παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνια ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης και εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευστάθιος Κουτμερίδης, επικεφαλής διακομματικής αντιπροσωπείας.
Ο πολιτικός κόσμος για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο

Ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και την τουρκική στάση στο κυπριακό.


«Το Κυπριακό παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως εκ τούτου η Τουρκία έχει την κύρια ευθύνη για τη μη λύση του προβλήματος» επεσήμανε σε ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ και εξέφρασε την πρόθεση του να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στην κατεύθυνση της επίτευξης διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και καλεί την τουρκική πλευρά να σταματήσει να κωλυσιεργεί και να τηρήσει μια πραγματικά εποικοδομητική στάση στη διαδικασία αυτή. Τονίζοντας ότι “μια επανενωμένη, ευρωπαϊκή Κύπρος θα δώσει ισχυρό παράδειγμα περιφερειακής συνύπαρξης και συνεργασίας”.

Σε σχετική δήλωση του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη όλοι οι Έλληνες να είναι ενωμένοι και αποφασιστικοί στη συμπαράστασή τους στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Χαρακτήρισε την 20ή Ιουλίου ημέρα μνήμης για τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία στη νεότερη ιστορία μας αλλά και υπόμνησης σε ολόκληρο τον κόσμο της πραγματικής διάστασης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και παράνομου εποικισμού των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών. Ζήτησε ακόμα να υπάρξει λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η οποία θα πρέπει να βάζει τέλος στα τετελεσμένα της εισβολής και να οδηγεί σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς εποίκους και στρατεύματα κατοχής, μία λύση "πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη, ευρωπαϊκή και δημοκρατική».

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «τα 37 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κύπρου διδάσκουν για το ρόλο του ιμπεριαλισμού και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της πάλης για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος» και επανέλαβε τη θέση του «για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ υπογράμμισε ότι «σήμερα ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής -διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα». Όμως οι υπό εξέλιξη συνομιλίες, δεν έχουν φέρει μέχρι τώρα αισιόδοξα αποτελέσματα και η κυβέρνηση της Άγκυρας, παρά τις δηλώσεις της, δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της ως δύναμη κατοχής, ενώ αρνείται να εκπληρώσει ακόμα και δεσμεύσεις οι οποίες συνδέονται με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Συν εξέφρασε ακόμα την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό.

Το ΛΑΟΣ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι “η συμβιβασμένη διεθνής κοινότητα, πρέπει να γνωρίζει ότι η εισβολή του Αττίλα είναι ένα διαρκές έγκλημα και όχι μία στιγμιαία εγκληματική πράξη. Η περαιτέρω ανοχή, συνιστά ενοχή για τυχόν νέους μιμητές. Ο στρατός κατοχής, πρέπει να αποσυρθεί με ειρηνικό αλλά και βίαιο τρόπο, όπως έγινε σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Η επιλεκτική στάση ως προς την Τουρκία, καταδεικνύει την ανισότητα στην εφαρμογή των αποφάσεων του Σ.Α. και του Ο.Η.Ε.”.

Η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωση της για την εισβολή υπενθυμίζει ότι η τουρκική εισβολή "διευκόλυνε το ελληνικό χουντικό καθεστώς και η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη παρά τις περί του αντιθέτου αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ οι διακοινοτικές συνομιλίες παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα". Τονίζει ότι οι χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν, επιβεβαιώνουν την αδιάλλακτη στάση της Άγκυρας και απομακρύνουν το ενδεχόμενο της λύσης. "Ονομάζει «ειρηνευτική επιχείρηση» την εισβολή του 1974. Δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί και δεν πρόκειται να ανοίξει η περιοχή των Βαρωσίων ούτε να επιστραφούν οι περιοχές της Μόρφου και της Καρπασίας". Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον κυπριακό λαό, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους και την στήριξη της στις προσπάθειες των κυπριακών κυβερνήσεων για βιώσιμη λύση του κυπριακού στην κατεύθυνση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα".
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: