30.7.11

Το «Κούρεμα» σε 20 επιδόματα του Δημοσίου...


Νέες εισοδηματικές περικοπές συνεπάγεται για 700.000 δημοσίους υπαλλήλους τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπει "κούρεμα" σε 20 επιδόματα με μηνιαίες απώλειες 16 έως 97 ευρώ.
Τέλος δεν έχουν οι περικοπές στις αποδοχές των 700.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Χθες με...

τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο "κουρεύονται" 20 επιδόματα που λαμβάνουν υπάλληλοι στον στενό δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Η μείωση ανάλογα και τον τύπο των επιδομάτων ξεκινά από το 10% και φθάνει στο 50% για το κίνητρο απόδοσης, το οποίο λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι, και οι μηνιαίες απώλειες κυμαίνονται από 16 έως και 97 ευρώ.

Οι περικοπές αφορούν γιατρούς του ΕΣΥ, ένστολους, αρχιερείς, καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, δικαστικούς, ερευνητικό προσωπικό και άλλους.

Το νέο ψαλίδισμα των αποδοχών "μετρά" αναδρομικά από την 1η Ιουλίου. Αν τώρα σε αυτό συνυπολογιστούν το "πάγωμα" των ωριμάνσεων, η εισφορά υπέρ ανεργίας ύψους 3% και η μείωση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης κατά 50%, προκύπτει ότι, όπως πέρυσι έτσι και φέτος, οι δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν ένα μισθό τον χρόνο.

Και έπεται συνέχεια, καθώς είναι έτοιμες οι βασικές αρχές του ενιαίου μισθολογίου το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Σε αυτό θα προβλέπεται η κατάργηση 100 ειδικών και κλαδικών επιδομάτων και η διατήρηση μόνο τεσσάρων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος

Επειδή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είχαν ολοκληρώσει το ενιαίο μισθολόγιο εντός του Ιουλίου όπως όριζε το μνημόνιο και ύστερα από πιέσεις της τρόικας η κυβέρνηση προχώρησε τώρα στις μειώσεις των επιδομάτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, αναδρομικά από 1ης Ιουλίου μειώνονται κατά:
Το «Κούρεμα» σε 20 επιδόματα του Δημοσίου

50% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των λοιπών ΝΠΔΔ που μισθοδοτούνται με τον ν.3205/2003. Το ποσό σήμερα κυμαίνεται από 57 ευρώ έως 100 ευρώ.
30% το ποσό του κινήτρου απόδοσης των διπλωματικών υπαλλήλων, του επιστημονικού προσωπικού της ειδικής νομικής υπηρεσίας, της ειδικής νομικής υπηρεσίας ευρωπαϊκών κοινοτήτων, καθώς και των υπαλλήλων του κλάδου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Σήμερα οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι λαμβάνουν 208 ευρώ και θα χάσουν 62,4 ευρώ τον μήνα...
25% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των Ειδικών Λειτουργικών Επιστημόνων των Ερευνητικών Κέντρων και Ανεξάρτητων Ερευνητικών Ινστιτούτων. Το συγκεκριμένο επίδομα κυμαίνεται μεταξύ 140 ευρώ και 388 ευρώ.
20% το ποσό του ειδικού ερευνητικού επιδόματος των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΔΕΠ. Μέχρι και τον Ιούνιο κυμαίνονταν από 316 ευρώ μέχρι 426 ευρώ.
20% του ερευνητικού επιδόματος του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ. Κυμαίνεται από 136 ευρώ μέχρι 385 ευρώ.
20% του επιδόματος για την ταχύτερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων Επιστημονικού Ερευνητικού Προσωπικού ΚΕΠΕ.
20% του ειδικού ερευνητικού επιδόματος Συμβούλων και Παρέδρων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Σήμερα κυμαίνεται από 172 ευρώ μέχρι 394 ευρώ.
30% τα ποσά που προβλέπονται ως κίνητρο ή ως πριμ παραγωγικότητας από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας κ.λπ. που καταβάλλονται στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
10% τα ποσά που χορηγούνται ως ειδική πρόσθετη αμοιβή ή ως επίδομα αποτελεσματικότητας και παραγωγικότητας στο ειδικό επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, που κατά μέσο όρο ανέρχεται στα 700 ευρώ.

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Στο ποσό των 175,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές απώλειες εισοδήματος που θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω των περικοπών των επιδομάτων τους. Το 2012 σε ετήσια βάση θα χάσουν 351 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, τα 293 εκατ. προκύπτουν από το ψαλίδισμα των επιδομάτων στο Δημόσιο, τα 39 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στους ΟΤΑ και 19 εκατ. από τις περικοπές στα επιδόματα των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ
Το «Κούρεμα» σε 20 επιδόματα του Δημοσίου

Ο λογαριασμός
Ποιους εργαζόμενους αφορά

Απώλειες έως 90 ευρώ τον μήνα θα υποστούν οι αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ, καθώς κατά 20% μειώνεται το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης.

Επίσης προβλέπονται μειώσεις:

20% του επιδόματος του αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σήμερα ανέρχεται στα 274 ευρώ. 20% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
20% του ειδικού επιδόματος Ναυτικής Εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού.
20% του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ.
20% του ερευνητικού επιδόματος των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ.
20% του ερευνητικού επιδόματος του διδακτικού εν γένει προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.
20% του ερευνητικού επιδόματος του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
20% του ειδικού ερευνητικού επιδόματος του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.
15% το ποσό του επιδόματος δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της πάγιας αποζημίωσης των ιατροδικαστών.
15% του ειδικού μουσικού επιδόματος του μόνιμου καλλιτεχνικού προσωπικού σε Κ.Ο.Α., Κ.Ο.Θ. και Ε.Λ.Σ. και του ειδικού ερευ-νητικού επιδόματος των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Κατάργηση 100 βοηθημάτων, παραμένουν μόνο τέσσερα

Τέλος στο καθεστώς των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο και συνεπακόλουθα μειώσεις μεταξύ 10% και 20% στις συνολικές αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με την τελική πρόταση που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, καταργούνται 100 επιδόματα και παραμένουν μόνο τέσσερα. Το σύνολο των υφιστάμενων επιδομάτων, τα οποία καταργούνται, θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο επίδομα θέσης.

Η καθιέρωση του ενιαίου επιδόματος θέσης για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου είναι επιβεβλημένη σύμφωνα με την πρόταση, καθώς η μετάβαση στο νέο μισθολόγιο θα γίνει με κριτήρια όπως η εκπαιδευτική βαθμίδα, το μισθολογικό κλιμάκιο και ο βαθμός του υπαλλήλου. Πιο αναλυτικά, τα επιδόματα που παραμένουν με πιθανές τροποποιήσεις στον αριθμό των δικαιούχων και το ύψος τους είναι τα ακόλουθα:

Η οικογενειακή παροχή: Στους δημοσίους υπαλλήλους καταβάλλεται επίδομα γάμου 35 ευρώ και επίδομα τέκνων που κυμαίνεται από 18 έως 37 ευρώ ανά παιδί. Πιθανότατα θα μειωθεί κατά τι το ύψος του επιδόματος για τα παιδιά, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση να καταργηθεί το επίδομα γάμου.

Επίδομα εορτών - αδείας: Ανέρχονται στο σύνολό τους στα 1.000 ευρώ ετησίως, εφόσον οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δωδεκάμηνη βάση δεν υπερβαίνουν τα 3.000 ανά μήνα. Επί του παρόντος δεν προβλέπεται αλλαγή για τη συγκεκριμένη παροχή.

Επίδομα μεταπτυχιακού και αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΣΔΔ): Σήμερα το επίδομα ανέρχεται σε 75 ευρώ για διδακτορικό, 45 ευρώ για μεταπτυχιακό και 40 ευρώ για τους αποφοίτους της ΕΣΔΔ. Γι' αυτά εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις που θα φέρουν μειώσεις.

Επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών: Το επίδομα αυτό ξεκινάει από 40 ευρώ και φτάνει τα 120 ευρώ τον μήνα, αναλόγως την περιοχή που εργάζεται ο υπάλληλος. Προτείνεται να παραμείνει μόνο για νησιωτικές και ορεινές περιοχές, με συγκεκριμένα πληθυσμιακά κριτήρια.

Θα αντικατασταθούν από ένα ενιαίο επίδομα θέσης
Η λίστα με το μαχαίρι στα επιδόματα

Μακρά είναι η λίστα των 100 επιδομάτων που πρόκειται να καταργηθούν με το εναιίο μισθολόγιο και αντικατασταθούν από το επίδομα θέσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Επιδόματα που διαφοροποιούνται ανάλογα με το αντικείμενο της εργασίας ή συνδέονται με τον ρόλο του υπαλλήλου.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα επιδόματα μεταφραστών-διερμηνέων, πληροφορικής, εξωδιδακτικής απασχόλησης, διδακτικής προετοιμασίας, νοσοκομειακό και τροφής, ειδικών συνθηκών εργασίας, αρχαιολογικών ερευνών, αντισταθμίσματος διαχειριστικών λαθών, σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων και άλλα.

Τα σημερινά επιδόματα θέσης ευθύνης που λαμβάνουν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές και οι τμηματάρχες της δημόσιας διοίκησης.
Τα επιδόματα υπαλλήλων υπουργείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΝΠΔΔ που καταβάλλονται λόγω πρόσθετης απασχόλησης.
Τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Πιο αναλυτικά, τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων των υπουργείων Εσωτερικών (κυμαίνονται από 35 έως 770 ευρώ), Οικονομικών (κυμαίνονται από 808,80 έως 1.780,90 ευρώ), Εξωτερικών (από 55,86 έως 485,70 ευρώ), Ανάπτυξης (από 455,80 έως 650,10 ευρώ), Περιβάλλοντος (από 387,18 έως 570 ευρώ), Αγροτικής Ανάπτυξης (από 367,56 έως 445,28 ευρώ), Δικαιοσύνης (από 417,75 έως 536,76 ευρώ) και Τουρισμού (από 413,70 έως 450,14 ευρώ).
Τα ειδικά επιδόματα των υπαλλήλων πολλών άλλων υπουργείων καθώς και φορέων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα των υπαλλήλων της Πολιτικής Αεροπορίας, τα οποία κυμαίνονται από 105,64 έως και 2.163 ευρώ τον μήνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Οι υπάλληλοι των οποίων οι αποδοχές θα μειωθούν σημαντικά εξαιτίας της κατάργησης του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος επιδομάτων είναι κυρίως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, του πρώην υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας και του πρώην υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Κι αυτό καθώς στις περιπτώσεις στις οποίες το άθροισμα των επιδομάτων ανεβάζει σημαντικά τις συνολικές αποδοχές ή τα ίδια τα επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα είναι παρά πολύ υψηλά, η κατάργηση του υφιστάμενου επιδοματικού καθεστώτος και η θέσπιση ενός ενιαίου επιδόματος θέσης θα σημάνει τη σημαντική μείωση των συνολικών αποδοχών.

Κώστας Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: